2. října 2017 • 18:15

První odvolaná penalta z videa v Česku! Novinku vidělo juniorské derby

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zavádění videa do českého fotbalu má za sebou další milník. Poprvé v soutěžním utkání se přihodilo, že sudí na základě videa odvolal pokutový kop a místo toho udělil hráči žlutou kartu za simulování. Stalo se tak v pondělním duelu juniorské ligy mezi Spartou a Slavií na Strahově, během kterého se testoval online režim videorozhodčího předtím, než bude na jaře k dispozici v nejvyšší soutěži.



Ligová fotbalová asociace zatím zorganizovala v juniorské lize tři zápasy s ostrým provozem videorozhodčího. A v tom třetím se poprvé stalo, že sudí osobně využil videa, aby si ověřil správnost svého rozhodnutí.

Stalo se tak v 47. minutě, kdy rozhodčí Pavel Orel odpískal pokutový kop. Po konzultaci s videorozhodčím Romanem Hrubešem si běžel rozhodnutí ověřit k monitoru připravenému u hřiště a následně verdikt opravil. Penaltu odvolal a sparťanskému útočníkovi Youssoufovi Daovi udělil žlutou kartu za simulování.

"Z mého pohledu to byl jednoznačně přestupek, i asistent mi hlásil, že se jedná o pokutový kop. Ale pak jsem dostal do sluchátek informaci, že se to bude přezkoumávat na videu. Běžel jsem se podívat, dvakrát jsem si situaci prohlédl a rozhodl jsem, že k přestupku nedošlo, a udělil hráči žlutou kartu za nafilmovaný pád," popsal Orel situaci novinářům.

Přelomový moment! První odvolaná penalta na základě videa
Video se připravuje ...

Samotného ho překvapilo, že nikdo z hráčů neprotestoval, jak je běžně při podobných situacích zvykem. "Překvapila mě reakce, na kterou nejsem zvyklý. Nikdo nic nereklamoval, nikdo se na nic neptal, nikdo nic neřešil a hráli jsme dál. To pro mě bylo zajímavé zjištění," naznačil další výhodu videa.

S videorozhodčím během utkání řešil i možný ofsajd před jediným gólem zápasu, který v 25. minutě vstřelil sparťanský útočník Lukáš Juliš. "Tam jsem jen dostal informaci, že se to přezkoumává, a následně mi potvrdili, že se jedná o regulérní branku," dodal.

Dnešní ostrý test tak přinesl důležité poznatky pro další práci s videem. "Dnes bylo vidět, že to k něčemu je. V online režimu to u nás bylo historicky poprvé, kdy se rozhodčí běžel přesvědčit o svém rozhodnutí," řekl videorozhodčí Hrubeš, který má celý projekt videa na starosti.

"Začal to sudí, že penaltu odpískal. To je ta lepší varianta, protože je čas to přezkoumat. Pustil jsem si to znovu a zároveň jsem komunikoval s rozhodčím, ať zahrávání penalty pozdrží. Na první dobrou se mi to nepozdávalo a na základě druhého záběru jsem mu doporučil vlastní posouzení situace. Následně jsme se v názoru sjednotili a odsouhlasili si to navzájem. Vždy bych mu měl říci svůj názor, pak už je na něm, jak rozhodne, protože on je hlavní rozhodčí," popsal Hrubeš situaci ze svého pohledu.

Materiály z utkání zanalyzuje a zašle na univerzitu v belgické Lovani, která sbírá informace ze všech zemí, které video testují. "Když oni budou spokojeni s naší prací, tak věřím, že do několika týdnů dostaneme povolení, abychom ještě na podzim stihli video použít v alespoň jednom utkání první ligy. Od jara je v našich silách pokrýt jedno až tři utkání na kolo. Nabralo to dynamické tempo a já věřím, že se to povede," dodal Hrubeš.

Videorozhodčí v české lize? Čím dřív, tím, říká sudí Orel
Video se připravuje ...

Rozhodčí juniorského derby Sparty se Slavií Pavel Orel poslouchá nápovědu videorozhodčího
Rozhodčí juniorského derby Sparty se Slavií Pavel Orel poslouchá nápovědu videorozhodčího

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Články odjinud


Články odjinud