25. listopadu 2016 • 09:55

Limberský zase kapitánem. Chybu si odpykal, vrátí mu i řidičák, řekl kouč

Autor: jon, jp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace k vzteku. Před klíčovým zápasem o postup ze skupiny Evropské ligy lepil Roman Pivarník sestavu bez tří ze šesti stabilních plzeňských obránců. Včetně kapitána Roman Hubníka. Nouzovou variantou bylo zařazení Davida Limberského na stopera. Zkušený bek dokonce navlékl kapitánskou pásku, poprvé od září 2015, kdy boural v opilosti. „Automaticky jsem se rozhodl pro něj. Patřil k našim nejlepším hráčům,“ chválil bývalého reprezentanta plzeňský kouč, byť si jeho tým odvezl vysokou porážku 1:4.



Limberský je plzeňský odchovanec, srdcař, velký bojovník. Miláček západočeského publika, pro své výstřelky zároveň často nenáviděný v táborech soupeře. Když ve Viktorii končil Pavel Horváth, automaticky převzal pásku po něm. Jenže po průšvihu z loňského září, kdy řídil a naboural auto v opilosti, o kapitánství přišel.

Pásku navlékl během posledního roku jen jednou, když byl loni na podzim v derby se Spartou vyloučený Václav Procházka. Tehdy to klub vysvětlil hektickou situací na hřišti, nikoliv tím, že by Limberskému vypršel trest.

Na AS byla situace jiná. Obránce s osmičkou na zádech vyběhl jako kapitán od začátku zápasu, kompletně převzal úlohu Romana Hubníka. Ač léta piluje levou lajnu a rád podniká útočné výpady, v nouzové situaci se musel zatáhnout do středu pole a kočírovat plzeňskou defenzivu.

„Nám vypadli tři obránci (Řezník, Hubník, Baránek – ten byl na lavičce, ale po nedávné operaci ještě neschopný zasáhnout do utkání od začátku) ze šesti a náhrada u nás není žádná. Navíc jsme se snažili rozestavení přizpůsobit tomu, že Řím dává góly hlavně po pasech za obranu. Limberský svůj záskok zvládl, patřil k našim nejlepším hráčům. Poradil si s tím výborně, i když to po nemoci pro něj nebylo lehké,“ chválil svou oporu trenér Pivarník.

Proč 33letému obránci svěřil i pásku? „Limba je bývalý kapitán, který je v týmu dlouho. Nám chyběl Hubník, jeden z nejstarších hráčů s obrovskými zkušenostmi, automaticky jsem se proto rozhodl pro Limbu,“ vysvětlil Pivarník.

Znamená to tedy, že Limberského klatba v Plzni skončila? „Zákaz měl, ale kdy? Rok a půl zpátky? Tak vidíte. Myslím, že to, za co měl pykat, už pykal. Za chviličku dostane zpátky řidičák... Po Hubníkovi je to další vůdčí osobnost, má vynikající výkonnost a potvrdil to i teď. Hrál výborně i navzdory té chorobě, kterou před časem prodělal,“ zastal se ho Pivarník.

Oslabená plzeňská defenziva však celkově v Římě pohořela. Západočeši odjeli s jednoznačnou prohrou 1:4 znamenající konec v pohárové Evropě. Hattrick nasázel Edin Džeko, exteplický útočník hrající ve skvělé fazoně. Duely s Plzní mu sedí. Před třemi lety se prosadil v obou zápasech základní skupiny Ligy mistrů, když hájil barvy Manchesteru City.

„O Džekovi víme, připravovali jsme se na něj, ale špatně jsme ho bránili. Byl pořád za zády Hejdy. Dal tři góly a to ještě zahodil šance. Musí se bránit jinak,“ zlobil se Pivarník. „Ani v české lize nemůžete takhle lehce ztrácet míče, o to spíše proti tak kvalitnímu týmu jako AS. Oni nás z toho potrestali, ale to by nás potrestaly i týmy v lize. Do ofenzivy kvalitu máme, ale v organizaci hry máme problémy, které musíme vyřešit. Pokud si to hráči neuvědomí, tak na evropské scéně nemají co dělat. V lize to stačí, ale ne v Evropské lize,“ připustil.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud