Jonáš Bartoš
23. února 2013 • 04:59

Zopakuje Plzeň památné semifinále? Slavii trošku kopírujeme, říká Vrba

Autor: Jonáš Bartoš, tru
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pamatujete? Píše se rok 1996, Slavia neohroženě proplouvá fotbalovou Evropou. Neskutečná jízda pohárem UEFA končí až v semifinále, kde pražský celek vyřazuje Bordeaux. Slušně našlápnuto má v letošní pohárové sezoně také Viktoria Plzeň. Zopakuje největší klubový úspěch od vzniku samostatné České republiky?



Už teď se parta kolem Pavla Horvátha může pochlubit parádními výsledky. Na domácím hřišti vyhrála SEDM zápasů Evropské ligy v řadě, naposledy ztratila body loni na jaře se Schalke (remíza 1:1). Bez problémů zvládla letní předkola, v základní skupině doma přehrála i silné Atlético Madrid.

Plzeň se dokonce stala vůbec nejúspěšnějším českým týmem v hodnocení koeficientu UEFA. Svými výkony si vysloužila už 18 bodů a překonala Slavii, jíž postup do semifinále v roce 1996 vynesl podle dnešních kritérií 15,5 bodu. Tehdy se však nehrála skupinová fáze.

Kam až může rozjetý tým v letošním ročníku Evropské ligy dojít? „Těší nás, že jsme se v téhle soutěži neztratili. Nebyli jsme favoritem, jsem rád, že se nám podařilo uhrát takové výsledky. Na druhou stranu nás čeká špičkové turecké mužstvo, žádné jednoduché dvojutkání,“ upozorňuje trenér Vrba.

Karel Poborský v souboji s Bixente Lizarazem v semifinále poháru UEFA mezi Slavií a Bordeaux v sezoně 1995/1996 Karel Poborský v souboji s Bixente Lizarazem v semifinále poháru UEFA mezi Slavií a Bordeaux v sezoně 1995/1996Foto Jaroslav Legner (Sport)

V osmifinále Plzeň narazí na Fenerbahce, momentálně druhý tým turecké ligy. Mužstvo se točí kolem nizozemského útočníka Dirka Kuijta, nejlepšího střelce týmu a někdejší opory Liverpoolu.

„Fenerbahce proti nám pořád bude mírným favoritem. Ale už s námi budou počítat trochu jinak než Neapol,“ myslí si plzeňský kanonýr Stanislav Tecl.

Přesto se zdá, že sebevědomý, rozjetý celek by soupeř z Turecka nemusel zastavit. „Před třemi lety jsme s Besiktasem začali naši pohárovou cestu, věřím, že nabité zkušenosti zúročíme,“ doufá Vrba.

Chceme Slavii napodobit, neskrývá Vrba

Vysloveně se nabízí srovnání s památným rokem 1996. Slavia tehdy ve vyřazovací části poháru UEFA vyřadila ve čtvrtfinále AS Řím (2:0, 1:3). Postupový gól Jiřího Vávry v nastavení bitvy na římském Olympijském stadionu má leckterý fanoušek nadosmrti zarytý v paměti.

Slávisté, v jejichž dresu tehdy váleli fotbalisté jako Stejskal, Lerch, Suchopárek, Bejbl či Poborský, skončili až v semifinále. Zastavilo je francouzské Bordeaux, která oba zápasy vyhrálo 1:0. Tým táhli mladíci Zidane s Dugarrym, pozdější mistři světa a opory francouzské reprezentace.

VIDEO: postupový gól Jiřího Vávry v zápase proti AS Řím

„V té době jsem trénoval mladší dorost Baníku Ostrava. Netušil jsem, že se někdy já můžu dostat tak daleko, abych mohl konkurovat výsledku Slavie. Vím, že udělali obrovský úspěch, tuším, že dva roky za sebou postupovali v evropských pohárech velice daleko, dokázal to s nimi pan Cipro,“ vzpomíná na slávistické tažení kouč Vrba.

„Chtěli bychom Slavii napodobit a uspět. Tenkrát také postoupili na úkor italského klubu, v tomhle Slavii trošku kopírujeme. Doufám, že se i nám podaří dostat tak daleko, jako to zvládli v roce 96,“ dodává plzeňský kouč.

V případě, že Plzeň v osmifinále překoná Fenerbahce, může narazit na další silný tým. Tottenham, Chelsea, Newcastle, Lazio, Inter, Machačkala. V osudí zbývají špičkové kluby, které zatím převyšují věhlas Plzně.

V pohárech musíte dát gól venku, říká bývalý útočník Vágner

„V pohárech je dvakrát ceněný gól venku. Pokud chcete myslet na úspěch, musíte dát z devadesáti procent gól na hřišti soupeře. A Plzeň na to má sílu, i venku hraje aktivně. My jsme se Slavií hráli doma s Lens 0:0, soupeř už se radoval, jakoby postoupil, ale venku jsme vyhráli 1:0.

I výsledek 0:0 z domácího prostřední není vůbec špatný. Venku jsme hráli první zápas se Sturmem Graz, Freiburgem i Luganem. Vždycky jsme dali minimálně gól. Soupeř pak přijede a ví, že musí na postup aspoň dvakrát skórovat. Když dobře odbráníte poločas, tak se pak otevírají okénka, protože soupeř musí útočit.“

Robert Vágner, bývalý hráč Plzně a Slavie, kde zažil postup do semifinále poháru UEFA.

Pozn.: Slavia až do semifinále dala venku vždycky minimálně gól (Sturm Graz 0:1, Freiburg 1:2, Lugano 1:2, Lens 0:1, AS Řím 1:3).

Plzeňský záložník Jan Kovařík vstřelil do sítě Neapole gól a potvrdil tak spanilou jízdu Západočechů do další fáze Evropské ligy
Plzeňský záložník Jan Kovařík vstřelil do sítě Neapole gól a potvrdil tak spanilou jízdu Západočechů do další fáze Evropské ligy

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud