11. srpna 2020 • 22:54

Sparta je blízko skupině Evropské ligy! Pomáhá postup Sevilly a Šachtaru

Autor: ČTK, vmn, jon
Vstoupit do diskuse
24
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do semifinále Evropské ligy postoupili hráči Šachtaru Doněck po jasné výhře 4:1 nad Basilejí, a Sevilly po těsném vítězství nad Wolves. Ukrajinský tým se utká s Interem Milán, španělský s Manchesterem United. Radost mohou mít i na Spartě, protože je podle všeho od přímého postupu do skupiny příštího ročníku EL dělí jediná podmínka: aby Lyon nevyhrál Ligu mistrů.



Zároveň se rýsuje nasazení do předkol evropských pohárů pro sezonu 2021/2022. Česko se v tabulce koeficientů udrželo na 15. pozici, což znamená, že bude mít i v další sezoně pět zástupců - mistr a vicemistr zamíří do kvalifikace Ligy mistrů, vítěz domácího poháru do 3. předkola Evropské ligy, 3. a 4. tým si zahrají nově vzniklou Konferenční ligu. 

A jak vypadaly úterní duely Evropské ligy? Wolverhampton dostal velkou šanci ke skórování v 11. minutě, kdy utekl obraně Adama Traoré a jeho sólo přes polovinu hřiště zastavil nedovoleným zákrokem ve vápně Diego Carlos. Raúl Jiménez se ale při deváté penaltě v dresu "Vlků" poprvé zmýlil, když brankář Bono vystihl směr nepříliš umístěné střely.

V prvním poločase měly šance oba celky, po změně stran už ale určoval tempo utkání pětinásobný vítěz soutěže Sevilla. Wolves držel ve hře brankář Rui Patrício, který si poradil i při všech 14 soupeřových rohových kopech, jeho tým přitom nezahrával ani jeden. Portugalský gólman ale nakonec přece jen kapituloval, když nestačil na Ocamposovu přesnou hlavičku.

Sevilla se dostala do semifinále soutěže pošesté. Při všech předchozích postupech v Evropské lize nebo dřívějším Poháru UEFA slavila nakonec celkový triumf.

Šachtar se ujal vedení už ve druhé minutě, kdy Júnior Moraes předskočil po rohovém kopu brankáře Djordjeho Nikoliče a hlavou otevřel skóre. Také u druhého gólu si připsal asistenci Brazilec Marlos, který našel na hranici vápna krajana Taisona, jenž i s pomocí obráncovy teče poslal míč do sítě.

Ukrajinský mistr si vytvořil řadu dalších šancí a nakonec přidal zásluhou penalty Alana Patricka a křížné Dodovy střely další dva zásahy. V závěru už jen snížil střídající Ricky van Wolfswinkel.

Semifinále mezi Sevillou a Manchesterem je na programu v neděli, druhá dvojice se představí v pondělí. Play off se na neutrálních hřištích v Německu hraje kvůli skluzu zaviněnému koronavirovou pauzou jen na jeden zápas.

Čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:

Rozhodující utkání na neutrální půdě v Duisburgu:

Wolverhampton - Sevilla 0:1 (0:0)

Branka: 88. Ocampos.

Rozhodující utkání na neutrální půdě v Gelsenkirchenu:

Šachtar Doněck - Basilej 4:1 (2:0)

Branky: 2. Moraes, 22. Taison, 75. Alan Patrick z pen., 88. Dodo - 90.+2 Van Wolfswinkel.

Vstoupit do diskuse
24

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud