9. května 2013 • 16:32

STOP na 12 zápasů! Rekordní trest za Kweukeho drsný faul

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparťanský útočník Léonard Kweuke dostal od disciplinární komise FAČR trest na dvanáct zápasů za to, že faulem přivodil zlomeninu nohy obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi ve středečním odvetném utkání semifinále Poháru České pošty.



Stopka na dvanáct zápasů pro útočníka Sparty Léonarda Kweukeho je rekordní v historii disciplinární komise FAČR. Ta vyšší trest hráči za faul ještě nikdy neudělila.

Kamerunský útočník přijde o poslední čtyři zápasy této ligové sezony a dalších osm duelů vynechá na startu příštího soutěžního ročníku. Kweuke tak nechtěně překonal dosavadní rekord teplického obránce Milana Matuly, jenž v roce 2009 za úder loktem obdržel osmizápasový distanc.

Disciplinárka sice původně měla konečný verdikt vynést až příští týden poté, co si chtěla předvolat i Kweukeho, ale nakonec rozhodla operativně už dnes. Kweuke totiž prostřednictvím Sparty požádal, aby komise projednala případ bez jeho přítomnosti. A tribunál, vedený předsedou Romanem Brnčalem, vzápětí Kweukeho potrestal stopkou na 12 utkání.

"Když Léonard Kweuke projevil zájem, aby na zasedání komise nemusel, šlo už o poměrně jasnou záležitost. Fakta byla jednoznačná, Kweuke se dopustil surové hry, dostal červenou kartu a protihráči přivodil těžké zranění s dlouhou dobou rekonvalescence. Nemělo tedy smysl s vynesením verdiktu čekat do dalšího týdne," řekl mluvčí komise Petr Kovář.

Disciplinární komise v případech surové hry může viníka potrestat trestem zákazu činnosti v rozmezí od šesti týdnů až po osm měsíců.

Faul Leonarda Kweukeho a zlomená noha Dosoudila.Foto Repro ČT sport

Kweuke zranil Dosoudila ostrým faulem na začátku druhého poločasu středečního utkání, v němž nakonec Mladá Boleslav vyhrála 2:1 a postoupila do finále poháru. Dosoudil vzápětí v pražské motolské nemocnici podstoupil operaci, vyšetření k jeho štěstí odhalilo "pouze" frakturu holenní kosti, zatímco lýtková Kweukeho atak vydržela. Dosoudil se podle předběžných odhadů zapojí do hry nejdříve na začátku příštího kalendářního roku.

Dosoudilovi se okamžitě po utkání za celou Spartu omluvil kouč Pražanů Vítězslav Lavička, dnes to samé udělal i kamerunský forvard Kweuke. A projevil zájem Dosoudila v nemocnici osobně navštívit. Zraněný boleslavský stoper ale prý neví, jak bude na Kweukeho gesto reagovat.

"Asi si kolem krku moc nepadneme... Uvidím, jestli sem přijde, ale hrotit to také nechci. Je to všechno čerstvé, celou noc jsem nespal a musím si všechno sám pro sebe zpracovat. Pro mě ale není co řešit, od Kweukeho to byla likvidační věc," řekl Dosoudil.

Přehled nejvyšších trestů za fauly v Gambrinus lize

12 zápasů

Léonard Kweuke (Sparta, květen 2013) - hrubý faul

8 zápasů

Milan Matula (Teplice, srpen 2009) - úder loktem (později zmírněn na šest)

6 zápasů

Petr Lukáš (Teplice, srpen 2008) - úder loktem (později zmírněn na čtyři)
Petr Švancara (Slovácko, září 2009) - úder loktem
Václav Ondřejka (Slovácko, únor 2012) - hrubý faul

Čtyři zápasy

Rudolf Otepka (Příbram, únor 2006) - úder loktem
Petr Smíšek (Jablonec, březen 2006) - úder loktem
Pavel Lukáš (Bohemians 1905, srpen 2007) - úder pěstí
Michal Hubník (Olomouc, září 2009) - úder loktem

VIDEO: Nevybíravý faul Leonarda Kweukeho

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud