8. dubna 2021 • 18:25

Neskutečný potenciál, velebí Simu v Anglii. Cenu má prý 750 milionů

Autor: ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za jednoho z nejžádanějších mladých útočníků v Evropě a muže s velkou budoucností, označil britský deník The Guardian střelce fotbalové Slavie Abdallaha Simu. Ve svém článku „Neskutečný potenciál: Simův vzlet od tréninků na farmě až k Arsenalu“ si všiml jeho příběhu, jak se devatenáctiletý záložník propracoval za necelý rok z Táborska až do dnešního čtvrtfinále Evropské ligy. Zároveň odhadl jeho aktuální cenu na 25 milionů liber (zhruba 750 milionů korun).



„Ve čtvrtek večer vyběhne Sima na Emirates Stadium jako jeden z nejvíce oceňovaných mladých útočníků. Když si ho Slavia minulý rok brala z Táborska, musel projít srovnávacím zápasem a při svém přesunu do B-týmu se musel naučit plavat, nebo utopit,“ napsal deník.

Britská média zaujal devatenáctiletý Senegalec už po postupu Slavie v Evropské lize přes Leicester City, proti němuž rodák z Dakaru vstřelil při vítězství 2:0 v odvetě jeden gól. Další výborný výkon předvedl i v osmifinále na hřišti Glasgow Rangers.

The Guardian navíc upozornil na jeho komplikované začátky po přestupu z mládežnické akademie Evianu do Česka a fakt, že po příchodu z Francie nemohl kvůli tehdejším pandemickým opatřením a předčasně ukončeným soutěžím nastoupit do ostrých zápasů. Rovněž se zmínil i jeho improvizovaných trénincích na zahradě.

Seriál Po stopách Simy, 2. díl. Senegalský objev na jihočeské vesnici
Video se připravuje ...

„Mnoho afrických fotbalistů v Evropě uspěje, mnozí ale také selžou a zabřednou do stojatých vod. Simova vynucená pauza u Tábora sice nevěstila nic dobrého, ale jakoby jeho trajektorie byla pečlivě nalinkovaná,“ uvedl deník a ocenil zároveň hráčovu rychlou aklimatizaci v týmu českého mistra i útočné schopnosti na zemi i ve vzduchu.

Vedle dosavadních výkonů v Evropské lize pak Slavia získala zvuk i díky úspěšnému působení svých bývalých hráčů Tomáše Součka a Vladimíra Coufala v londýnském West Hamu. Tomu aktuálně patří v Premier League čtvrté místo a bojuje o účast v evropských pohárech. Fakt, že by o hráče pražského klubu v čele se Simou měl být zájem, potvrdil i před vzájemným duelem kouč Arsenalu Mikel Arteta.

„Ti, kteří se o Slavii zajímají, jsou tak zvědaví, jako trenér Trpišovský, kam až může Sima vystoupat. Zapadl bez problémů do týmu, který nebyl za 13 měsíců ve své soutěži poražen a zároveň se dokázal i vypracovat v jeden nejzajímavější a nejdynamičtější celek v Evropě,“ dodal The Guardian.

Góly

Domácí: 86. Pépé

Hosté: 90+4. Holeš

Sestavy

Domácí: Leno – Soares, Holding, Gabriel, Bellerín (C) – Willian (73. Martinelli), Smith-Rowe (88. D. Ceballos), Xhaka, Partey (77. Alnaní), Saka (77. Pépé) – A. Lacazette (77. Aubameyang).

Hosté: O. Kolář – Bah, Holeš, Zima, Bořil (C) – Hromada (46. Ševčík) – Oscar (69. Kuchta), Stanciu (84. Masopust), Provod, Olayinka (85. Traoré) – Sima (69. Lingr).

Náhradníci

Domácí: Hein, Ryan, Ceballos, Aubameyang, Pépé, Marí, Nelson, Alnaní, Nketiah, Martinelli, Azeez, López

Hosté: Kovář, Stejskal, Tecl, Kuchta, Ševčík, Masopust, Lingr, Višinský, Traoré

Karty

Hosté: Zima

Rozhodčí

Ekberg – Culum, Hallberg (všichni SWE) – Gestranius (FIN)

Stadion

Emirates Stadium, Londýn

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Po stopách Abdallaha Simy, 1. díl: Sluníčkový úkaz v Táboře
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud