Jan Podroužek
23. února 2019 • 05:00

Trpišovského trumfy? Pomohl mu šlágr v Plzni i snaha vymazat opory

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z klobouku kouzelníka Pokustóna nevytáhnete víc než dva králíky, zato z hučky Jindřicha Trpišovského klidně i pět, když na to přijde. Husarský kousek slávistického trenérského štábu dovedl českého lídra do osmifinále Evropské ligy přes velkolepou výhru 4:1 v Genku. Deník Sport se vydává na trasu myšlenkových pochodů, které vedly Trpišovského a spol. k vítěznému kolotoči v sestavě.



Štruncovy sady se plní, je sváteční den. Nejen proto, že je neděle, ale že hraje Viktoria se Slavií, druhý s prvním. A pak ten výbuch... Poslední ligové utkání silně ovlivnilo trenéra červenobílých Jindřicha Trpišovského a jeho kolegy ve skládání jedenáctky na odvetu s Racingem Genk.

Záložník Ibrahim Traoré, dosud opomíjený nejen v sestavě, ale i v zápasových nominacích, byl v plánech už před soubojem s Viktorií. Z toho nakonec sešlo i proto, že Slavia za sebou měla dobrý poutavý domácí zápas s Genkem. Jenže nedělní úlet s hlavami slávistických trenérů zamotal.

Odpadla nedotknutelnost Miroslava Stocha nebo Josefa Hušbauera, oddech dostala i velice slibná posila Petr Ševčík. „Nebylo to jednoduché, ale v téhle pozici se prostě musíte rozhodnout. Někdy to vyjde a někdy třeba ne jako v Plzni,“ zůstával Trpišovský nad věcí a odmítal, že by sám skládal divokými rošádami v jedenáctce hlavu na špalek. „Chtěli jsme dostat do mužstva novou energii a byli jsme přesvědčení, že děláme to nejlepší v zájmu týmu.“

Jarní vytížení nových hráčů v základu Slavie před odvetou v Genku
 Hráč Zápasy/minuty V nominaci na utkání
Simon Deli 0/0
Alex Král 3/61
Lukáš Masopust 0/10
Ibrahim Traoé 0/0
Milan Škoda 3/180

Za složením sestavy na odvetu v Genku se skrývají výkony z posledních zápasů, tréninková morálka a samozřejmě taktické potřeby. Rozhodující se tak zdálo být nasazení středních záložníků Ibrahima Traorého a Alexe Krále a křídla Lukáše Masopusta.

„Klíč jsme viděli v pokrytí Malinovského s Pozuelem. Malinovskij nám dělal obrovské problémy v Praze svou prací na velkém prostoru a zásobováním ofenzivních hráčů. Museli jsme vybrat tři hráče, kteří se obětují pro tým, naběhají šestnáct kilometrů a vyřadí tyhle dva ze hry a zároveň taky pomůžou útoku,“ ukázal na trio Král, Traoré a Souček, jenž jako velká opora dohlížel na své dva kolegy ve středu zálohy.

Tohle se povedlo.

Alejandro Pozuelo, hráč s brilantní jemnou technikou, jenž se umí vymotat ze šlamastyky i na pětníku, vycouval ze hry už v prvním poločase. V něm se dostal jen do dvou nápaditých akcí, zbytek mu zejména Souček s Králem dokonale otrávili. A Malinovskij? Jeho přesah z hloubi pole do útoku zmizel rovněž, zůstal jen u jednoduchých přihrávek mezi obránci, do kterých mu navíc ještě skákal další z Trpišovského trumfů Milan Škoda, jenž měl za úkol odpárat z rozehrávky stopera Sebastiana Dewaesta.

Změny v základu mezi zápasy na jaře
1 - Teplice (2:0) – Genk (0:0)
(Olayinka – Stoch)

1 - Genk (0:0)–Plzeň (0:2)
(Škoda – Olayinka)

5 - Plzeň (0:2)–Genk (4:1)
(Ngadeu, Hušbauer, Ševčík, Stoch, Olayinka – Deli, Král, Traoré, Masopust, Škoda)

„Bál jsem se, že budu odříznutý, že to odse…“ přiznal po utkání Škoda. „Ale trenérovi se to povedlo, zvládli jsme to skvěle, jsem na tým pyšný,“ dodal dvougólový kapitán.

A poslední háček, Leandro Trossard. Ten se v utkání sice prosadil, ale na gól mu namazal Ondřej Kolář diverzní akcí, o níž později Lukáš Masopust, další tažené eso, prohlásil, že u gólmana, který tolik hraje nohama, to jednou přijít prostě muselo... Masopust si s kolegou napravo Vladimírem Coufalem měli Trossarda přehazovat, zimní posila tak měla na křídle dost defenzivních pokynů.

Za celý zápas vznikla pouze jedna akce, kdy Trossarda hráči Slavie špatně přebírali. Bylo to na začátku utkání, kdy při náběhu domácího záložníka na sebe ukazovali Ondřej Kúdela, Ibrahim Traoré a Vladimír Coufal, načež se ho po pár vteřinách ujal první jmenovaný.

Góly

Domácí: 10. Trossard

Hosté: 23. Coufal, 54. Traoré, 64. Milan Škoda, 69. Milan Škoda

Sestavy

Domácí: Vuković (58. Jackers) – Maehle, Dewaest, Lucumi, De Norre (56. Uronen) – Malinovskyj, Pozuelo, Heynen (29. Wouters) – Trossard (C), Samatta, Ito.

Hosté: O. Kolář – Coufal, Kúdela, Deli, Bořil – T. Souček, Traoré (63. Stoch) – Masopust (65. Olayinka), Král, Zmrhal – Milan Škoda (C) (75. Van Buren).

Náhradníci

Domácí: Jackers, Wouters, Ingvartsen, Uronen, Aidoo, Ndongala, Gano

Hosté: Kovář, Olayinka, Hušbauer, Van Buren, Stoch, Baluta, Frydrych

Karty

Domácí: Wouters

Hosté: Kúdela, Traoré, Milan Škoda, Coufal, Van Buren

Rozhodčí

Madden – Connor, Mulvanny (všichni SCO)

Stadion

Luminus Arena, Genk

Coufal po losu: Asi už budu muset někoho zabít, abych si zahrál v Anglii
Video se připravuje ...

Velký slávistický večer, sešívaní rozdrtili Genk 4:1! Limberský potopil Plzeň
Video se připravuje ...

Hráči Slavie děkují fanouškům po triumfu v Genku
Hráči Slavie děkují fanouškům po triumfu v Genku

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud