1. července 2020 • 22:06

SESTŘIH: Liberec – Sparta 1:2. Trofej po šesti letech, rozhodl Kanga

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
92
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sparty vyhráli ve finále domácího poháru MOL Cupu v Liberci 2:1 a po šesti letech získali vítěznou trofej. Slovan poslal do vedení v 50. minutě Jakub Pešek, ale v 65. minutě vyrovnal David Moberg Karlsson a za dalších osm minut otočil stav z penalty Guélor Kanga. Domácí dohrávali bez vyloučeného Imada Rondiče.



Sparta má první trofej od roku 2014, kdy vyhrála ligu, pohár a následně i Superpohár. MOL Cup ovládli Letenští v samostatné historii už posedmé. Liberec k pohárovým triumfům z let 2000 a 2015 třetí celkové prvenství nepřidal. Pražané si výhrou ve finále zajistili účast ve 3. předkole příštího ročníku Evropské ligy. Pokud aktuální ročník Evropské ligy vyhraje tým, který si zároveň z domácí soutěže zajistí účast v základní skupině, půjde dokonce místo něj Sparta přímo do skupiny.

Liberec nastoupil oslaben o zraněného útočníka Kuchtu, naopak Baluta zdravotní problém překonal a v sestavě nechyběl. V brance Slovanu dostal stejně jako v předchozím průběhu poháru šanci Knobloch před Nguyenem.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru stále může být na stadionech maximálně 5000 osob včetně všech aktérů utkání, fanoušky obsazena však smí být jen čtvrtina míst. V Liberci se dostalo na 2351 diváků včetně příznivců hostů. Další fanoušci sledovali utkání na dálku v Praze na stadionu Sparty na velkoplošné obrazovce a promítání zorganizoval i domácí Slovan ve městě u radnice.

SESTŘIH: Liberec - Sparta 1:2. Letenští slaví první trofej po šesti letech
Video se připravuje ...

Finále bylo v úvodu opatrné. Libereckého gólmana protáhli střelami z dálky Kanga a Karlsson, ale vyloženou šanci si v první půli vytvořil jen Liberec. Rondič v 29. minutě vyhrál souboj pro Peška, který si obhodil obránce, ale sám před Hečou selhal. Krátce nato mohl být hostující Frýdek rád, že za šlápnutí na Malinského dostal jen žlutou kartu.

Pět minut po pauze už domácí udeřili. Koscelníkův centr prodloužil Rondič a Pešek propálil Heču. Sedmadvacetiletý záložník, který otevřel skóre i v semifinále v Olomouci, se prosadil proti bývalému klubu.

V 58. minutě mohl zvýšit Rondič, ale Spartu podržel Heča. Na opačné straně vyhlavičkoval Karlssonovu střelu mířící do branky na roh Karafiát. V 65. minutě už švédský záložník vyrovnal. Po Kangově akci se dostal ke střele a s pomocí Koscelníkovy teče se trefil k tyči.

Gólman Knobloch v 72. minutě obrovskou chybou pomohl Pražanům otočit stav. Neodhadl rychlost míče, nechal se obrat střídajícím Tettehem a faulem zavinil penaltu. Z ní Kanga v 73. minutě střelou k tyči nezaváhal.

Závěr zvládla Sparta s přehledem, zvlášť když v 89. minutě dostal Rondič druhou žlutou kartu a byl vyloučen. V nastavení nepřidali pojistku Kanga ani Hložek, ale hostům už to nemuselo příliš vadit.

PRVNÍ DOJMY: Dva hlavní důvody, proč se Sparta zvedla a vyhrála pohár
Video se připravuje ...

Fotbalisté Sparty si užívají pohárové vítězství po šesti letech
Fotbalisté Sparty si užívají pohárové vítězství po šesti letech

FC Slovan Liberec Vše o klubu ZDE

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Hancko je neformální lídr. Kolem něj se vytvořila parta, chválí stopera Kotal
Video se připravuje ...

Tohle je nový začátek. Mladý tým pohár potřeboval, těší Dočkala triumf
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
92

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud