Jakub Konečný
22. února 2018 • 04:10

Postrach Plzně mohl začít v Česku. Vidíte, volové, vyčítal Starka trenérům

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když mu před týdnem na mobilu bliklo jméno střelce gólu domácího Partizanu proti Plzni v prvním zápase vyřazovacích bojů v Evropské lize, trochu ho píchlo u srdce. „Ani mi ho nepřipomínejte,“ ošívá se Jaroslav Starka při zmínce o Leandru Tawambovi. Jedna z největších současných hvězd srbského klubu, která by neměla chybět v sestavě při dnešní odvetě play off Evropské ligy ve Štruncových sadech (ONLINE, 19:00) totiž příbramskému bossovi před lety protekla doslova mezi prsty.



Kamerunský fotbalista absolvoval v létě roku 2012 s Příbramí letní přípravu, dokonce se objevil i na oficiální týmové fotografii ke startu nové sezony. Ale pak v tichosti zmizel, soutěžní start si v týmu kouče Davida Vavrušky žádný nepřipsal.

„Nešlo o peníze, v té době to byl ještě skromnej kluk. Prostě se mým trenérům nelíbil, prý že takového hráče už v kádru mají,“ vzpomíná Starka s neskrývanou lítostí. „Pak jsem jim říkal: Vidíte, vy volové, jakého hráče jsme mohli za pár korun mít?“

Tawamba se vrátil na půl roku do Afriky a v lednu 2013 se vynořil v Evropě znovu. Do slovenské Nitry ho přivedl trenér Jozef Vukušič společně se Seydoubou Soumahem, který hraje shodou okolností dnes rovněž za Partizan.

Plzeň nechce proti Partizanu zopakovat letní selhání se Steauou
Video se připravuje ...

„Byli úplně rozdílní. Tawamba kultivovaný, klidný, okamžitě zapadl do mužstva, po dvou měsících mluvil slovensky. To Soumah naopak nezvládl, navíc byl divočejší,“ srovnává dva Afričany Ivan Ondruška, sportovní ředitel Nitry. „Tawamba byl rozdílový hráč a hned mi bylo jasné, že u nás dlouho nezůstane. Vůbec mě nepřekvapuje, jak dobrou kariéru nakonec udělal.“

Tři góly a dvě asistence rodákovi z Yaoundé stačily k přestupu do ambicióznějšího Ružomberoku, kde chytil pořádný lauf. V první sezoně se trefil třináctkrát a dokonce se spekulovalo o tom, že by mohl odejít do Sparty.

Místo toho však kamerunský dobrodruh odešel do libyjského Al-Ahli Benghazi, odkud se po roce na Slovensko vrátil, tentokrát coby hráč Zlatých Moravců. I zde potvrdil pověst spolehlivého střelce, o čemž svědčí bilance jedenácti branek v devatenácti startech. Zajímavá produktivita dokonce vedla k úvahám, že by Tawamba dostal slovenské občanství, aby se mohl stát nový spoluhráčem Marka Hamšíka a spol. v národním týmu.

Leandre Tawamba se fotil v příbramském dresu, nakonec ale v Česku nezakotvil
Leandre Tawamba se fotil v příbramském dresu, nakonec ale v Česku nezakotvil

„Jeho pohyb je takový zvláštní, ale pro mužstvo je hrozně prospěšný, platný i do defenzivy. Má velmi dobrou techniku a výběr místa, umí si počkat na šanci. Je to takový tichý zabiják,“ líčí Ondruška.

To Tawamba ostatně před týdnem v Bělehradě potvrdil, když po centru z pravé strany otevřel hlavou skóre. Do Partizanu přišel loni v lednu z kazašského Kajratu Almaty jako volný hráč, a zatím představuje pro srbský klub hotové terno. Během jednoho roku nastřílel šestnáct gólů a na dalších deset nahrál. Hráč, který před šesti lety nebyl dost dobrý pro Příbram, bude dnes představovat pro Plzeň vážnou hrozbu na cestě do osmifinále Evropské ligy.

„Nám teď nezbývá nic jiného, než se v Plzni pokusit vyhrát. Partizan je silný tým a uděláme cokoliv, abychom prošli dál,“ varuje soupeře osmadvacetiletý internacionál.

Góly

Domácí: 67. Krmenčík, 90+4. Čermák

Hosté:

Sestavy

Domácí: A. Hruška – Řezník, Hejda, Hubník, Limberský – Hořava, Hrošovský – Kopic, D. Kolář (86. Čermák), Zeman (71. Petržela) – Krmenčík (84. Chorý).

Hosté: Stojković – Vulićević, Miletić, Ostojić, Urošević – Jevtović (66. Ožegović), Zdjelar – M. Janković (78. Soumah), Pantić, Z. Tošić – Tawamba.

Náhradníci

Domácí: Kozáčik, Hájek, Petržela, Čermák, Kovařík, Bakoš, Chorý

Hosté: Jovičić, Ivanović, Soumah, Ilić, Miletić, Ožegović

Karty

Hosté: Pantić, Z. Tošić

Rozhodčí

Kehlet – Hummelgaard, Sørensen (DEN)

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Návštěva

10 185 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud