18. března 2016 • 20:18

Čím hrozí Villarreal? Plzeň zlobili útočníci, obrana vymazala i Real

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velmi nepříjemný soupeř. Tak se dá charakterizovat „Žlutá ponorka“, soupeř Sparty ve čtvrtfinále Evropské ligy. Silný Villarreal bezpochyby patří mezi velké adepty na celkové vítězství. Ve Španělsku prožívá výtečnou sezonu, daří se mu i v pohárové Evropě. Na jaře zatím zvládá zápasy s těžkými soupeři (Neapol, Leverkusen), v základní skupině zkrotil i Viktorii Plzeň. Čím je nebezpečný příští soupeř Sparty?



Hraje na špičce španělské ligy

Ještě před třemi lety se Villarreal prokousával zpět mezi elitu v druhé lize, vzpamatovával se z celkového pádu. Jenže v současné době je na tom klub výtečně. Na začátku sezony krátce vedl ligu před Barcelonou i Realem, stále se drží v absolutní špici. Před ním jsou jen tři španělské „topclass“, tedy Barcelona, Atlético a Real. Od začátku prosince do začátku března tým zvládl 14 zápasů bez porážky, tempo ztratil až v posledních dvou kolech, kdy padl s Las Palmas a v Seville. V neděli navíc mužstvo čeká přetěžký duel na suverénní Barceloně.

Pořídil si nebezpečné útočníky

Klubu se povedly dvě letní posily. Z neúspěšného angažmá v Tottenhamu se podařilo zpět do Španělska nalákat Roberta Soldada. Zkušený snajpr před odchodem na Ostrovy zářil ve Valencii, kde tři sezony po sobě nastřílel přes 25 branek za sezonu. Ve Villarrealu zatím takovou mušku nemá, přesto je s osmi zásahy druhým nejlepším kanonýrem týmu. Ofenzivu nejvíc táhne Soldadův mladší parťák, čtyřiadvacetiletý Cédric Bakambu. Ten v létě přišel jako velká hvězda z Bursasporu a i ve Španělsku naplňuje svůj obří potenciál. V sezoně dal už 16 gólů, jednu trefu zaznamenal i v duelu v Plzni. Údernou ofenzivní dvojku velmi slušně doplňuje kapitán Bruno Soriano, neodmyslitelný pilíř základní sestavy.

Sparťané po euforii v Laziu jdou na Villarreal. "Může nám pomoct, že se utkali s Plzní," hlásí Dočkal
Video se připravuje ...

Obrana pracuje skvěle

Přestože je Villarreal ofenzivním týmem a rád praktikuje nátlakovou hru, problémy nemá ani v defenzivě. Ve španělské lize jeho hráči dokázali doslova vymazat i hvězdný Real Madrid, který přehráli a porazili ho 1:0. Za všechno mluví fakt, že Villarreal má třetí nejlepší obranu ve Španělsku po suverénně nejlepším Atlétiku a druhé Barceloně, která dostala jen o gól méně než „Žlutá ponorka“.

Uspěl proti Plzni

Půjde o velmi zajímavé srovnání dvou nejlepších českých týmů. S Villarrealem v základní skupině Evropské ligy už na podzim soupeřila Viktoria Plzeň. První zápas ve Španělsku prohrála 0:1, kde Západočeši dohrávali bez vyloučeného Václava Procházky. Už tam domácí tým ukázal obrovskou kvalitu a vyhrál naprosto zaslouženě. Zejména v ofenzivní fázi je mužstvo nesmírně nebezpečné. V odvetě v Plzni, kde už měl Villarreal jistý postup, podala Plzeň mnohem lepší a živější výkon, nakonec po vyrovnávací brance hostů v nastavení skončil zápas se skóre 3:3. Sparťanské čtvrtfinále se španělským celkem nabídne obrázek i o tom, jak jsou na tom velcí čeští rivalové ve srovnání se stejnou – a silnou – evropskou konkurencí.

Vizitka Villarrealu

Rok založení: 1923
Klubové barvy: žlutá, modrá a červená
Největší úspěchy: semifinále Ligy mistrů 2006 a Poháru UEFA/Evropské ligy 2004 a 2011; 2. místo v lize 2008; 3. místo v lize 2005
Stadion: El Madrigal (kapacita 24.890 diváků)
Trenér: Marcelino
Současné opory: Roberto Soldado, Cédric Bakambu, Bruno Soriano

Zápasy proti českým týmům v evropských pohárech: 
2007/08, 2. kolo Poháru UEFA: Mladá Boleslav - Villarreal 1:2
2015/2016, základní skupina Evropské ligy: Villarreal - Viktoria Plzeň 1:0, Viktoria Plzeň - Villarreal 3:3

Ostatní:
klub s relativně nízkým rozpočtem v pohárové Evropě dosáhl několika pozoruhodných výsledků, přestože v nejvyšší soutěži působí s dvěma krátkými přestávkami až od roku 1998; v loňské sezoně skončil Villarreal v lize na šestém místě, v současnosti se nachází na čtvrté pozici; v aktuálním ročníku Evropské ligy skončil v základní skupině, ve které hrála i Plzeň, na druhém místě; Plzeň na španělské půdě prohrála 0:1, doma dokázala vybojovat remízu 3:3; v druhém kole EL Villarreal vyřadil Neapol a v osmifinále Leverkusen; týmu se kvůli barvě dresů přezdívá Žlutá ponorka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud