23. listopadu 2017 • 04:55

Boj o evropské jaro! Co potřebují Plzeň, Slavia a Zlín k postupu?

Autor: jon, iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předposlední kolo základních skupin Evropské ligy hodně napoví o tom, zda se některý z českých týmů probojuje i do jarní vyřazovací fáze. Nejlépe je na tom Viktoria Plzeň, která si doma proti rumunské FCSB za správné konstelace jako jediná může s předstihem zajistit postup. Slavia nesmí s Maccabi Tel Aviv prohrát, Zlín doma s Lokomotivem Moskva potřebuje bezpodmínečně vyhrát. Jaká je situace českých reprezentantů v pohárové Evropě?



Slušně rozehranou skupinu má Viktoria Plzeň. Po čtyřech zápasech drží v tabulce skupiny G druhou příčku, v domácím duelu s FCSB (19:00 ONLINE) si může s předstihem zajistit postup. Díky dvěma domácím výhrám uhrála zatím šest bodů, o dva více než Beer Ševa. Poslední Lugano je na třech bodech.

Plzeň jde do zápasu ve skvělé formě. V lize válí, po 14 kolech je první bez ztráty jediného bodu. Naposledy zvítězila 4:1 na Slovácku. V předchozích třech zápasech na FCSB ale Viktoria nenašla recept. Nejprve ve třetím předkole Ligy mistrů v Bukurešti remizovala 2:2, poté doma schytala debakl 1:4. V v úvodním zápase skupiny Evropské ligy prohrála v Rumunsku 0:3. "Viktoriáni" na premiérové vítězství nad rumunskými soupeři čekají už sedm pohárových duelů.

Bukurešťské mužstvo ale v pátek v rumunské lize podlehlo Iasi 0:1, prohrálo poprvé po 12 soutěžních zápasech a kleslo na druhé místo za Kluž. Trenér Nicolae Dica bude proti Viktorii šetřit některé hráče, do Plzně nevzal například záložníky Mihaie Pintiliiho a Filipeho Teixeiru nebo obránce Marka Momčiloviče.

PLZEŇ - postupová matematika
Plzeň dnes postoupí do jarní fáze Evropské ligy, pokud porazí Bukurešť, a zároveň izraelská Beer Ševa prohraje se švýcarským Luganem (domácí hrají na cizím stadionu v Lucernu). V tu chvíli by měla na druhém místě o pět bodů víc než Beer Ševa a zároveň o tři více než Lugano. S ním však má lepší vzájemné zápasy (2:3, 4:1). V závěrečném zápase skupiny G by jela do Izraele bez tlaku na výsledek. 
Další program: 7. 12. – 21.05 Beer Ševa–Plzeň, FCSB–Lugano. 

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Plzeň 6 4 0 2 13:8 12
2. Steaua 6 3 1 2 9:7 10
3. Lugano 6 3 0 3 9:11 9
4. Hapoel Be'er Sheva 6 1 1 4 5:10 4

Slavia má po čtyřech z šesti kol pět bodů a ztrácí dva na druhou Astanu a tři na vedoucí Villarreal. Maccabi je s jedním bodem a bez vstřeleného gólu poslední. Pokud by Astana nad Villarrealem v druhém čtvrtečním duelu doma zvítězila, museli by červenobílí k udržení postupových šancí v Izraeli bodovat.

V případě, že Villarreal neprohraje, zůstanou slávisté ve hře, i kdyby v Netanje vyšli bodově naprázdno. Na závěr skupiny Pražané přivítají Astanu. Do jarní vyřazovací fáze postoupí první dva týmy.

Pražané proti Maccabi na úvod skupiny vybojovali dosud jediné vítězství, které gólem zařídil Tomáš Necid. Nyní zkusí triumf zopakovat. V evropských pohárech přitom venku už dvacetkrát po sobě nevyhráli.

SLAVIA - postupová matematika
Slavia nemůže v tomto kole získat jistotu postupu do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. Po tomto kole vypadne, když prohraje s Maccabi Tel Aviv a Astana zároveň porazí Villarreal.  Pokud bude Slavia proti Maccabi Tel Aviv bodovat, určitě si udrží do posledního kola minimálně teoretickou naději na postup. 
Další program: 7. 12. – 19.00 Slavia–Astana, Villarreal–Maccabi. 

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Villarreal 6 3 2 1 10:6 11
2. Astana 6 3 1 2 10:7 10
3. Slavia 6 2 2 2 6:6 8
4. M. Tel-Aviv 6 1 1 4 1:8 4

Zlín dosud ve skupině v obou domácích zápasech remizoval a venku oba duely prohrál 0:3. Na kontě má jen dva body a je na posledním místě. Stále však má šanci projít do jarních bojů. K tomu by ale musel vyhrát oba zbývající zápasy.

V Tiraspolu čeká český tým těžký úkol, jelikož domácí cítí šanci poprvé ve své historii postoupit ze skupiny. Po výhře nad Lokomotivem mají už šest bodů a výhra nad Zlínem by jim mohla dát definitivu, pokud zároveň Lokomotiv prohraje s Kodaní.

ZLÍN - postupová matematika 
Naději na postup udrží Zlínu jen výhra v dnešním duelu. 
Další program: 7. 12 – 19.00 Zlín–Lok. Moskva, Kodaň–Tiraspol. 

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Lok. Moskva 6 3 2 1 9:4 11
2. FC Kodaň 6 2 3 1 7:3 9
3. Tiraspol 6 2 3 1 4:4 9
4. Zlín 6 0 2 4 1:10 2

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud