Pavel Šťastný
20. září 2023 • 16:55

Sparta: Krejčí vtipkoval, Preciado obětí srandiček. Ale pozor na náraz

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roční pauza končí, Letná na podzim znovu navlékne slavnostní šat. Sparta ve čtvrtek (21:00) vkročí do základní skupiny Evropské ligy domácím zápasem proti Arisu Limassol. Český mistr je vyladěný, usměvavý a sebevědomý. Má k tomu důvod. V lize je bez prohry, naposledy si zařádil proti Slovácku (5:0). „Ano, cítíme formu,“ potvrdil trenér Brian Priske. Jenže Pražané podobně natěšení vstupovali do evropské skupiny také před dvěma lety. Výsledek? Rozpačitý.



Když Sparta hrála naposledy základní skupinu Evropské ligy, měla do sezony slušný nástup. Po šesti kolech v nejvyšší české soutěži se vyhřívala na prvním místě. Pak ovšem nastal týden, za který se v klíčových duelech proměnila k nepoznání. Náraz s Plzní (2:3) a mdlá bezbranková remíza s dánským Bröndby dominanci odvály.

Letenští mají o dva roky později ve stejném období před sebou podobně našlapané dny. Tentokrát v opačném gardu. Před nedělním derby se Slavií nakrojí porci šesti evropských zápasů proti kyperskému Arisu Limassol. Hned na úvod důležitý duel ve skupině.

„Pro mě osobně jsou důležité všechny zápasy. Je jedno, jestli jde o start, střed nebo závěr. Chceme k tomu samozřejmě přistoupit zodpovědně a se stejným nasazením jako se Slováckem,“ odvětil sparťanský kapitán Ladislav Krejčí.

Nedělní demolice moravského soupeře se na Letenských pozitivně projevila. Ofenzivní uragán nalil do sparťanských žil pozitivní energii, což bylo vidět i na Krejčím. Při jedné z odpovědí se odmlčel. „Znervózňuje mě, jak mi do toho Kása kecá,“ usmál se na ředitele komunikace Ondřeje Kasíka, který Priskemu rozhovor překládal. Pak se loučil slovy: „Ondro, děkujeme ti a nezlob se na sebe.“

V podobném duchu se nesl i středeční trénink v centru na Strahově. „Získali jsme sebevědomí, abychom zápas s Arisem zvládli,“ potvrdil Priske. „Jsme v dobré kondici a cítíme, že máme formu. Za posledních několik týdnů jsme udělali dobrý progres.“

Letenští prokazují posun především v ofenzivě. Nejen zásluhou Lukáše Haraslína a Veljka Birmančeviče. Na hrotu slušně pracuje i Jan Kuchta, na něj tlačí stále se zlepšující Victor Olatunji.

„Poslední zápas napověděl, že naše ofenziva je blízko tomu, jak chceme hrát, což je nejlíp. Věřím, že stejně tak dobře vyladěná bude i defenziva a že herní styl bude přesně takový, jaký chceme,“ líčil Krejčí.

Jenže i kyperský mistr si získal pověst týmu, který brankami nešetří. V Evropě nasázel Borisovu ve dvou zápasech jedenáct gólů, naposledy Slovanu Bratislava šest.

RENTGEN: Aris Limassol. Soupeř Sparty s mladým koučem miluje útok
Video se připravuje ...

„Aris má solidní tým. Jeden z jeho hlavních znaků je rychlost, což Láďa určitě při utkání pozná a bude to pro něj výzva. Ale budeme hrát stejně jako normálně. Očekávejte od nás plnou sílu i nasazení. Chceme vysoko presovat a být nebezpeční. Tohle je náš styl, i když soupeře samozřejmě respektujeme,“ zdůraznil Priske.

I na Dánovi je vidět, že ve výkonech mužstva převažují pozitiva. Jakmile dopoledne odstartoval trénink a hráči se dali do pohybu, přišel k postranní čáře, pozdravil novináře a pustil se do řeči. „Mám na hřišti plný počet hráčů, všechno je perfektní,“ prohodil. Pochvaloval si počasí a zmínil fakt, že ve čtvrtek v Evropské lize nastoupí tři české týmy. „Za Dánsko tam máme jen dva,“ ucedil.

Se založenýma rukama pak sledoval, jak se jeho svěřenci dostávají do tempa. Naplno trénoval i Jan Mejdr, zdravotně už je v pořádku. Po vynucené pauze nabírá zápasovou kondici.

Za dobu, kterou strávil na marodce, mu přibyl na pozici pravého wingbeka silný konkurent. Angelo Preciado i přes náročný návrat z reprezentačního srazu absolvoval proti Slovácku dvacet minut. Ve čtvrtek už by klidně mohl naskočit v základní sestavě na úkor Tomáše Wiesnera.

„Pracujeme s ním jako s ostatními hráči. Samozřejmě s tím, že je mezi námi nový, tak já i Lars Friis (asistent trenéra) se mu věnujeme, aby pochopil herní styl i taktické prvky, které od něj chceme,“ líčil Priske.

Do tréninku Sparty se připojil teprve v sobotu. „Zapadl skvěle,“ ujistil Krejčí. „Absolvoval i nějaké uvítací srandičky, tím si nás získal. Doufám, že se mu bude dařit a pomůže nám.“ Otázka je, jestli už proti Arisu.

Každopádně Sparta má před sebou týden, který ji otestuje. Poradí si, nebo zopakuje dva roky starý scénář?

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud