Jonáš Bartoš
14. února 2018 • 12:32

Plzeň letěla do Bělehradu bez Pilaře či Ivanschitze. Do branky má blíž Hruška

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalové jaro v Česku se nezadržitelně blíží. Ve středu dopoledne odletěli fotbalisté Plzně do Bělehradu na první duel vyřazovací fáze Evropské ligy proti nebezpečnému Partizanu (čtvrek, od 21:05). Na palubě letadla chyběla trojice Andreas Ivanschitz, Václav Pilař a Diego Živulič, kteří se Pavlu Vrbovi nevešli do nominace na utkání. „Osobně se těším a věřím, že kluci taky,“ prohlásil před odletem gólman Aleš Hruška.



Trenéra Vrbu jistě těší, že má na startu jara k dispozici kompletní kádr. Ve velké konkurenci musí vybírat, kteří hráči se vůbec vejdou do nominace. Pro utkání v Bělehradě se nedostalo na trojici Andreas Ivanschitz, Václav Pilař a Diego Živulič.

Zmínění hráči jsou sice připravení do zápasů, jenže z různých důvodů se momentálně nachází na hraně kádru. Václav Pilař kvůli zdravotním problémům vynechal přípravná utkání, s mužstvem začal trénovat až na konci přípravy. Proto dal Vrba na křídlech přednost čtveřici Jan Kopic, Milan Petržela, Martin Zeman a Jan Kovařík, kterého může použít i na kraji obrany.

Andreas Ivanschitz v přípravě od Vrby dostával pravidelnou porci minut, trenér rozkládal zápasovou zátěž mezi všechny členy kádru. Rakouský špílmachr s výbornou levačkou ale nepřesvědčil natolik, aby uprostřed zálohy dostal přednost před Tomášem Hořavou, Patrikem Hrošovským , Danielem Kolářem a Alešem Čermákem.

Diego Živulič v přípravě často nastupoval na pozici stopera, kde se mu ale příliš nedařilo. V nabité konkurenci středních záložníků pak padl „Černý Petr“ právě na důrazného bijce z Chorvatska. Místo evropských pohárů Živulič odehrál o víkendu zápas za juniorku proti Domažlicím.

Zbytek kádru už svou pozornost upíná k prvnímu ostrému duelu jarní fáze sezony. „Těšíme se moc. Přeci jen přípravné zápasy nejsou úplně ono,“ přiznal stoper Lukáš Hejda. „Přípravu nemá z fotbalistů skoro nikdo rád, já jsem jeden z nich. Určitě jsem rád, že ostré zápasy vypuknou,“ přidal se gólman Aleš Hruška.

Zkušený 32letý brankář proti Partizanu nejspíš dostane přednost před Matúšem Kozáčikem . V Plzni pravděpodobně naváží na podzimní model, kdy Hruška nastupoval v Evropské lize, zatímco pro ligu byla jedničkou dlouholetá západočeská opora  Kozáčik.

„Bylo to pro mě něco nového, sžíval jsem se s tím a doufám, že sžil. Není to ideální, ale aspoň něco,“ okomentoval Hruška situaci brankářů. „Uvidíme, jak se rozhodne trenér. Zápasy ve skupině snad probíhaly v pohodě. Doufám, že jo,“ reagoval na otázku, zda v Bělehradě počítá s místem v brance. Hruška odchytal i generálku proti čínskému Kuej-čou Cheng-feng, to rovněž nasvědčuje tomu, že Vrba znovu ukáže na něj.

Plzeň o Partizanu: Atmosféra bude bouřlivá, po dlouhé pauze se těšíme, shodují se Hruška s Hejdou
Video se připravuje ...

Varovný prst? Dva debakly v přípravě

Plzeň čeká nebezpečný soupeř s technicky zdatnými hráči silnými zejména v ofenzivní fázi. Západočeši si musí dávat pozor především směrem dozadu. „Nemůžeme s nimi chtít hrát nahoru, dolů. Jsou hodně rychlí hlavně po stranách, mají šikovné hráče na balonu. Určitě budeme chtít dát gól, ale ne bláznit,“ prohlásil Hejda. „Čeká nás technický a hodně zajímavý mančaft s velmi zajímavým útočníkem (Leandre Tawamba, nejlepší střelec týmu),“ dodal Hruška.

Jako varovný prst slouží Plzni některé výsledky v přípravě. Viktoria v průběhu zimy šestkrát vyhrála, jednou remizovala, ale také utrpěla dva debakly: ve Španělsku podlehla 0:5 Salcburku a 1:5 čínskému celku Šanghaj Šen-chua. „V přípravě je to těžké. Porazíme 5:1 Legii, pak prohrajeme 0:5. Je to takové nahoru, dolů. Roli hraje i únava, z ní pramení většina chyb,“ hledal příčiny Hejda. „Ty zápasy jsme nehráli špatně, vypadli jsme třeba na pár minutek. Hráli jsme ale s kvalitními soupeři, kteří nás v těch minutách potrestali, pak z toho vyšly takové výsledky. Velkou váhu bych tomu ale nedával, i když pořád je to pět gólů. Ale bylo to v únavě, ve zkušební době a dalo se to prominout,“ zhodnotil Hruška.

Plzeň, suverénní lídr české nejvyšší soutěže, vyhrála podzimní skupinu Evropské ligy před bukurešťským FCSB, Luganem a Hapoelem Beer Ševou. Srbský mistr Partizan Bělehrad obsadil druhé místo v konkurenci Dynama Kyjev, Young Boys Bern a Skënderbeu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud