Jakub Dvořák
22. října 2020 • 14:00

Mládí do Evropy. Sparta vytáhla na Lille talent z dorostu i slavné jméno

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za normálních okolností by jim klub musel napsat omluvenku do školy. Jenže běžný režim má od toho současného hodně daleko. I proto Sparta bere na úvodní duel základní skupiny Evropské ligy hned několik hráčů narozených v roce 2000 a později. „Musíme vzít situaci takovou, jaká je. Věřím, že všichni hráči, kteří jsou nominovaní, udělají maximum pro to, abychom podali co nejlepší výkon,“ přeje si trenér Václav Kotal. Pro některé mladíky bylo dosud vrcholem ČFL či dorostenecká liga. O koho se jedná?



Třeba o tom bude jednou vyprávět svým vrstevníkům. Zatímco oni ve středu a ve čtvrtek doma seděli u distanční výuky, Martin Vitík (ročník 2003) se na Letné chystal na zápas Evropské ligy.

Spartu totiž zasáhla stoperská kalamita. Lukáš Štetina a Dávid Hancko jsou dlouhodobě mimo hru. Dominik Plechatý má svalové potíže a Ondřeje Čelůstku zase trápí tříslo a čeká se do poslední chvíle, zda bude moct nastoupit.

Stoper, to je zkrátka na Letné momentálně nejcitlivější místo. I proto dostal pozvánku do áčka extra talentovaný obránce z dorostu. Sedmnáctiletý Vitík se v létě zabydlel napevno do sestavy U19. Stihl si zatrénovat se Spartou v Rakousku, odehrát přípravný duel za rezervu, ale to je z dospělého fotbalu takřka vše. Zatímco jiní se obouchávají za rezervu v ČFL, nadějný obránce už se chystá s áčkem na Lille.

Osm centimetrů mu schází do rovných dvou metrů. I tak ho předchází pověst stopera moderního střihu. Dozadu pevný jako skála, dopředu elegantní. V dosavadním ročníku dorostenecké ligy si připsal v šesti zápasech čtyři vstřelené branky. Není divu, že kolem něj krouží špičkové zahraniční kluby jako například Arsenal.

Adam Gabriel v zápase proti Mladé Boleslavi
Adam Gabriel v zápase proti Mladé Boleslavi

„Osobně jsem na hřišti hladový, chci dávat góly a pomáhat týmu nejen v defenzivě, ale i v útoku – chci být komplexním stoperem, neprostupný v obraně a nebezpečný v soupeřově šestnáctce, kde využívám své výšky a dobrého výběru místa,“ prohlásil Vitík na začátku října pro klubový magazín.

Kotal však nepovolal jen nadějného dorostence. Do áčka poprvé nakouknul i Adam Gabriel (ročník 2001) z rezervy. Energický pravý obránce, jenž si také velmi rád zaútočí a jemuž nedělá problém důraznější hra. Navíc se jedná o syna bývalého beka Petra Gabriela, jenž na Letné vyhrál čtyři mistrovské tituly. A jehož druhý potomek Šimon momentálně hají barvy Mladé Boleslavi.

Zavedeným jménem v kádru Pražanů je už kreativní záložník Adam Karabec (ročník 2003), který však na podzim nastupuje spíš za třetiligové béčko. Podobně na tom je i ofenzivní záložník či útočník Vojtěch Patrák (ročník 2000), který už si zahrál v lize v červnu v nadstavbě proti Plzni.

Podle informací iSport.cz by se všichni zmínění měli objevit ve čtvrteční zápasové nominaci. Dostanou šanci? „Je to možné. Bude záležet na průběhu utkání,“ mlžil Kotal.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud