21. září 2023 • 16:30

Sparta proti dalším šampionům. Ostré napadání a smrtící brejky Kypřanů

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cesta českého mistra evropskými poháry je v této sezoně lemována samými šampiony. Po nejlepších týmech Dánska a Chorvatska čeká Spartu obhájce kyperského titulu. Aris Limassol. Tedy celek, pro nějž úplně neplatí „dopředu můžeš, dozadu musíš“. Nesmírně rychlí a techničtí fotbalisté mají totiž nedostatky v defenzivě, kterých by Letenští díky svému stylu hry mohli dobře využít.



Po třech týdnech na Letnou opět zavítá mistr z jihu Evropy a opět půjde o technicky zdatného soupeře, který sází na rozestavení 4-2-3-1. Přestože Aris nasazuje v průměru vůbec nejmladší jedenáctku (24,9 let) z celé nejvyšší kyperské soutěže, vévodí domácí soutěži v řadě klíčových metrik. Ať už jde o počet přihrávek, držení míče, nebo počet střel.

„Presink po ztrátě míče je pro mě začátkem protiútoku. Proto vyžaduji v týmu dynamické hráče, kteří umí rychle přepínat z útoku do obrany a naopak. Musí být neustále aktivní,“ nastiňuje svou filozofii Aleksej Špilevski. Teprve pětatřicetiletý trenér původem z Běloruska, jenž Aris dovedl k vůbec prvnímu titulu v historii klubu. Dlouhodobě o něj proto stojí moskevské Dynamo.

„Měl jsem v létě několik nabídek z Ruska, což mi samozřejmě lichotí. V této chvíli to pro mě ovšem není vůbec téma. Mám zde rozdělanou práci a chci splatit důvěru, kterou do mě majitel vložil. Nemůžu ovšem vyloučit, že v budoucnu do Ruska zamířím,“ komentoval svou situaci Špilevski, který dříve působil i u mládeže RB Lipsko, což se v jeho práci odráží.

Při sledování Arisu vás totiž do očí ihned trkne rychlost jeho hráčů, ostré napadání a smrtící brejky.

„Připravovali jsme se na jejich protiútoky a rychlost, ale dnes nám to vůbec nesedlo. Byl to špatný výkon ode mě i od hráčů,“ soukal ze sebe trenér Vladimír Weiss st. po prohře 2:6 na půdě Arisu, která znamenala vyřazení Slovanu Bratislava z předkol Evropské ligy.

Článek pokračuje pod infografikou

Chuť vstřelit gól má každý hráč kyperského celku. Nezřídka se tak stane, že defenzivní štít zakončuje z pozice hrotového útočníka. Notná podpora ofenzivy ze strany krajních obránců je samozřejmostí.

„Neustále útočíme. To je naše krédo,“ chlubí se Špilevski, jemuž se podařilo na poslední chvíli opět získat nejlepšího střelce uplynulého ročníku. Ruského forvarda Aleksandra Kokorina, jenž hostuje na Kypru z Fiorentiny.

Kromě protiútoků si však Aris dokáže otevřít soupeře i účinnou kombinací. Opět u toho využívá ofenzivního naladění celého týmu, který se nebojí riskovat a v blízkosti soupeřova vápna je klidně i v sedmi hráčích, což na soupeře vytváří enormní tlak, ale nechává mezery v defenzivě.

Ta sice v domácí soutěži inkasuje zřídka, avšak zápasy v Evropě předvedly, že není příliš pevná. Slovan Bratislava ve vzájemném dvojzápasu jasně ukázal, že Aris špatně brání dlouhé pasy za obranu, jeho zadáci nezřídka vypadávají z koncentrace a dopouštějí se řady taktických chyb. Kromě toho se kyperskému šampionovi příliš nedaří bránit standardní situace, tedy velkou zbraň Sparty, která rovněž skvěle vyráží do protiútoků, což obraně Arisu vůbec nevoní.

Letenští proto budou před vyprodanou Epet Arénou favoritem.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud