1. června 2023 • 00:03

Sevilla - AS Řím 2:1 pen. Pátý titul v Evropské lize! Penalty rozhodl Montiel

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finále Evropské ligy se v Budapešti protáhlo přes půlnoc. Po dlouhém souboji mezi Sevillou a AS Řím se popáté za posledních deset let raduje tým z Andalusie. Římany poslal do vedení Paulo Dybala, ale po změně stran si vlastní gól vstřelil Gianluca Mancini, který navíc v rozstřelu neproměnil pokutový kop. Rozhodující penaltu dal napodruhé Gonzalo Montiel.



Sevilla zvládla i sedmé velké evropské finále a zajistila si účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Andaluský klub pětkrát uspěl v Evropské lize a dva triumfy přidal v Poháru UEFA, předchůdci EL. Čtyřikrát u toho byl nynější kapitán Jesús Navas, který nechyběl ani u premiérového vítězství v roce 2006.

První trofej v kariéře slaví kouč José Luis Mendilibar. Dvaašedesátiletý trenér přitom převzal mužstvo teprve v polovině března po odvolaném Jorgem Sampaolim.

AS Řím nenavázal na loňský triumf v Evropské konferenční lize. Trenér José Mourinho ve svém šestém finále v evropských pohárech poprvé odešel poražen. „Vlci“ prohráli třetí souboj o trofej, v roce 1984 neuspěli v Poháru mistrů evropských zemí a o sedm let později v Poháru UEFA.

Úvodní šanci měl ve 12. minutě Spinazzola, po Celikově zpětné přihrávce ale trefil z ideální pozice pouze připraveného gólmana Búnúa. Nervózní a rozkouskovaná první půle dlouho další šance nenabídla. Až v 35. minutě vyslal Mancini kolmicí do zakončení Dybalu, jenž poslal míč křižnou střelou k zadní tyči. Argentinský mistr světa se dal včas do pořádku po čtyřzápasové absenci způsobené zraněním a pátou trefou v soutěži se dostal na třetí místo tabulky střelců.

Sevilla zahrozila až v závěru sedmiminutového nastavení, kdy Rakitič nastřelil ránou z 20 metrů tyč. Římané tak udrželi i v devátém zápase play off v úvodním dějství čisté konto.

Trenér Mendilibar udělal do druhého poločasu dvě změny v sestavě a španělské mužstvo převzalo iniciativu. V 55. minutě vytěžila Sevilla z tlaku vyrovnání, když si Navasův centr z pravé strany srazil do vlastní sítě Mancini.

Římané hrozili po standardních situacích, Sevillu ale držel Búnú. Marocký gólman vychytal jak Abrahamovo pohotové zakončení po skrumáži před bránou, tak i střídajícího Belottiho skvělým zákrokem po signálu z přímého kopu. Čtvrthodinu před koncem nařídil anglický sudí Taylor pokutový kop po Ocamposově pádu ve vápně. Videorozhodčí ale odhalil, že Ibaňez vypíchl soupeři míč čistě, a Taylor svůj verdikt opravil.

Finále tak stejně jako v předchozích dvou ročnících dospělo za stavu 1:1 do prodloužení. Přidaná půlhodina včetně dalších 14 minut nastavení nabídly oboustranně opatrnou hru, a tak musely potřetí za sebou rozhodnout penalty. Smallingova hlavička po rohovém kopu z 11. minuty nastavení totiž dopadla jen zeshora na břevno.

V rozstřelu se blýskli dva hrdinové z loňského mistrovství světa v Kataru. Búnú neuspěl pouze proti Cristantemu, Manciniho ránu doprostřed vykopl a Ibaňezův pokus vytáhl konečky prstů na tyč. Navázal tak na výkon z osmifinále MS, ve kterém proti Španělsku nepustil za záda ani jednu penaltu.

Střelci Sevilly byli naopak neomylní. Postupně se prosadili Ocampos, Lamela, Rakitič i Montiel. Právě argentinský obránce proměnil vítěznou penaltu i ve finále MS proti Francii. Dnes napoprvé neuspěl, brankář Patrício ale opustil brankovou čáru dřív a z opakovaného pokusu už Montiel zápas ukončil.

Španělé tak po semifinálovém triumfu nad Juventusem zdolali v závěru soutěže další italský celek. S AS Řím vyhráli i druhý vzájemný zápas, v tom prvním ho vyřadili v osmifinále v roce 2020 při cestě za dosud posledním triumfem v Evropské lize.

Góly

Domácí: 55. Mancini (vl.)

Hosté: 35. Dybala

Sestavy

Domácí: Búnú – Navas (C) (94. Montiel), Badé, Gudelj (120+8. Marcão), Telles (94. Rekik) – Fernando (120+8. Jordán), Rakitić – Ocampos, Ó. Torres (46. Suso), Gil (46. Lamela) – en-Nesírí.

Hosté: Patrício – Mancini, Smalling, Ibañez – Çelik (91. Zalewski), Cristante, Matić (120. Bove), Spinazzola (106. Llorente) – Pellegrini (C) (106. El Shaarawy) – Dybala (68. Wijnaldum), Abraham (74. Belotti).

Náhradníci

Domácí: Dmitrović, Marcão, Flores, Gómez, Rekik, Mir, Montiel, Lamela, Jordán, Nianzou, Suso, Bueno

Hosté: Karsdorp, Llorente, Wijnaldum, Boer, El Shaarawy, Svilar, Belotti, Volpato, Tahirović, Bove, Camara, Zalewski

Karty

Domácí: Mir, Rakitić, Lamela, Jordán, Montiel, Ocampos

Hosté: Matić, Pellegrini, Mancini, Cristante, Çelik, Zalewski, Mourinho - trenér, Karsdorp

Rozhodčí

Taylor – Beswick, Nunn (ENG)

Stadion

Puskás Aréna, Budapešť

Návštěva

61 476 diváků

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud