Jan Vacek
4. listopadu 2021 • 20:35

Lyon - Sparta 3:0. Pražané nezvládli druhou půli, dvakrát se trefil Slimani

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
18
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LYONU | Jiná země, jiný stadion, jiné kulisy. Ale přesto jak přes kopírák. Sparta sehrála ve čtvrtek večer na Lyonu utkání nápadně podobné tomu, které se před dvěma týdny konalo v české metropoli. Solidní první poločas, potom výplach v tom druhém. Slepené trefy Islama Slimaního načrtly konečný stav 3:0 pro favorita, Letenští přesto mohou v Evropské lize dál myslet na postup. Proti Rangers a Bröndby už ale musí přijít bodová nadstavba.



Pokud by se zápasy s Lyonem hrály pouze na jeden poločas, mohla by si Sparta výskat. Doma ho rudí ovládli 2:1, ve Francii drželi nadějný stav 0:0. Po změně stran ale stejně jako před čtrnácti dny povolili. Výsledkem je druhá porážka v řadě.

„Přiznejme si, že kvalita Lyonu je trochu jinde než ta naše. Jsem rád, že jsme se snažili být důstojným soupeřem. Měli jsme pasáže, kdy jsme byli až vyrovnaným. Nakonec se ale síla Lyonu prokázala,“ hodnotil Pavel Vrba.

Zkušený kouč musel už před výkopem řešit starosti. Zdravotní problémy nepustily do akce klíčového muže Adama Hložka, po šesti minutách hry se navíc zranil stoper Ondřej Čelůstka a musel své místo přepustit Andreasi Vindheimovi.

Nutno ovšem podotknout, že ani Lyon nenastoupil v plné palbě. Jen mezi náhradníky usedli nejlepší střelec Evropské ligy Karl Toko Ekambi či fantom pražského mače Lucas Paquetá.

Ačkoli Vrba před utkáním mluvil o tom, že si to jeho svěřenci půjdou s favoritem rozdat, nakonec zvolil opatrnou sestavu. Bez klasického podhrotového hráče, Bořek Dočkal s Adamem Karabcem šli jen na lavičku, ve středu pole se poskládali Ladislav Krejčí mladší, David Pavelka a Michal Sáček.

„Chtěli jsme zesílit střed pole. Krejčí patřil k nejlepším hráčům na hřišti, na desítce jsme vsadili na Sáčka, který poslední zápasy zvládl velice dobře,“ vysvětloval Vrba.

Hosté přesto slovům svého šéfa dostáli. Od úvodu zbaběle nezalezli před vlastní šestnáctku a jen úporně nebránili, místo toho se naopak snažili o aktivní pojetí hry a otevřenou partii.

Sice to nebyl takový fičák jako v prvním dostaveníčku, kdy rudí po dvaceti minutách vedli o dva góly, přesto se ani na půdě soupeře nedostali napříč úvodním dějstvím pod soustavný tlak domácích. Ti hrozili především z rychlých útoků. Po nevynucených ztrátách, kterých Pražané nakupili celou řadu.

Premiantem byl v tomhle směru Jakub Pešek, po nepřesné přihrávce od Lukáše Haraslína se dokonce řítil sám na Florina Nitu útočník Islam Slimaní, v jasné pozici ale hrubě minul.

„V rozehrávce jsme poztráceli spoustu míčů, které jsme měli dostat do výše postavených hráčů. Lyon nás dobře napadal, přesto jsme si měli poradit lépe. V lize bychom možná potrestaní nebyli, takhle silný soupeř toho ale využít dokáže,“ uznal Vrba.

Jinak toho ale Lyon moc neměl. Vlastně skoro nic. Ani jedna střela na branku. To Sparta byla v tomhle směru aktivnější, nejprve hlavičkoval Ladislav Krejčí mladší, krátce poté vyprášil rukavice gólmana Anthonyho Lopese pravačkou Pešek.

O možná největší vzruch v prvním poločase se ale nepostarali aktéři zápasu, nýbrž dva záškodníci v černožlutých pyžamech. Zatímco jednoho z nich ochranka eliminovala okamžitě, ten druhý unikal dobrých třicet vteřin…

Nečekaná návštěva na hřišti v Lyonu...
Nečekaná návštěva na hřišti v Lyonu...

Po změně stran ale přece jen začalo být před Nitou mnohem větší horko. Nebezpečnou hlavičku Houssema Aouara ještě rumunský reprezentant odmítl, po hodině hry už ale mohl jen sledovat, jak mu po krásné ulici od Ryana Cherkiho vysekl kličku Slimaní a do pohodlně zakončil.

Vzápětí Alžířan ve vzdušném souboji předčil Filipa Panáka a svým druhým sekem duel definitivně zlomil. Nemuselo to tak ale být, kdyby hosté využili některou ze svých příležitostí. Krejčí ale nejprve v tutovce z malého vápna překopl, následně mu prudkou hlavičku vytěsnil na roh Lopes.

V úplném závěru nezlomil střelecké mlčení ani střídající Karabec, v nastaveném čase naopak vystavil konečný účet Ekambi.

Sparta navzdory další porážce přesto drží průběžné druhé místo v základní skupině. Nahrál jí totiž výsledek souběžně hraného duelu, ve kterém Bröndby remizovalo s Rangers 1:1. Naděje na postup tak je nadále vysoce reálná, od dalšího utkání už ale musí opět začít bodový sběr.

„Cíl zůstává jasný, chceme se probojovat do jarní fáze. Ideálně Evropské ligy, ale i v té Konferenční jsou silní soupeři. Každé utkání navíc na téhle úrovni nám jen pomůže,“ vyhlásil Vrba.

Góly

Domácí: 61. Slímání, 64. Slímání, 90+2. Toko Ekambi

Hosté:

Sestavy

Domácí: A. Lopes – Diomande, Da Silva, Denayer, Henrique – Mendes, Caqueret (69. Toko Ekambi) – Shaqiri – Cherki (82. M. Barcola), Slímání (69. Paquetá), Aouar (C) (69. Guimarães).

Hosté: Nita – Wiesner, Panák, O. Čelůstka (7. Vindheim), Hancko – Pešek (68. Dočkal), Pavelka (C), Ladislav Krejčí ml., Sáček (68. Pulkrab), Haraslín (82. Karabec) – Minčev.

Náhradníci

Domácí: Barcola, Bonnevie, Emerson, Lukeba, Toko Ekambi, Paquetá, Dubois, Keita, Boateng, Guimarães, Barcola

Hosté: Heča, Holec, Vindheim, Vitík, Gabriel, Krejčí st., Dočkal, Karabec, Hložek, Pulkrab, Drchal

Karty

Hosté: Vindheim, Ladislav Krejčí ml.

Rozhodčí

Maurizio Mariani – Daniele Bindoni, Alberto Tegoni (všichni ITA)

Stadion

Parc Olympique Lyonnais, Lyon

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Lyon 6 5 1 0 16:5 16
2. Rangers 6 2 2 2 6:5 8
3. Sparta 6 2 1 3 6:9 7
4. Brøndby 6 0 2 4 2:11 2

ONLINE PŘENOS - Studio Lyon - Sparta
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
AC Sparta Praha AC Sparta Praha Martin Frýdek Martin Frýdek Olympique Lyon Olympique Lyon Pavel Hartman, redaktor Sportu Pavel Hartman, redaktor Sportu
Obnovit
Zprávy ze dne 4. 11. 2021
20:50
4. 11. 2021
Martin Frýdek

„Trenér se rozhodl pro takovou záložní řadu, asi měl své důvody. Takhle mu to vyšlo zřejmě i z tréninku, věřil jim. Tři, čtyři gólové šance si ze středu hřiště vytvořili, nemyslím si, že tady to bylo až tak špatné.“

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
20:48
4. 11. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

„Nevím, jak trénuje Adam Karabec. Za normálních okolností bych ho ale na hřišti čekal. Byla to jedinečná příležitost, jak ho zkontfrontovat, jak na tom je. Ve středu hřiště to Spartě neklapalo, neklapalo to dneska ani na kraji. Sparta s tím středem nastoupila ve šlágru v Plzni, tam jí to také nevyšlo. Čekal jsem, že Adam Karabec půjde na hřiště jako první střídající hráč.“

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
20:46
4. 11. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

„Celý zápas hrála Sparta na velkém prostoru, při tom prvním Spartu doběhlo to, že si špatně vybírá hráče. Třeba Vindheim. Sparta ho koupila jako krajního obránce, ale on de facto moc bránit neumí. Když se tam v takovém zápase dostane, viděli jsme, jak přes něj šly dva góly. Hancko je též lepší směrem dopředu než dozadu.“

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
20:45
4. 11. 2021
Martin Frýdek

„Klíčová byla chyba, z níž padl první gól, celé se to potom Spartě zbořilo jako domeček z karet. První gól to rozhodl, bohužel pak přišel druhý a Lyon už to dohrával v klidu.“

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
20:36
4. 11. 2021
Olympique Lyon

V závěru utkání zpečetil skóre na 3:0 pro domácí Ekambi.

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
20:19
4. 11. 2021
Olympique Lyon

Během tří minut se Lyon prosadil dvakrát a nakročil k výhře, obě branky vstřelil Slimani.

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
19:48
4. 11. 2021
 

Začíná druhý poločas utkání

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
19:47
4. 11. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

„Sparta by se rozhodně měla vyvarovat ztrát na vlastní polovině, aby v případě, kdy míč ztratí, se snažila Lyon zbrzdit a dostat ho hlavně ve středu hřiště pod tlak. Na Slimaniho přišla kolmice až od stopera, ten to naštěstí zazdil. Byla to podobná situace jako u první branky Lyonu v Praze.“

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
19:46
4. 11. 2021
Martin Frýdek

„Minčev si na můj vkus až moc chodí pro balony dolů, a pak chybí vepředu, aby se udržel míč nahoře. Kuba Pešek jednou výborně vystřelil, Haraslín tam má také náznaky. Přes strany se tam dá dostat, věřím, že to aspoň jednou ve druhém poločase vyjde.“

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
19:38
4. 11. 2021
Pavel Hartman, redaktor Sportu

„Jsou situace, kdy se Sparta dostala do nadějné akce, mohla přečíslit Lyon. Ale například Pavelka se Sáčkem nešel v takový moment dopředu, to je škoda. Lyon tím, jak přistoupil k zápasu a v jaké začal sestavě, je k poražení.“

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
19:36
4. 11. 2021
Martin Frýdek

„Vůbec to není špatné, akorát tam chybí dotažení nadějných příležitostí. Ať to třeba byl Sáček, když zprostředka zvolil horší variantu. Ze stran tam chodily centrované balony, ale jsou krátké, trefovalo to prvního hráče. Chce to dostat do pytle mezi obranu.“

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
19:32
4. 11. 2021
 

Skončil první poločas, Lyon - Sparta bez branek 0:0.

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
19:17
4. 11. 2021
Olympique Lyon

Zatím největší šance utkání! Pavelka nejdřív získal balon, ale poté o něj snadno přišel a pustil domácí do kontru. Slimani šel sám na Nitu, ale zakončil mizerně a ani netrefil bránu.

Zprávy ze dne 4. 11. 2021
19:09
4. 11. 2021
AC Sparta Praha

V předzápasovém studiu hosté Martin Frýdek a Pavel Hartman probírali roli Adama Karabce ve Spartě. Podívejte se na VIDEO.

 

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 4. 11. 2021
18:56
4. 11. 2021
AC Sparta Praha

Už v sedmé minutě musela Sparta střídat. Kvůli zranění odstoupil reprezentační stoper Ondřej Čelůstka, nahradil ho Andreas Vindheim. Do středu obrany se zasunul Dávid Hancko, Vindheim zaujme pozici na kraji obrany. 

Vstoupit do diskuse
18

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud