21. února 2019 • 22:50

Genk – Slavia 1:4. Smršť Pražanů! Ovládli odvetu a jsou v osmifinále EL

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je paráda! Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v odvetě úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy v Genku senzačně 4:1 a po dlouhých 16 letech si zahrají v pohárech osmifinále. Úvodní vzájemný zápas před týdnem v Edenu skončil 0:0.



Góly

Domácí: 10. Trossard

Hosté: 23. Coufal, 54. Traoré, 64. Milan Škoda, 69. Milan Škoda

Sestavy

Domácí: Vuković (58. Jackers) – Maehle, Dewaest, Lucumi, De Norre (56. Uronen) – Malinovskyj, Pozuelo, Heynen (29. Wouters) – Trossard (C), Samatta, Ito.

Hosté: O. Kolář – Coufal, Kúdela, Deli, Bořil – T. Souček, Traoré (63. Stoch) – Masopust (65. Olayinka), Král, Zmrhal – Milan Škoda (C) (75. Van Buren).

Náhradníci

Domácí: Jackers, Wouters, Ingvartsen, Uronen, Aidoo, Ndongala, Gano

Hosté: Kovář, Olayinka, Hušbauer, Van Buren, Stoch, Baluta, Frydrych

Karty

Domácí: Wouters

Hosté: Kúdela, Traoré, Milan Škoda, Coufal, Van Buren

Rozhodčí

Madden – Connor, Mulvanny (všichni SCO)

Stadion

Luminus Arena, Genk

Lídr belgické ligy v odvetě vedl od 10. minuty po chybě brankáře Ondřeje Koláře a trefě Leandra Trossarda, ale ve 23. minutě srovnal Vladimír Coufal a po pauze Pražané během 15 minut třikrát skórovali. V 54. minutě otočil stav Ibrahim Traoré a pak se dvakrát trefil Milan Škoda. Slavia dala v pohárech čtyři góly v jednom utkání poprvé od roku 2005.

Pražané prošli na evropské scéně do osmifinále poprvé od roku 2003, kdy v Poháru UEFA vypadli s Besiktasem Istanbul. Soupeře pro další kolo vyřazovací fáze určí slávistům páteční los v Nyonu.

Slavia po nedělní ligové prohře 0:2 v Plzni nastoupila s pěti jinými hráči v základní sestavě. Na stoperu nahradil Deli potrestaného Ngadeua, změn však doznala především záloha. Hušbauer se Stochem začali na lavičce a ani na střídačce nebyl Ševčík. Místo nich poprvé na jaře hráli Traoré a zimní posila Masopust, další nováček v kádru Král pak premiérově dostal šanci v zahajovací jedenáctce. Do útoku se vrátil Škoda.

Pražané v souboji lídrů svých domácích soutěží od úvodu předváděli mnohem aktivnější výkon než v Plzni, po velké chybě Koláře ale brzy prohrávali. Hostující gólman nejprve dobře přečetl hru a vyběhl až mimo pokutové území, pak však odevzdal balon přímo na nohu Trossarda a domácí kapitán poslal z 25 metrů balon po zemi do opuštěné branky.

Slavia pokračovala v aktivní hře. Souček nejprve hlavičkoval vedle, ale ve 23. minutě už hosté slavili vyrovnání. Zmrhalův centr přizvedl domácí gólman Vukovic za sebe, kde byl nabíhající Coufal a hlavou poslal balon do opuštěné branky. Červenobílí skórovali poprvé po dvou zápasech.

Po necelé půlhodině musel Genk nuceně střídat, Wouters nahradil Heynena, který se zranil při souboji a za autovou čarou dokonce zvracel. Belgický celek se štěstím přežil poločas za remízového stavu, ale v 54. minutě už inkasoval. Po Zmrhalově centru se domácí gólman Vukovic srazil s obráncem, míč mu vypadl přímo před Traorého, který jej doklepl do sítě a připsal si první soutěžní branku ve slávistickém dresu.

Vukovic nemohl pokračovat a mezi tyčemi ho nahradil Jackers. Neprůstřelnost mu vydržela jen šest minut. Střídající Stoch v 64. minutě krátce po příchodu nacentroval z přímého kopu na Součka, jehož hlavičku ještě gólman Genku vyrazil, ale na Škodovu rybičku už nemohl dosáhnout.

Šokovaný Genk, který v pohárech v minulých 16 domácích zápasech neprohrál, inkasoval za dalších pět minut počtvrté. Na roh si naskočil Škoda a hlavičkou až za penaltou překonal Jackerse. Slavia vyrovnala historicky druhou nejvyšší venkovní výhru v pohárech, protože v závěru domácí Itó trefil jen tyč.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud