4. května 2021 • 13:08

Amatéři a děti si na jaře fotbal nezahrají. Soutěže ukončily sezonu

Autor: ČTK, iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Amatérské fotbalové soutěže od třetích lig níže včetně mládežnických se v Česku kvůli koronavirové pandemii druhým rokem po sobě nedohrají. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) je v úterý kvůli trvajícímu přerušení a pokračujícímu zákazu plnohodnotných tréninků předčasně ukončil. Ze soutěží, které pořádá FAČR, se dohraje pouze domácí pohár MOL Cup. Potvrdila se tak informace, se kterou v minulých týdnech přišel deník Sport.



Amatérské soutěže se kvůli koronaviru zastavily v první polovině října a na rozdíl profesionálních lig se už nerozběhly. Aby mohlo být určeno pořadí, muselo by být odehráno přes 50 procent zápasů. Profesionální první a druhá liga, které řídí Ligová fotbalová asociace, se po měsíční pauze znovu rozběhly na začátku listopadu.

Vzhledem k opatrnému vládnímu rozvolňování už nešlo čekání déle protahovat. Výkonný výbor FAČR na svém úterním zasedání rozhodl, že amatérské soutěže včetně těch mládežnických se na jaře už nerozjedou, fotbal na nižších úrovních tak přichází už o druhý kompletní ročník.

„Do poslední chvíle jsme bojovali o to, aby se mohly neprofesionální soutěže dohrát. Z tohoto důvodu jsme také neustále vymýšleli nové a nové varianty scénářů tak, abychom mohli odehrát požadovaný počet utkání a byla zajištěna regulérní prostupnost soutěží. Ve chvíli, kdy jiné sporty soutěže odpískaly, my stále věřili a bojovali. Máme ale první květnový týden a stále není povolena ani možnost plnohodnotného tréninku klubů, takže je potřeba nyní bohužel konstatovat, že ani fotbalové soutěže již nepůjde dohrát,“ uvedl v tiskové zprávě předseda FAČR Martin Malík.

Mezním termínem pro spuštění mistrovských zápasů byla polovina května, což je vzhledem ke stávající situaci a vládním plánům nereálné. Na FAČR odpískali sezonu i proto, že by se hráči na ostrá utkání nestihli kvalitně připravit. 

„Zdraví hráčů je a vždy bude naší prioritou. Opravdu jsme dnes již v termínu, kdy nejde realizovat harmonogram soutěží od ČFL a MSFL dolů, včetně tolik potřebného tréninkové procesu, který by restartu předcházel. Je to samozřejmě o to smutnější, že jde o druhou sezónu v řadě, kdy musely být neprofesionální soutěže předčasně ukončeny,“ uvedl generální sekretář FAČR Jan Pauly.

Alespoň náhradní variantou bude pořádání různých menších turnajů, až vláda povolí fotbalové zápasy mezi kluby. V tom chce vedení českého fotbalu oddílům pomoct.

„V případě realizace podobných turnajů, pokud tedy budou umožněny z hlediska hygienického rozvolňování, bude za předem stanovených pravidel proplácet náklady klubů na rozhodčí, tak abychom mohli jako střešní organizace amatérského fotbalu přispět alespoň nějakou měrou k reálnému návratu fotbalu na hřiště a zároveň pomoci přípravě hráčů na novou sezónu,“ dodal Malík.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud