Pavel Šťastný
5. října 2023 • 04:55

Test pro velkého šéfa Panáka. Priske všem hráčům věří na otevřenou partii

Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SEVILLY | Jak je důležité míti Filipa. Oscar Wilde o tom kdysi napsal komedii plnou ironie. Ale pozor. V případě Sparty je potřeba zvážnět. Už i trenér Brian Priske ví, že bez jednoho takového se těžko obejde. Z Filipa Panáka vyrostl velký šéf. Letenská defenziva pod jeho velením obstála proti české špičce. Ve čtvrtek večer ovšem musí přehodit na vyšší level, v Evropské lize podstoupí v Seville prověrku s Betisem. „Jeho hráči mají bez debat obrovskou individuální kvalitu,“ přiznal dánský kouč.



Na startu devadesátých let působili v Betisu čeští hráči Michal Bílek, Alois Grussmann a Roman Kukleta. Tenkrát bojovali o postup do první ligy. Od té doby se však ve španělském klubu mnoho změnilo. Především přibyla zvučná jména.

Při pohledu do zelenobílého fanshopu se dá odhadnout, že velké přízni se těší útočník Borja Iglesias. Zřejmě největší hvězda pak dorazila teprve letos v létě: Isco! Šikula s letitou historií v Realu Madrid, který dokonale rozebere soupeřovu obranu. Na součástky.

Spolu s rychlými křídly i úderným hrotem dokáže vytvořit nechutné kombo. Při vší úctě, rudá defenziva bude čelit výrazně vyšší hrozbě než v posledních hitech proti Slavii (1:1) a Plzni (2:1).

„Víme, jakou má Isco kvalitu a jak ovlivňuje svůj tým na hřišti. Je technicky vybavený, dobrý na balonu a rychlý. Bude to individuální test pro hráče, mám ale pro každého z týmu důvěru. Můžeme s nimi hrát fotbal,“ podotkl kouč Brian Priske.

Tři góly doma s Kodaní, tři góly s Dinamem v Záhřebu. Sparta proti kvalitě umí inkasovat, o tom žádná. Přesto se na obranu v posledních týdnech nese chvála. „Všichni stopeři jsou na vysoké úrovni,“ poznamenal trenér David Horejš. „Líbil se mi Filip Panák, odehrál skvělé utkání,“ doplnil.

Ano, blonďatý chlapík proti Plzni vedl Letenské tradičně ze středu, tentokrát nastoupil s kapitánskou páskou. Kvůli trestu Ladislava Krejčího za roztržku v derby s Janem Bořilem.

Priske navíc v tomto ročníku naložil Panákovi na ramena batoh plný zodpovědnosti, sedmadvacetiletý stoper však i se zátěží drží Spartu v bezpečné vzdálenosti od propasti.

Do puntíku totiž naplňuje vychytralý tah dánského kouče. Panák je při defenzivní činnosti vůdcem stoperského tria. V momentě, kdy Sparta má v moci balon, přepne na odvážnější mód. Vysune se do středu pole, čímž pomáhá parťákům v ofenzivě. V mnoha zápasech rozhodující faktor.

Proti Viktorii tím rozjel akci, kterou zakončil Qazim Laci. Zhruba na půli vymazal tři protihráče. „Lidi ho obdivovali, ale kdyby to nevyšlo, je z toho protiútok. Myslím, že Priske mu zatleskal, ale řekl, ať už to nedělá,“ zmínil bývalý stoper Tomáš Řepka v pořadu Ligový insider.

Podstatné je, že Panák nechyboval. Proti Plzni, ani jindy v této sezoně. Tedy zatím. „Ale Vitík je za mě lepší. Nevymýšlí kraviny, ze všech stoperů ve Spartě je nejzodpovědnější. Je pro mě záhada, že je až jako čtvrtá možnost,“ řekl Řepka.

Vitík zaskočil proti Viktorii za Krejčího. Při inkasovaném gólu z rohového kopu zaváhal, v závěru vytáhl důležitý zákrok na brankové čáře. V součtu obstál. Ale lídr Krejčí je zpět, proto nadějný reprezentant pravděpodobně znovu usedne na lavici.

RENTGEN: Basketbalisté, nástup! Jak může Sparta vyzrát na Betis?
Video se připravuje ...

Potřeba jsou emoce, vůdcovství, levá noha i síla ve vzduchu. To všechno sparťanský kapitán má. Na technické kousky i rychlost zelenobílého celku zřejmě účinná zbraň. „Sparta se bez Krejčího neobejde, s ním to ve stoperské trojici víc žije,“ zdůraznil Řepka.

Ano. Krejčí, Panák i Asger Sörensen pospolu fungují. Až na pár detailů, pochopitelně. Otázka však je, jak si poradí s evropskou kvalitou v podání ofenzivních es Betisu. A taky se španělským peklem.

Priskeho tým najel v Seville na stejný režim jako před měsícem v Záhřebu: poslední trénink včera v Praze, po poledni odlet a večer průzkum trávníku. V tu chvíli bylo stále kolem pětadvaceti stupňů.

Sparťané si na stadionu pro zhruba šedesát tisíc diváků párkrát kopli do míče, mezi nimi i Kaan Kairinen. Fin se po zranění kotníku objevil aspoň na střídačce už v sobotním šlágru s Plzní.

„Byl připravený, i teď s námi odcestoval a je součástí týmu. Je fit stejně jako zbytek týmu. Mám pětadvacet hráčů,“ pochvaloval si Priske.

Ať už s Kairinenem v základu, nebo bez něj, Spartu (a především defenzivu) nečeká ve španělské výhni zrovna snadný úkol.

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Rangers 6 3 2 1 8:6 11
2. Sparta 6 3 1 2 9:7 10
3. Real Betis 6 3 0 3 9:7 9
4. Aris Limassol 6 1 1 4 7:13 4

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud