Jakub Plaskura
21. dubna 2023 • 15:15

Hložek mezi hvězdami týdne. V EL dojde na souboj Alonsa s Mourinhem

Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měla to být těžká odvetná šichta s relativně neznámým soupeřem ve čtvrtfinále Evropské ligy. Nakonec si ale Bayer Leverkusen na Royale Union St. Gilloise pochutnal jako na belgických pralinkách. Výsledek 4:1 k postupu bohatě stačil. V základní sestavě dostal důvěru od Xabiho Alonsa Adam Hložek a odměnil se gólem a asistencí. V cestě za finálovým snem nyní stojí AS Řím.



Když v prvním zápase na půdě Leverkusenu skončil zápas 1:1, Belgičané hýčkali naději, že by jejich pohádka nemusela skončit. Jenže Die Werkself dokázali, že jsou v posledních týdnech těžko k poražení. Už dvanáct zápasů totiž na východním břehu Rýna neokusili porážku.

„Musíme bezpodmínečně proměňovat šance, které nám soupeř věnuje,“ řekl před utkáním bojovně naladěný Xabi Alonso a jeho slova si vzali hráči Bayeru k srdci.

Kdo se v útrobách Lotto Parku, kde domácí zápasy obvykle hraje Anderlecht Brusel, opozdil ve frontě na párek a pivo, litoval, protože neviděl gól Moussy Diabyho. Míč pro něj v podstatě svou aktivitou vybojoval právě Hložek a Leverkusen se hned ve 2. minutě dostal do výhody.

Tu pak zdvojnásobila parádní akce, kterou zakončil Mitchell Bakker. Nizozemského obránce krásným bochánkem našel Hložek a o asistenci českého forvarda nyní nemohlo být pochyb. Německý klub tak odkráčel do kabin s náskokem 2:0 a vypadalo to, že tentokrát bruselský azyl St. Gilloise štěstí nepřinese.

Alonso nadále ordinoval svým ovečkám agresivní napadání, po gólu Frimponga „Lékárníci“ vedli už o tři branky, pak sice korigoval finský mladík Terho, ale poslední slovo měl znovu Hložek, který dorazil Diabyho ránu za bezmocného Morise. 4:1 a hotovo! Leverkusen postoupil mezi čtyři nejlepší celky Evropské ligy.

Že Alonso pošle do základu právě Hložka na hrotu útoku, nebylo očekávaným tahem. Bývalý hráč Sparty nepatřil v poslední době k základním pilířům týmu. Deník Bild, který Hložkovi udělil v zápase druhou nejlepší možnou známku dvojku, popsal Hložkův start v základu jako překvapivý, ale nadějný útočník splatil důvěru nad očekávání. Aby ne. Hložek se vedle Adriena Rabiota, Jusúfa En-Nasjrího a Nemanji Matiče ucházel o pozici nejlepšího hráče týdne v EL (nakonec skončil v hlasování druhý, vyhrál forvard Sevilly).

Nechybělo mnoho a v semifinále by došlo na pikantní duel Leverkusenu s Feyenoordem a souboj bývalých spoluhráčů ze Sparty Hložka s Dávidem Hanckem. Jenže nizozemský tým nezvládl odvetu s AS Řím a ve Věčném městě padl. Proto dojde na jiné pikantní střetnutí.

Římany totiž nevede nikdo menší než „The Special One“. José Mourinho trénoval Real Madrid v době, kdy tam Alonso působil jako hráč a na vzájemnou manažerskou konfrontaci je zvědavý. „Alonso i já jsme to měli podobné. Vyrůstali jsme vedle našich otců hráčů, kteří se pak změnili v trenéry. Alonso byl pochopitelně lepší hráč, než jsem byl já. Navíc jej vedl Benítez v Liverpoolu, Guardiola v Bayernu, Ancelotti a já v Realu Madrid. Když své zkušenosti a vědomosti zužitkuje a propojí, bude z něj vynikající kouč,“ prohlásil portugalský stratég.

Když Španěl 5. října 2022 Leverkusen přebíral, Hložek a spol. tápali na chvostu bundesligy. Během Alonsovy mise se sice klopýtnutí také dostavila, ale nyní „vrchní lékárník“ našel, zdá se, tu správnou medicínu. Najde ji i proti AS Řím?

Bayer Leverkusen Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 64. Terho

Hosté: 2. Diaby, 37. Bakker, 60. Frimpong, 79. Hložek

Sestavy

Domácí: Moris – Nieuwkoop, Kandouss (46. Terho), Burgess, Mačida – Lynen, Teuma /C/ (87. el-Azúzí), Lapoussin – Vertessen (32. Adingra), Lazare (81. Puertas), Boniface (81. Nilsson).

Hosté: Hrádecký /C/ – Tapsoba (59. Kossounou), Tah, Hincapié – Frimpong (71. Adli), Amiri (59. Demirbay), Andrich, Bakker – Diaby (86. Bellarabi), Hložek (86. Azmún), Wirtz.

Náhradníci

Domácí: Imbrechts, Sykes, Fellous, el-Azúzí, Puertas, Huygevelde, Adingra, Eckert, Nilsson, Terho

Hosté: Lomb, Pentz, Fosu-Mensah, Kossounou, Azhil, Bellarabi, Demirbay, Azmún, Adli

Karty

Domácí: Teuma

Rozhodčí

Mateu – Cebrián, del Palomar (ESP)

Stadion

Stade Roi Baudouin, Brusel

Návštěva

17 000 diváků

Vstoupit do diskuse
12

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud