6. května 2021 • 23:06

Finále Evropské ligy si zahrají United! Villarreal vyřadil Arsenal

Autor: ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve finále Evropské ligy se utkají fotbalisté Manchesteru United a Villarrealu. Španělský tým v odvetě semifinále remizoval na hřišti přemožitele pražské Slavie Arsenalu bez branek a po domácím vítězství 2:1 postoupil. Manchester sice prohrál v Římě s AS 2:3, po úvodní vysoké výhře 6:2 z minulého týdne si ale účast ve finále s přehledem pohlídal.



Manchester United postoupil v evropských pohárech do finále poosmé v historii a bude usilovat o šesté prvenství. Naposledy si United o vítěznou trofej zahráli před čtyřmi lety, kdy triumfovali v Evropské lize.

Villarreal naproti tomu čeká v evropských pohárech finálová premiéra. Trenér "Žluté ponorky" Emery potvrdil, že se mu v Evropské lize nebývale daří. Jako první postoupil do pátého finále - v letech 2014 až 2016 dovedl k třem prvenstvím v soutěži jiný španělský klub FC Sevilla, předloni neuspěl v souboji o trofej coby kouč Arsenalu.

Finále se uskuteční 26. května v Gdaňsku.

Arsenal se v odvetě nedokázal prosadit přes obranu Villarrealu. Štěstí nepřálo hlavně útočníkovi Aubameyangovi, který v 27. a 79. minutě trefil tyč. Několik dobrých možností neproměnili také hosté. Mrzet je to ale nakonec nemuselo, bezbranková remíza jim k postupu stačila.

"Kanonýrům" oplatili dvě vyřazení z Ligy mistrů - v semifinále sezony 2005/06 a ve čtvrtfinále ročníku 2008/09. Arsenal si pravděpodobně v příští sezoně nezahraje v evropských pohárech, v Premier League mu totiž patří až deváté místo.

Manchester měl po vysoké domácí výhře postup na dosah a v Římě nepřipustil větší komplikace. Aktuálně až sedmý tým italské ligy, na jehož lavičce po sezoně nahradí trenér Mourinho stávajícího kouče Fonsecu, byl sice střelecky aktivnější, ale skóre otevřeli hosté. V 39. minutě si zaběhl za obranu Cavani a prostřelil domácího brankáře.

AS Řím pokračoval v aktivitě i po přestávce a v 57. minutě srovnal, když se zblízka hlavou prosadil bývalý teplický útočník Džeko. Za tři minuty otočil stav Cristante, domácí pak ale nevyužili další dvě šance a v 68. minutě utnul jejich naděje druhým gólem v utkání po dalším pasu za obranu hlavičkující Cavani. Uruguayský kanonýr dal v posledních 10 zápasech Evropské ligy, do kterých zasáhl, 15 gólů.

Domácí se nakonec rozloučili se soutěží výhrou poté, co si střídající Telles v 83. minutě srazil míč do vlastní sítě. Hostům to ale příliš nevadilo. Pod trenérem Solskjaerem se poprvé v některé ze soutěží dostali do finále.

Zatímco v Lize mistrů se o vítěznou trofej utkají Manchester City s Chelsea, v Evropské lize na rozdíl od předloňského roku na ryze anglické finále nedojde.

Sestavy

Domácí: Leno – Holding, Marí, Tierney (80. Willian) – Bellerín (90+1. Nketiah), Smith-Rowe, Partey, Saka – Pépé, Aubameyang (79. A. Lacazette), Ödegaard (66. Martinelli).

Hosté: Rulli – M. Gaspar, Albiol, P. Torres, Pedraza (90+1. A. Moreno) – Parejo, Coquelin, Trigueros – Chukwueze (29. Pino, 90+1. Moisés Gómez), Alcácer (73. Bacca), G. Moreno.

Náhradníci

Domácí: Ryan, Okwonko, Alnaní, Chambers, Willian, Lacazette, Martinelli, Gabriel, Nelson, Nketiah, Soares

Hosté: Asenjo, Bacca, Baena, Costa, Estupiñán, Gómez, Moreno, Funes Mori, Niño, Peña, Pino, Raba

Karty

Domácí: Nketiah

Hosté: Pino

Rozhodčí

Slavko Vinčić (Slovinsko)

Stadion

Emirates Stadium, Londýn

Góly

Domácí: 57. Džeko, 60. Cristante, 83. Telles (vl.)

Hosté: 39. Cavani, 68. Cavani

Sestavy

Domácí: Mirante – Karsdorp, Smalling (30. Darboe), Ibañez, Peres (69. Santon) – Cristante, Mancini – Pedro (76. Zalewski), Lorenzo Pellegrini (C), Mchitarjan – Džeko (76. B. Mayoral).

Hosté: de Gea – Wan-Bissaka (46. B. Williams), Bailly, Maguire (C), Shaw (46. Telles) – van de Beek, Fred – M. Greenwood, B. Fernandes (84. Mata), P. Pogba (64. N. Matić) – Cavani (73. Rashford).

Náhradníci

Domácí: Boer, Fuzato, Santon, Mayoral, Kumbulla, Bove, Ciervo, Darboe, Zalewski

Hosté: Grant, Henderson, Lindelöf, Mata, Rashford, Diallo, Telles, Matić, Williams, Tuanzebe, McTominay, Elanga

Karty

Domácí: Karsdorp, Cristante

Hosté: Wan-Bissaka, Fred, Cavani, B. Williams

Rozhodčí

Brych – Borsch, Lupp (všichni GER)

Stadion

Stadio Olimpico, Řím

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud