5. října 2023 • 11:45

Výjimečné individuality a pětinásobný vítěz LM. Jaké má Betis slabiny?

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenérská legenda na lavičce, v kádru tři mistři světa a tři vítězové Ligy mistrů. V zádech čtvrtá nejmohutnější fanouškovská podpora ve Španělsku. To je ve zkratce síla Realu Betis, který potřebuje českého mistra nutně porazit. „Přesně tuhle výhru jsme potřebovali. Nyní už se těšíme na čtvrtek,“ věděl po triumfu 3:0 nad Valencií záložník Marc Roca. Jak může Sparta na horké půdě uspět? Musí bezezbytku využít své hlavní zbraně.



Po sérii slabých výsledků dokázali o víkendu zabrat. Domácí rozstřílení Valencie cítí jako klíčový okamžik celé sezony, od nějž se odpíchnou k úspěšné šňůře. Jako další na řadě je přitom pražská Sparta.

„Nevyhrávat je vždy nepříjemné, ale z mého pohledu nedávalo smysl zbytečně panikařit. Věděli jsme, že nezměníme náš způsob hry ani styl, jakým se chceme prezentovat. Dnes to byl z naší strany komplexní výkon, který mi udělal velkou radost. Konečně jsme proměňovali šance a navíc jsme soupeře skoro do žádných nepustili. Nyní v tom musíme pokračovat,“ nedělal si sedmdesátiletý Chilan Manuel Pellegrini hlavu z téměř měsíc dlouhého čekání na vítězství.

Bývalému trenérovi Realu Madrid či Manchesteru City nyní dělá radost především osmnáctiletý křídelník Assane Diao, který se proti Valencii gólově prosadil již ve druhém utkání v řadě.

„První půlhodinu jsme přímo dominovali, ale chyběla nám branka. Tu naštěstí dal Assane,“ liboval si Pellegrini, jehož naopak rmoutí stav Marca Bartry.

Bývalého stopera Barcelony a Borussie Dortmund trápí problémy s achillovkou. „V poločase nám řekl, že se mu opět zanítila ze zátěže. Snad bude ve čtvrtek připraven,“ doufá Pellegrini, který má obecně nedostatek stoperů a dost možná bude muset na tento post stáhnout defenzivního záložníka Marca Rocu. V současné situaci dosti nepříjemné problémy.

Betis totiž v prvním kole Evropské ligy prohrál 0:1 na hřišti Rangers a proti Letenským tedy potřebuje brát všechny tři body. „Výsledek neodpovídá dění na hřišti. Nezasloužili jsme si zde prohrát. Hráli dobře jen prvních patnáct minut po změně stran, během nichž stejně skórovali z rohového kopu,“ kousal tehdy Chilan špatně neúspěch v Glasgow, o nějž se zasloužil gólem bývalý Slávista Abdallah Sima.

Právě obranné standardní situace, důraz a rychlé brejky jsou největšími slabinami Betisu. Zelenobílí mají totiž druhou nejhorší úspěšnost hlavičkových soubojů v celé La Lize. To je něco pro sparťanské basketbalisty, jak Letenské pojmenoval trenér Arisu Aleksej Špilevski.

Síla Béticos naopak vězí ve výjimečných individualitách, kterým dominuje Isco. Pětinásobný vítěz Ligy mistrů s Realem Madrid je dirigentem i hnacím motorem hry sevillského týmu. Ze své pozice „desítky“ si nezřídka chodí pro míče do hloubi pole, odkud je dále distribuuje. V obraně soupeře dokáže snadno nalézt skulinu a navíc má velice nebezpečnou střelu.

Přestože hlavičky jsou obecně slabinou Betisu, střílí soupeř Sparty řadu gólů po standardních situacích. Jen Valencii vsítil hned dva. Kromě toho má na každém postu vynikajícího fotbalistu a nepříjemně napadá. Sparťanské 3-4-3 bude ovšem pro Betis něčím novým a Filip Panák mu může svou fotbalovostí značně zatopit.

Spartu tedy čeká velice náročný úkol. Má však zbraně na to, aby ho zvládla.

 

Betis statistika         Sparta
9 odehrané zápasy 15
VRRPP forma VRVVV
10 vstřelených gólů 38
13 inkasovaných gólů 16
12,2 očekávaných gólů (xG) 31,2
14,3 očekávaných gólů soupeře (xGA) 16,7
12,9/4,4 střel/ na bránu 15,7/6,5
447/382 přihrávek/přesných 425/359
51,1 % držení míče 53,8 %
46,6 % vyhraných soubojů 48,9 %
42,0 % vyhraných hlaviček 49 %

zdroj dat: wyscout.com, tučně vyznačené statistiky jsou přepočítány na 90 minut hry.

Pozn. jsou započítány pouze zápasy v lize a evropských pohárech včetně předkol.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud