Jakub Dvořák
22. října 2020 • 10:29

Dogy ze severu Francie vs. Sparta: Je tu zlatý chlapec, jiný talent se hledá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sever Francie. Své si tu odkopali David Rozehnal či exsparťan Rio Mavuba. Jenže to už je historie. Současný kádr Lille, dnešního prvního soupeře Sparty v Evropské lize, budí respekt. Tým trenéra Christopha Galtiera prožívá nejlepší vstup do sezony od roku 2000. Ambiciózní celek prošpikovaný nadějnými mladíky a otřískanými kopáči se v Ligue 1 vyhřívá na první příčce před nabušeným Paris Saint-Germain.



Doga je plemeno, které si lidé pořizují k tomu, aby je chránila a střežila majetek. Les Dogues jsou v tomto ohledu téměř dokonalí. Za posledních 20 let neměli lepší start sezony. Po sedmi zápasech získali 17 bodů se skóre 13:2. Vstřelit Lille v těchto týdnech gól, to už je událost.

„Defenziva je jejich velkou předností,“ přitakává uznávaný novinář Robin Bairner, jenž se francouzskému fotbalu věnuje. José Fonte, stoper obouchaný v Premier League a vítěz EURO 2016, je klíčovým mužem celé obrany. „Ale prodělal COVID-19, takže je možné, že si v Praze odpočine. Ale žádný strach. V létě dorazil z Ajaxu Sven Botman a vede si skvěle,“ chválí dvacetiletého obránce.

Zálohu kryje Renato Sanches. Že vám to jméno něco říká? Ano, Fonteho spoluhráč z EURO a také vítěz ankety Golden boy 2016. Tehdy za něho Bayern Mnichov utratil 945 milionů. Urostlý středopolař se však v Bavorsku neprosadil. Až před rokem natrvalo zakotvil v Lille a tam si jej nemohou vynachválit. „Pokud je na hřišti, patří k oporám,“ říká Bairner.

Zkušený Burak Yilmaz je jednou z hvězd Lille
Zkušený Burak Yilmaz je jednou z hvězd Lille

Kromě neprostupné zadní linie shromažďují u hranic s Belgií budoucí arzenál hromadného ničení. Za Jonathana Davida utratil klub 729 milionů korun. Dvacetiletý Kanaďan má disponovat podobným talentem jako jeho krajan Alphonso Davies z Bayernu Mnichov. V belgickém Gentu nasázel v 83 soutěžních zápasech 37 branek. Jenže po letním přesunu do Francie se hledá. „Zatím je to zklamání. Ale u trenéra má stále důvěru,“ tvrdí Bairner.

Běžně Lille nastupuje v tradičním rozestavení 4-4-2, kdy vedle sebe nastupují dva klasičtí útočníci. Povětšinou již zmíněný David a Burak Yilmaz. Pro duel na Letné však může dojít k změnám. „Ano, je dost možné, že trenér Galtier přejde na 4-2-3-1,“ myslí si Bairner. Na šanci vedle dvojnásobného tureckého šutéra čeká Timothy Weah, syn bývalého nejlepšího fotbalisty světa George Weaha, jenž má za sebou angažmá v Paris Saint-Germain a Celtiku Glasgow.

Minulostí v PSG se může chlubit další velká naděje. Dvaadvacetiletý Jonathan Ikoné vyšel Lille při přestupu z Paříže na pouhých 135 milionů korun. Přitom ho lákaly Juventus, Liverpool či Manchester City. Smůla. Dnes si ho LOSC cení na miliardu.

Na úvod sezony jej však přibrzdily potíže se zubem moudrosti a také famózní forma křídelních hráčů. Právě zde je aktuálně největší ofenzivní síla LOSC. Jonathan Bamba umí z levé strany uštknout stejně fatálně jako proslulý had, kterého předloni hledala půlka Prahy. Šestadvacetiletý křídelník stihl v sedmi ligových zápasech vstřelit tři branky a na další čtyři přihrál. Přitom přišel v roce 2018 jako volný hráč ze Saint-Etiénne. Dnes je jeho tržní hodnota půl miliardy.

Tyhle dogy zkrátka štěkají a rovnou i koušou. Dnes večer na Letné zkusí svoje kouzla znovu.

Lille OSC Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud