29. února 2024 • 20:00

Dohra derby u sudích: Vlček odmítl podepsat zápis, Tvrdík vysvětlil proč

Autor: paš, šq
Vstoupit do diskuse
472
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ztratila derby hrozivým způsobem. Slavia vedla nad Spartou o dva góly, přesto po prodloužení a prohře 2:3 z MOL Cupu vyletěla. Co víc – před domácími fanoušky a novým majitelem Pavlem Tykačem. „Po takovém průběhu je to hodně nepříjemné,“ sdělil trenér Jindřich Trpišovský. Bolelo to, což dokazuje dohra v kabině rozhodčích. Stanislav Vlček, vedoucí mužstva „sešívaných“, odmítl podepsat zápis o utkání. Co to znamená?



Ve všech patrech Edenu zavládlo zklamání – na hřišti, tribunách i v kancelářích. To bylo evidentní. Slavia ztratila se Spartou dvougólové vedení a před zraky nového majitele Pavla Tykače vylítla z domácího poháru.

Šlo o tvrdý direkt. Poslední šíp do slávistického srdce zarazil Adam Karabec z penalty v prodloužení. „Je složité takové momenty kousat,“ řekl po zápase Jindřich Trpišovský, trenér Slavie. Byl viditelně zklamaný, vždyť nevyhrál třetí zápas s městským rivalem v řadě. Přesto se držel.

Drama se ovšem mělo podle informací deníku Sport a webu iSport.cz odehrát po zápase v kabině rozhodčích, v níž při derby velel Karel Rouček. Stanislav Vlček se v pozici vedoucího mužstva Slavie rozhodl nepodepsat zápis o utkání. Během středečního večera se tak nestalo.

Jde o jednu z více podmínek k uzavření zápisu o utkání:

„Vedoucí družstev jsou povinni po vyplnění zápisu o utkání na výzvu rozhodčího zkontrolovat zapsané údaje v zápisu o utkání. Kontrolu zapsaných údajů jsou vedoucí družstev povinni za přítomnosti rozhodčího potvrdit ověřením své totožnosti v elektronickém informačním systému prostřednictvím svého rodného čísla, případně svým podpisem.“

U tohoto procesu jsou zpravidla sudí, vedoucí domácích a hostů. Případně delegát. Tedy s jistotou byli přítomni Karel Rouček, Vlček a za Spartu Miroslav Baranek, jemuž protějšek nepodal ruku.

„Zápis o utkání je v rámci Informačního systému uzavřen dnes, ve čtvrtek 29. 2. ve 12:00, nebo pokud jej uzavře rozhodčí. Povinností vedoucího družstva je ověřovat a brát na vědomí zápis o utkání na výzvu rozhodčího (bezprostředně po skončení utkání). Vzhledem k tomu, že ze strany vedoucího družstva SK Slavia Praha k výše uvedenému nedošlo, bude se tímto jednáním zabývat Řídící komise TOP soutěží FAČR,“ uvedl pro deník Sport Martin Gregor, zástupce ředitele oddělení komunikace fotbalové asociace.

Tvrdík: Máme pochybnosti o výkonu rozhodčího VAR

Výsledek zápasu už to v žádném případě neovlivní a Sparta je v semifinále MOL Cupu. Podpis zápisu je pouhou formalitou, tudíž jde jen o gesto, přesto za případné neuzavření zápisu hrozí pořádková pokuta.

Slávistům se údajně nelíbil výkon rozhodčího Roučka, jenž pískal první derby „S“ při premiérové sezoně mezi elitou. „V první půli si zjednal respekt,“ řekl Trpišovský.

Ale při dotazu, jestli se Slavia nyní bude zaměřovat hlavně na ligu, ho myšlenky dovedly k dalšímu hodnocení sudího Roučka. Stěžoval si na možnou penaltu pro Slavii po zákroku Victora Olatunjiho na Tomáše Holeše a odpískanou ruku Tomáše Vlčka v pokutovém území, po níž Karabec rozhodl.

„Samozřejmě je pro nás opakovaná prohra z penalty těžká. Zvlášť z takové penalty. Vlčka to trefí do stehna a pak do ruky,“ zmínil Trpišovský. „A ten loket na Dioufa? Za podobný byl Jurečka vyloučen ve Zlíně.“

Ve čtvrtek večer přišel s komentářem i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík. „Zápis vedoucí mužstva nepodepsal, protože jsme nedostali racionální vysvětlení udělení žlutých karet v zápase,“ naťukal na síti X.

„Výkon hlavního rozhodčího byl nezpochybnitelný, o výkonu rozhodčího VAR máme pochybnosti. Nemusíme všichni souhlasit, ale je to naše právo. Přáli bychom si, aby nedělní derby konečně jednou nerozhodl VAR/sporná penalta, ale výkon obou týmů na hřišti,“ napsal ještě Tvrdík.

„Sešívaní“ teď mají čtyři dny na to, aby se z prohry oklepali. V neděli je na programu derby číslo 2 v tomto týdnu. Tentokrát na Letné.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
472

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud