30. května 2019 • 13:20

Zklamaný Čech: Asi nelze mít vše! O své budoucnosti teprve rozhodne

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přání fotbalového brankáře Petra Čecha zakončit kariéru ziskem trofeje nevyšlo. Ve finále Evropské ligy proti Chelsea, v níž strávil jedenáct let, prohrál s Arsenalem 1:4 a uznal, že soupeř byl lepší. O tom, kam povedou jeho další kroky, se rozhodne až po vypršení smlouvy s „Kanonýry“.



„Chtěl jsem nad hlavu zvednout trofej, pak si sednout a popřemýšlet. Až do 30. června jsem hráčem Arsenalu. Na to lidé zapomněli. Do té doby se nerozhodnu,“ řekl sedmatřicetiletý Čech v rozhovoru pro BT Sport.

Britská média už před finále spekulovala o tom, že bývalá reprezentační jednička bude po kariéře od léta dělat sportovního ředitele v Chelsea. „Nejbližší plány jsou, že pojedu na fotbalový turnaj hráčů do 10 let a budu sledovat svého syna, jak hraje fotbal. Další plány uvidíme, co přinese čas,“ podotkl Čech pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

Po zápase se v jeho očích objevily i slzy. „Prohrát finále je velké zklamání, obzvlášť, když šlo o můj poslední zápas v kariéře. Chcete skončit na vrcholu. Prožil jsem ale úžasnou kariéru. Asi nelze mít vše,“ uvedl plzeňský rodák. „Mým posledním fotbalovým snem bylo jako hráč ještě jednou vyhrát Evropskou ligu. Bohužel se nepovedlo, ale člověk musí přiznat, že soupeř byl lepší a vyhrál zaslouženě,“ dodal Čech.

I přes porážku ve finále ničeho nelitoval. „Jsem hrdý na sebe i na svůj výkon, protože když hrajete poslední zápas v kariéře ve finále, je kolem toho hodně tlaku i spekulací,“ prohlásil Čech.

Pro poslední vítězství v kariéře prý udělal vše. „Mohu se ohlédnout zpátky bez výčitek, kromě faktu, že jsme celý rok tak tvrdě makali a nakonec za to nic nedostali. Myslím si, že tohle si mužstvo nezasloužilo. Ale věřím, že se tenhle tým za rok vrátí silnější,“ konstatoval rekordman v počtu vychytaných nul v Premier League.

Vysoké porážce dlouho nic nenasvědčovalo. „Prvních 35 minut jsme měli pod kontrolou. V posledních deseti minutách prvního poločasu si soupeř vytvořil nějaké šance,“ řekl Čech.

Čas na proslovy nebyl

Chelsea v rozmezí 49. až 65. minuty odskočila do vedení 3:0. „K vítězství potřebujete, aby se celému týmu dařilo. Ve druhé půli jsme však nezvládli patnáct minut a ty rozhodly. Pak už pro nás nebyla cesta zpátky,“ prohlásil Čech.

„Za stavu 3:0 nevypadal zápas pro nás dobře. Dokázali jsme dát gól na 3:1. Tam jsem věřil, že v případě, že by se nám podařilo dát kontaktní gól, mohl by soupeř znervóznět. Naopak nám by to hodně pomohlo a ve finále jsme mohli pomýšlet na nějaký neuvěřitelný návrat,“ poznamenal bronzový medailista z mistrovství Evropy 2004.

„Bohužel tohle vzalo za své poměrně rychle, když jsme nechali Chelsea odskočit dalším gólem na 4:1. Tam už potom bylo rozhodnuto,“ doplnil Čech.

S bývalými spoluhráči po utkání příliš nemluvil. „V takové chvíli člověk nemá moc co říct. Popřejete si hodně štěstí, pogratulujete vítězi a jdete si dál svojí cestou, protože vítězný tým jde slavit. Poražený musí najít způsob, jak spolknout hořkou pilulku v podobě porážky. Zase tam tolik času na proslovy není,“ uvedl dřívější gólman Plzně, Blšan, Sparty a Rennes.

Čech obdržel i spoustu blahopřání. „Gratulace ke kariéře jsem zaznamenal a samozřejmě mě spousta z nich potěšila. Jsem rád, že moje kariéra zanechala takovou stoupu a že to i ostatní ocenili,“ konstatoval.

S „Blues“ vyhrál čtyřikrát ligu, čtyřikrát Anglický pohár, třikrát Ligový pohár, dvakrát anglický Superpohár a jednou i Ligu mistrů a Evropskou ligu. S Arsenalem, kam přestoupil v roce 2015, vybojoval Anglický pohár a dva anglické Superpoháry.

Góly

Domácí: 49. Giroud, 60. Pedro, 65. E. Hazard, 72. E. Hazard

Hosté: 69. Iwobi

Sestavy

Domácí: Arrizabalaga – Azpilicueta (C), Christensen, David Luiz, Emerson – Kanté, Jorginho, Kovačić (76. Barkley) – Pedro (71. Willian), Giroud, E. Hazard (89. Zappacosta).

Hosté: Čech – Papastathopoulos, Koscielny (C), Monreal (66. Guendouzi) – Maitland-Niles, Torreira (67. Iwobi), Xhaka, Kolašinac – Özil (77. Willock) – A. Lacazette, Aubameyang.

Náhradníci

Domácí: Caballero, Cumming, Alonso, Barkley, Higuaín, Zappacosta, Willian, Cahill, Ampadu, McEachran, Gallagher

Hosté: Iliev, Leno, Alnaní, Lichtsteiner, Iwobi, Mustafi, Welbeck, Jenkinson, Guendouzi, Nketiah, Willock, Saka

Karty

Domácí: Pedro, Christensen

Rozhodčí

Gianluca Rocchi – Filippo Meli, Lorenzo Manganelli (vš. ITA)

Stadion

Baku Olympic Stadium, Baku (AZE)

Hráči Chelsea oslavují vítězství v Evropské lize
Hráči Chelsea oslavují vítězství v Evropské lize

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud