Jan Vacek
9. března 2016 • 17:25

Spartě radí expert na italský fotbal. Obrana Lazia je zranitelná, říká Pulpit

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Expert na italský fotbal Martin Pulpit radí Spartě jak na LazioExpert na italský fotbal Martin Pulpit radí Spartě jak na LazioFOTO: Koláž iSport.cz

    Pryč jsou doby Pavla Nedvěda. Pryč jsou doby Simoneho Inzaghiho. Lazio Řím je nadále lukrativní značka, takový strach už z něj ale nejde. Soupeř Sparty v osmifinále Evropské ligy prožívá podivnou sezonu, dobré výkony střídá za mizerné, v Serii A mu patří až osmé místo. Expert na italský fotbal Martin Pulpit si vzal hru Lazia pod drobnohled a pro deník Sport ji detailně rozebral. 

  • Jak na Lazio?

    Očima M. Pulpita: Sparta by se měla zaměřit na obranu Lazia, tam vidím hodně mezer. Jsou tam možnosti, jak se Sparta může prosadit. Především leví krajní obránci jsou čitelní, v drtivě většině případů si balon zasekávají do středu hřiště. Obránci jsou sice vysocí, ale často dělají chyby. Sparta musí vsadit na kombinační hru. Tam je ohromně důležité, aby hráči dokázali odskakovat od svých soupeřů. Když se podíváte na zápas z tribuny, na hřišti vznikají tři proudy. Útok napadá obranu, pak je středová řada a zbytek pole. Vznikají tím meziprostory a je důležité, aby si do nich dokázali středoví hráči odskočit. Obránci k nim pak musí provlíknout balon. To ale není všechno, záložníci Sparty musí být schopní přijímat balon už čelem k soupeřově brance, aby ihned mohli tlačit na obranu Lazia, která mi přijde zranitelná.

    Názor Sportu: Tohle je úkol především pro Martina Frýdka, který má rychlostní i silové dispozice, aby práci při zakládání ofenzivních akcích zastal. Aby ovšem nastoupil ve středu pole, musela by Sparta vsadit na rozestavení se čtyřmi obránci. 

    Jak na Lazio?Foto Sport

  • Presink

    Očima M. Pulpita: Presink je velice specifický aspekt hry, dá se totiž provádět mnoha způsoby. V případě Lazia jsou to spíš takové náznaky. Aby byl presink skutečně účinný, musí být kvalitně připravený a především cílený. To jsem ve hře Lazia neviděl, že by se snažili dostat konkrétního hráče pod tlak. Samozřejmě ale platí, že se snaží napadat už první rozehrávku, rozhodně to není tak, že by odcouvali na vlastní polovinu do nějakého hlubokého bloku. Znovu bude hodně záležet na tom, jakou sestavu Lazio zvolí. Pokud by nastoupil Klose, bylo by to pro Spartu lepší, protože to pro presink není typologicky vhodný hráč.

    Názor Sportu: Nedá se očekávat, že by ofenzivní hráči Lazia jako hladoví vlčáci napadali rozehrávku Sparty hluboko na její polovině. I vzhledem k tomu, že půjde o první utkání, budou Italové spíše vyčkávat, s čím Letenští vyrukují. A podle toho zareagují. V tom jsou celky z Apeninského poloostrova dlouhodobě velice silné.

    PresnikFoto Sport

  • Standardní situace

    Očima M. Pulpita: Pokud jde o defenzivní standardky, Lazio je brání kombinovaně. Tři až čtyři hráči stojí na malém vápně, zbytek hráčů si rozebírá soupeře osobně. Výškově na tom Lazio není nejhůř, disponují kvalitními hlavičkáři. Pro vývoj zápasu může být důležitější, jak si Sparta poradí s ofenzivními standardními situacemi Italů. Určitě se musí snažit minimalizovat počet faulů v okolí pokutového území, hlavně v centru před půlkruhem. Biglia mě totiž přesvědčil, že má vynikající kopací techniku, k rozehrávce prakticky nikoho jiného nepustí. To ale může být pro Spartu i výhoda, protože v případě exekuce ze strany bude vědět, jakým směrem se bude balon točit.

    Názor Sportu: Standardní situace jsou pro vývoj každého zápasu bezesporu důležité. V případě Sparty to platí obzvlášť, pokud totiž na jaře inkasovala, tak ze standardní situace. Pravačka Lucase Biglii představuje zbraň hromadného ničení, která by mohla Letenským nadělat pořádné problémy. 

    Lucas Biglia zahrává standardní situace skvěleFoto EPA

  • Rozestavení

    Očima M. Pulpita: Na rozestavení Lazia se musíme dívat optikou italské ligy, kde většina týmů od 7. místa dolů dokáže hrát různými způsoby, rozestavení upravují podle aktuálních soupeřů. To platí i pro Lazio. Může nastoupit ve formaci 4-3-3, v posledním ligovém utkání na hřišti Turína ale zvolilo variantu 4-3-1-2. Pokud bych byl trenérem Lazia, vsadil bych proti Spartě spíš na první možnost. Hráči ji mají lépe zažitou, nastupují tak častěji. Na druhou stranu je těžké odhadnout, jak se kouč Lazia rozhodne. Pokud totiž tenhle tým v této sezoně něco charakterizuje, je to nevyzpytatelnost. Jejich výkony jsou na velké sinusoidě, teď zrovna nejsou v top formě, což může být za 14 dní jinak. I trenér hledá optimální řešení, neustále mění sestavu i rozestavení. Silná mužstvo většinou tohle nedělají.

    Názor Sportu: Je pravděpodobnější, že Lazio na Letné vyrukuje s variantou tří čistě ofenzivních hráčů. V tomhle schématu není prostor pro veterána Miroslava Kloseho, na hrotu by měla operovat trojice Antonio Candreva, Alessandro Matri a Balde Diao Keita. Největší nebezpečí představuje Candreva, který je s devíti góly nejlepším střelcem římského klubu v sezoně.

    RozestaveníFoto Sport

  • Zakládání útoku

    Očima M. Pulpita: Ani v jednom z posledních dvou duelů Lazio nenakopávalo dlouhé balony. Naopak se snažilo o postupný protiútok. Tady se vše točí kolem kapitána Lucase Biglii. To je první varianta, kterou obránci využívají. Na Bigliu míří přihrávky ze všech stran. On se vůbec nebojí odpovědnosti, dokáže i v těžkých situacích balon převzít a posunout výše postavenému Sergeji Milinkoviče-Savičovi. Od něj pak balon letí nabíhajícím útočníkům, případně do pravého křídla, kam se vysouvá ofenzivní obránce Abdoulay Konko. Obecně platí, že Lazio je mnohem nebezpečnější právě po pravé straně hřiště. Pro Spartu je stěžejní, aby pokryla první přihrávku na Bigliu. Pokud ho vymaže ze hry, bude to pro Lazio něco nového, na co bude muset reagovat.

    Názor Sportu: Bitva středových hráčů může být pro celé utkání rozhodující. Kdo ovládne střed pole, ten nakloní rovinu na vlastní stranu. Eliminovat kreativního Bigliu nebude pro Spartu vůbec jednoduché, jedná se o hráče světové extratřídy. Letenští mu ale musí život na trávníku maximálně zkomplikovat. A držet na uzdě i nebezpečného Milinkoviče-Saviče.

    Zakládání útokuFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud