6. listopadu 2008 • 23:04

Ajax ve slávistické skupině vyhrál nad Žilinou

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Fotbalisté Ajaxu Amsterodam si do tabulky skupiny F Poháru UEFA, do které patří i pražská Slavia, připsali první tři body, když doma porazili Žilinu 1:0.




Skupina A:
Manchester City - Twente 3:2 (1:1)
Zimbabwský útočník Benjani Mwaruwari se stal hrdinou Manchesteru City. Po vyléčení zranění v jeho dresu dnes nastoupil poprvé v sezoně a hned tři minuty po svém nástupu na hřiště rozhodl o výhře anglického týmu 3:2 nad nizozemským Twente Enschede.

Santander - Schalke 1:1 (0:0)
Fotbalisté německého Schalke uhráli remízu na stadionu Racingu Santander. Po úvodní brance Tchitého srovnával půl hodiny před koncem Engelaar.


Skupina B:
Metalist Charkov - Hertha Berlín 0:0
Čisté konto vychytal český brankář Jaroslav Drobný. Jeho spoluhráči z Herthy Berlín toho však nedokázali využít a zápas s ukrajinským Metalistem Charkov dotáhli jen k bezbrankové remíze.

Hertha přitom byla gólu několikrát blízko, ovšem Kačar trefil jen tyč a Voronin selhal v koncovce. Drobný tak musel v polovině druhé půle zachránit druhý bod do tabulky skupiny B, když nejprve konečky prstů zneškodnil střelu z dálky a chvíli poté ramenem zastavil nebezpečnou dorážku.

Podle agentury DPA patřil Drobný mezi tři nejlepší hráče Herthy v zápase.

Benfica Lisabon - Galatasaray Istanbul 0:2 (0:0)
Český fotbalový reprezentant Milan Baroš sice ke svým třem zásahům z 1. kola Poháru UEFA dnes žádný gól nepřidal, ovšem Galatasaray Istanbul si i bez jeho branek odvezl cennou výhru 2:0 ze hřiště Benfiky Lisabon.

Tři body, které turecký celek velmi přiblížily k postupu do jarní části Poháru UEFA, svými góly zajistili stoper Emre Asik a útočník Ümit Karan.
Benfika měla v první půli k brance blíže, ale jejím hráčům chyběl klid v koncovce.

Po změně stran však již hra patřila hostům. Po deseti minutách druhé půle rozehrál roh Lincoln, míč se odrazil k Emremu Asikovi a ten hlavou otevřel střelecký účet.

Když se domácí nadechovali k náporu, vzal jim vítr z plachet Ümit Karan. Arda si naběhl za obranu, hlavou přistrčil míč útočníkovi s netypickým číslem 99 na zádech a ten se nemýlil.

Baroš odehrál 82 minut a dostal se do jedné velké šance, když postupoval ze strany sám na brankáře Quima, ovšem na portugalského reprezentanta nevyzrál. Celkem si připsal tři střely.


Skupina C:
Stuttgart - Partizan Bělehrad 2:0 (0:0)
Dvěma góly se v dnešních zápasech blýskl i útočník Stuttgartu Mario Gomez. Svému týmu tak zajistil výhru 2:0 nad Partizanem Bělehrad. Zápas řízený českým sudím Pavlem Královcem však byl dlouho vyrovnaný.
Až čtvrt hodiny před koncem napřáhl Gomez z 22 metrů a otevřel skóre. O čtyři minuty později po narážečce přesprintoval soupeře a rozhodl o výhře německého týmu, na jehož lavičce již seděl uzdravený český záložník Jan Šimák.

Standart Lutych - FC Sevilla 1:0 (1:0)
Fotbalisté Sevilly potvrdili špatnou formu z posledních dnů, když po dvou porážkách ve španělské lize dnes nestačili ani na belgický Standard Lutych a prohráli 0:1.


Skupina D:
Tottenham - Dinamo Záhřeb 4:0 (2:0)
Fotbalisté Tottenhamu potvrdili, že se jim pod novým trenérem Harrym Redknappem daří, a doma přehráli Dinamo Záhřeb 4:0. Hattrickem k tomu přispěl útočník Darren Bent.

Zazářil také záložník Tom Huddlestone, který jednu branku dal a na dva góly nahrál Bentovi. Proti svým bývalým spoluhráčům si jednu asistenci připsal i Luka Modrič, který fotbalově vyrůstal právě v Dinamu Záhřeb.

Londýnský celek tak napravil prohru z prvního zápasu s Udine, kdy byl trenérem Tottenhamu ještě Juande Ramos, a vrátil se do boje o postup.

Spartak Moskva - Udine 1:2 (1:1)
Vstup do soutěže se nepovedl ani Jiránkovi s Kováčem, jejichž Spartak prohrál v Moskvě s Udine 1:2. Italům, kteří dohrávali v deseti bez vyloučeného Pasqualeho, zajistil už druhou výhru dvěma góly kanonýr Fabio Quagliarella.


Skupina E:
Wolfsburg - Heerenveen 5:1 (2:1)
Vůbec poprvé se v základní sestavě Heerenveenu sešli čeští obránci Michal Švec a Milan Kopic, ovšem na zápas na hřišti s Wolfsburgem asi rádi vzpomínat nebudou.

Nizozemský tým se sice ujal vedení po trefě finského záložníka Väyrynena, jenže ještě do poločasu domácí zápas otočili a nakonec vyhráli 5:1, což je nejvyšší výhra Wolfsburgu v evropských pohárech. Dvěma góly k tomu pomohl bývalý útočník Teplic Bosňan Edin Džeko.

K českému souboji nedošlo, protože zatímco Švec hrál celé utkání a Kopic do 65. minuty, na straně Wolfsburgu chyběl stoper Jan Šimůnek i na lavičce náhradníků.

AC Milán - Sporting Braga 1:0 (0:0)
Zaskvěl se i Brazilec Ronaldinho, který v třetí minutě nastavení zajistil AC Milán výhru 1:0 nad Bragou a velmi přiblížil italský celek k postupu. Po celé utkání u toho byl i český reprezentant Marek Jankulovski.


Skupina F:
Ajax Amsterodam - Žilina 1:0 (1:0)
Fotbalisté Ajaxu Amsterodam si do tabulky skupiny F Poháru UEFA, do které patří i pražská Slavia, připsali první tři body, když doma porazili Žilinu 1:0.

Slovenský celek se po většinu času jen bránil, ovšem Ajax dokázal svou poměrně jasnou převahu zužitkovat jen jedinkrát zásluhou útočníka Luize Suáreze.

Ajax od začátku držel míč na svých kopačkách, ovšem do nebezpečné koncovky se příliš nedostával.

Až čtyři minuty před přestávkou hostující brankář vyboxoval míč jen na hranici šestnáctky, kde vypálil De Jong a tečovaný míč doputoval ke zcela volnému Suárezovi. Pro něj již nebyl problém otevřít skóre.

Po změně stran si sice Žilina vytvořila šance, ovšem střely létaly jen těsně mimo. Z Amsterodamu tak odjela s prázdnou a po dvou zápasech nemá na kontě stále ani bod.

Amsterdam: Vermeer - Van der Wiel, Oleguer, Vertongen, Emanuelson - Varmaelen, Gabri, De Jong (46. Kennedy), Lindgren (73. Schilder) - Suárez, Huntelaar.
Žilina: Perniš - Pekarík, Pečalka (72. Ďurica), Vomáčka, Tesák - Jež (88. Piaček), Štrba, Šourek, Vladavič - Adauto - Štyvar (72. Rilke).



Skupina G:
FC Valencia - FC Kodaň 1:1 (0:0)
Zdeněk Pospěch a Libor Sionko pak se spoluhráči z FC Kodaň vezou bod za remízu 1:1 na hřišti Valencie. První bod do skupiny G zajistil hostům pět minut před koncem brazilský útočník César Santin, který odpověděl na Morientesovu vedoucí branku.

St. Etienne - Rosenborg Trondheim 3:0 (0:0)


Skupina H:
Feyenoord Rotterdam - CSKA Moskva 1:3 (1:2)
Prohru Spartaku Moskva napravil městský rival CSKA, který si odvezl do tabulky skupiny tři body za výhru 3:1 na hřišti Feyenoordu Rotterdam. Díky dvěma gólům Vágnera Lova a trefě stopera Vasilije Berezuckého se tak ruský celek velmi přiblížil postupu.

Lech Poznaň - Nancy 2:2 (2:1)



Výsledky:

Skupina A:
Santander - Schalke 1:1 (0:0)
Branky: 57. Tchité - 61. Engelaar. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.).


Manchester City - Twente 3:2 (1:1)

Branky: 2. Wright-Phillips, 57. Robinho, 62. Benjani - 17. Elia. Rozhodčí: Ivanov (Rus.).


Skupina B:
Metalist Charkov - Hertha Berlín 0:0
Rozhodčí: Kuipers (Niz.).

Benfica Lisabon - Galatasaray 0:2 (0:0)

Branky: 56. Emre Asik, 69. Ümit Karan. Rozhodčí: Atkinson (Angl.).



Skupina C:
Stuttgart - Partizan Bělehrad 2:0 (0:0)
Branky: 76. a 80. Gomez. Rozhodčí: Královec (ČR).

Standart Lutych - FC Sevilla 1:0 (1:0)
Branka: 38. Mbokani. Branka: 38. Mbokani. Rozhodčí: Circhetta (Švýc.).

Skupina D:

Spartak Moskva - Udine 1:2 (1:1)
Branky: 17. Rodriguez - 12. a 60. z pen. Quagliarella. Rozhodčí: Jakobsson (Isl.). ČK: 86. Pasquale (Udine).

Tottenham - Dinamo Záhřeb 4:0 (2:0)

Branky: 30., 33. a 70. Bent, 59. Huddlestone. Rozhodčí: Fautrel (Fr.).


Skupina E:
Wolfsburg - Heerenveen 5:1 (2:1)
Branky: 34. a 60. Džeko, 39. Grafite, 55. Misimovič, 71. Krzynówek - 31. Väyrynen. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).

AC Milán - Sporting Braga 1:0 (0:0)
Branka: 90.+3 Ronaldinho. Rozhodčí: Rasmussen (Dán.).


Skupina F:
Ajax Amsterodam - Žilina 1:0 (1:0)
Branka: 41. Suárez. Rozhodčí: McDonald (Skot.).

Slavia - Aston Villa 0:1 (0:1)

Skupina G:

St. Etienne - Rosenborg Trondheim 3:0 (0:0)
Branky: 59. Ilan, 63. Machado, 76. Mirallas. Rozhodčí: Malek (Pol.).

FC Valencia - FC Kodaň 1:1 (0:0)
Branky: 61. Morientes - 85. Santin. Rozhodčí: Kircher (Něm.).



Skupina H:

Lech Poznaň - Nancy 2:2 (2:1)
Branky: 5. Peszko, 21. Stilič - 10. Malonga, 81. Zerka. Rozhodčí: Balaj (Rum.).

Feyenoord Rotterdam - CSKA Moskva 1:3 (1:2)

Branky: 29. Van Bronckhorst - 40. a 81. Love, 13. V. Berezuckij. Rozhodčí: Moen (Nor.). ČK: 83. Aldonin (CSKA).

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud