1. září 2023 • 13:25

Skupiny EL: Sparta má Rangers! Slavii čeká Mourinho. Co Bayer a West Ham?

Autor: iSport.cz, jon, pla, inf
Vstoupit do diskuse
39
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Sparty a Slavie už znají jména soupeřů ve skupinové fázi Evropské ligy. Letenští ve skupině C změří síly s Rangers, Betisem a Arisem Limassol, sešívaní se ve skupině F střetnou s AS Řím, který vede slavný kouč José Mourinho, Šeriffem Tiraspol a Servette. A co zahraniční týmy s českými legionáři? S kým se utká Souček s Coufalem za West Ham a Kovář, Hložek a Schick s Leverkusenem? Podívejte se na všechny skupiny EL, které se losovaly dnes v Monaku. 



Skupinová část Evropské ligy začne ve čtvrtek 21. září a vyvrcholí šestým kolem 14. prosince. Na jaře pak budou pokračovat tři ze čtyř týmů v jednotlivých tabulkách. První celky z každé skupiny projdou do osmifinále, druzí v pořadí se v play off utkají o postup do stejné fáze s mužstvy z třetích příček v Lize mistrů. Týmy na třetích místech přejdou do nižší soutěže Evropské konferenční ligy. Finále Evropské ligy se uskuteční 22. května v Dublinu.

Český šampion ze Sparty prošel do skupiny Evropské ligy poté, co v závěrečném předkole po čtvrtečním domácím vítězství 4:1 vyřadil Dinamo Záhřeb a předtím ve 3. předkole Ligy mistrů vypadl s FC Kodaň. Úřadující vicemistr Slavia na cestě do hlavní fáze postoupila přes dva ukrajinské kluby Dnipro a Luhansk.

Oba čeští zástupci v soutěži si přáli dostat tým z Anglie, což se ale ani jednomu nepoštěstilo. Slávisté figurovali ve druhém ze čtyř výkonnostních košů a los jim jako prvního soupeře přiřadil AS Řím. S šestým celkem minulé sezony italské ligy sehráli červenobílí jeden z nejslavnějších zápasů své historie, v roce 1996 při tažení do semifinále Poháru UEFA favorita o kolo dříve vyřadili po domácím vítězství 2:0 a venkovní porážce 1:3 po prodloužení.

Z českých klubů naposledy hrála s AS Řím Plzeň, která v sezoně 2018/19 ve skupině Ligy mistrů venku utrpěla debakl 0:5 a doma zvítězila 2:1. Slavný portugalský trenér italského velkoklubu Mourinho dokázal v kariéře ovládnout všechny tři velké pohárové soutěže, se současným klubem vloni triumfoval v Konferenční lize.

Zatímco na Římany mají červenobílí výborné vzpomínky, Tiraspol patří k „černým můrám“ slávistické historie. V roce 2009 Vršovičtí s moldavským šampionem vypadli v kvalifikaci Ligy mistrů po remízách 0:0 venku a 1:1 doma, gól inkasovali v samém závěru. Pražané se už v soutěžích UEFA utkali i se zbylým soupeřem, v sezoně 2001/02 přes Servette Ženeva nepostoupili po venkovní porážce 0:1 a domácím nerozhodném výsledku 1:1.

Sparta si na rozdíl od Slavie v soutěžích UEFA ze tří soupeřů ve skupině zahrála jen s Rangers, na Betis Sevilla ani Aris Limassol v pohárech ještě nenarazila. Předloni ve skupině nad celkem z Glasgow doma zvítězila 1:0, na stadionu soupeře ale prohrála 0:2 a na rozdíl od soupeře do vyřazovací fáze Evropské ligy nepostoupila.

Dvojzápas před dvěma lety provázely velké vášně. Tehdejší trenér Rangers Steven Gerrard po utkání v Praze kritizoval bučení sparťanských dětí na záložníka tmavé pleti Glena Kamaru, jenž byl vyloučen. Na Letné kvůli disciplinárnímu trestu za rasismus části fanoušků v srpnovém utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem chyběli dospělí fanoušci, výjimkou byl doprovod téměř 11 tisíc dětí.

Gerrard později vyjádřil překvapení a zklamání z verdiktu UEFA netrestat Spartu za neprokázané rasistické chování diváků. Do kauzy se vložili i politici a Letenských se zastal předseda FAČR Petr Fousek. Kamara nyní působí v Leedsu, kam přestoupil ve čtvrtek, jen den před losem.

Sparta a Slavia si postupem do skupiny Evropské ligy zajistily prémii 3,63 milionu eur (asi 87,5 milionu korun). Přenosy z hlavní fáze soutěže budou moci čeští diváci sledovat na programu ČT sport v České televizi, která má právo prvního výběru na jeden zápas, a na placených kanálech Sport 1 a Sport 2.

ONLINE PŘENOS - Komentované losování Evropské a Konferenční ligy
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Jakub Plaskura Jakub Plaskura Jonáš Bartoš, redaktor iSport.cz Jonáš Bartoš, redaktor iSport.cz
Obnovit
Zprávy ze dne 1. 9. 2023
16:03
1. 9. 2023
 

Sparta, Slavia i Plzeň znají soupeře v podzimní skupinové fázi Evropské, respektive Konferenční ligy. Tímto končí náš komentovaný online z losu. Děkujeme vám za pozornost!

Zprávy ze dne 1. 9. 2023
15:50
1. 9. 2023
 

Už ví, kdo jim stojí v cestě do vyřazovací části. Sparta se v základní skupině Evropské ligy potká po dvou letech s Rangers. Favoritem skupiny však může být Betis Sevilla. Slavia pak dostala AS Řím, který vede slavný trenér José Mourinho. „Pro Jindru Trpišovského bude zajímavé, že si založí do portfolia zápas s takovou osobností,“ řekl expert Zdeněk Folprecht. Jaké dává šance Slavii, Spartě i Plzni na pohárový postup si přečtěte v ROZHOVORU ZDE>>>.

Zprávy ze dne 1. 9. 2023
15:21
1. 9. 2023
Jakub Plaskura

V základních skupinách KL se představí 32 týmů z 28 zemí.

3 zástupci:
Belgie - Bruggy, Genk, Gent

2 zástupci:
Slovensko - Slovan Bratislava, Trnava
Turecko - Besiktas, Fenerbahce

1 zástupce:
Anglie - Aston Villa, Bosna a Hercegovina - Zrinjski Mostar, Bulharsko - Ludogorec, ČESKO - Plzeň, Dánsko - Nordsjaelland, Faerské ostrovy - Klaksvík, Finsko - HJK Helsinky, Francie - Lille, Chorvatsko - Dinamo Záhřeb, Island - Breidablík, Itálie - Fiorentina, Izrael - Maccabi Tel Aviv, Kazachstán - Astana, Kosovo - Ballkani, Maďarsko - Ferencváros, Německo - Frankfurt, Nizozemsko - Alkmaar, Norsko - Bodö/Glimt, Polsko - Legia, Řecko - PAOK, Skotsko - Aberdeen, Slovinsko - Olimpija, Srbsko - Čukarički Švýcarsko - Lugano, Ukrajina - Zorja Luhansk 

Zprávy ze dne 1. 9. 2023
15:05
1. 9. 2023
 
Zprávy ze dne 1. 9. 2023
14:35
1. 9. 2023
Jonáš Bartoš, redaktor iSport.cz

Zajímavosti některých možných plzeňských soupeřů z nejsilnějšího koše

Frankfurt - vítěz Evropské ligy ze sezony 2021/22, ve finále zdolal na penalty Rangers

Dinamo Záhřeb - z play off o Evropskou ligu vypadlo se Spartou. Vyřazení z kvalifikace o Ligu mistrů proti AEK Atény odskákal odvoláním trenér Igor Biščan.

Bruggy - z Plzně do týmu tehdejšího belgického mistra přestoupil v lednu 2020 Michael Krmenčík, přestup vyšel tehdy na 6,5 milionu eur, přibližně 169 milionů korun.

AZ Alkmaar - Plzeň s nizozemským šampionem prohrála v covidovém létě 2020 ve 3. předkole Ligy mistrů 1:3, o vedení přišla v samém závěru nastavení, krásně se trefil David Limberský, ale na postup jeho pumelice nestačila.

Zprávy ze dne 1. 9. 2023
14:08
1. 9. 2023
Jonáš Bartoš, redaktor iSport.cz

Španělský Betis, na který ve skupině C narazí Sparta, neprožívá výsledkově povedené období. Včetně přípravy odehrál od poloviny července devět zápasů, z nich pouze dva vyhrál a naopak pětkrát prohrál. Ze tří ligových kol uhrál čtyři body.

Zprávy ze dne 1. 9. 2023
14:01
1. 9. 2023
Jakub Plaskura

Celkem se v základních skupinách Evropské ligy představí 32 týmů z 21 zemí.

3 zástupci: 
Anglie - Brighton, Liverpool, West Ham
Francie - Marseille, Rennes, Toulouse
Řecko - AEK Atény, Olympiakos, Panathinaikos

 

2 zástupci:
ČESKO - Slavia, Sparta
Itálie - AS Řím, Atalanta
Německo - Freiburg, Leverkusen
Rakousko - LASK, Sturm Graz
Španělsko - Betis Sevilla, Villarreal

1 zástupce:
Ázerbájdžán - Karabach
Belgie - St. Gilloise
Izrael - Maccabi Haifa
Kypr - Aris Limassol
Moldavsko - Šeriff Tiraspol
Nizozemsko - Ajax
Norsko - Molde
Polsko - Raków Čenstochová
Portugalsko - Sporting Lisabon
Srbsko - Bačka Topola
Skotsko - Glasgow Rangers
Švédsko - Häcken
Švýcarsko - Servette Ženeva

Vstoupit do diskuse
39

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud