5. srpna 2021 • 22:35

The New Saints - Plzeň 4:2. Ostudný debakl odvrátily dva góly v závěru

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tohle se opravdu nepovedlo… Plzeň v úvodním zápase 3. předkola Konferenční ligy padla ve Walesu s týmem The New Saints 2:4. Prohru českého týmu řídil Declan McManus, který nasázel hattrick. Dvě trefy zaznamenal skotský útočník z penalt, o snížení se v závěru postarali Jean-David Beauguel a Adriel Ba Loua. Odveta je na programu příští čtvrtek na hřišti Viktorie.



Premiérový pohárový souboj velšského a českého týmu v 19. minutě gólově otevřel Blaine Hudson a chvíli po něm zvýšil McManus z penalty. Útočník TNS krátce po změně stran proměnil i svůj druhý pokutový kop a v 76. minutě zkompletoval hattrick. Těsně před koncem porážku Viktorie zmírnili Jean-David Beauguel a střídající Adriel Ba Loua.

Svěřenci trenéra Michala Bílka, kteří v předchozí fázi kvalifikace vyřadili běloruské Dynamo Brest, v této sezoně poprvé zaváhali po čtyřech soutěžních výhrách 2:1. Pokud Plzeňští nezvládnou domácí odvetu, třetí rok po sobě budou bez skupiny pohárů.

„Výsledek 4:0 vypadal hrůzostrašně, zaplaťpánbůh, že jsme ke konci zápasu vstřelili dvě branky a naše šance postoupit dál stále žije,“ řekl Bílek na on-line tiskové konferenci. „Doufám, že to je jenom jeden zápas, který nás zase nakopne a že je doma zválcujeme a postoupíme,“ doplnil v nahrávce pro média záložník Pavel Bucha

Ten po zranění nastoupil k prvnímu soutěžnímu zápasu v ročníku. Šulc se posunul na levý kraj zálohy, letní kolumbijský posila Mosquera začala na lavičce.

Hosté poprvé zahrozili v páté minutě. Kayambovu střelu gólman Harrison vyrazil k volnému Šulcovi, ale ten napálil jen tyčku odkryté branky a z dorážky trefil soupeře.

Naopak TNS v 19. minutě svou první větší šanci proměnili. Po rohu Kayamba podběhl míč, Smith ho přesným centrem vrátil do šestnáctky a Hudson hlavou překonal bezmocného brankáře Hrušku. „Dostali jsme gól z nedohrané standardky, na které jsme upozorňovali. Dal nám gól nejvyšší hráč,“ konstatoval Bílek.

Pro Plzeň bylo za chvíli hůř. Po nepřehledné situaci v pokutovém území rozhodčí Frischer nečekaně nařídil pro domácí penaltu, kterou ve 30. minutě bezpečně proměnil McManus. „Od lavičky jsem neviděl, co pískal. U první penalty kluci říkali, že tam nebylo nic,“ podotkl Bílek.

Matěj Hybš během zápasu na hřišti velšského TNS
Matěj Hybš během zápasu na hřišti velšského TNS

Západočeši se poté hodně těžko prokousávali pevnou obranou TNS. Krátce před pauzou se v dobré pozici objevil Šulc, jenže míč se mu zamotal pod nohami a vůbec se nedostal ke střele.

Bílek do druhého poločasu nasadil Mosqueru místo Káčera, ale místo rychlé kontaktní branky přišel třetí domácí zásah. Brabec v šestnáctce fauloval Smithe a McManus suverénně proměnil i svůj druhý pokutový kop v utkání.

Plzeňský tým mohl vrátit do hry Beauguel, ale jeho hlavičku Harrison vytáhnul nad břevno. Čtvrt hodiny před koncem McManus po rychlé kličce a přesné střele k tyči završil hattrick.

„Oni nás ztrestali za všechno. My jsme se kopali za uši v těch rozhodujících situacích ve vápně, kde jsme to měli namazané na noze, na hlavě nebo při jakémkoliv závaru. Buď jsme trefovali je nebo nám to trvalo nebo jsme ani nevystřelili,“ litoval Bucha.

Hosté nakonec zabrali v úplném závěru. Minutu před koncem snížil Beauguel, když po přiťuknutí střídajícího Chorého zblízka prostřelil domácího brankáře. V páté minutě nastavení po odvráceném rohu přidal druhou branku Viktorie náhradník Ba Loua přesnou ranou.

„Šance je pořád velká. Víme, že fotbalově jsme na tom líp, ale to nerozhoduje. Musíme se vyvarovat takových chyb v defenzivě, ať to bylo při standardních situacích nebo při rychlém přechodu soupeře, kdy byli nebezpeční. Máme na čem pracovat do dalšího zápasu,“ upozornil Bílek.

Rekordní třináctinásobní velšští mistři i tak navázali na povedené 2. předkolo, ve kterém vyřadili litevský Kauno Žalgiris po výhrách 5:0 venku a 5:1 doma.

Plzeň naopak završila nepovedené výkony českých zástupců v prvních zápasech 3. předkola evropských pohárů. Sparta v Lize mistrů doma podlehla Monaku 0:2, Slavia ve stejné soutěži prohrála v Budapešti s Ferencvárosem 0:2 a Jablonec dnes v Evropské lize na svém hřišti utrpěl porážku 2:4 s Celticem Glasgow.

Góly

Domácí: 19. Hudson, 30. McManus, 54. McManus, 76. McManus

Hosté: 89. Beauguel, 90+5. Loua

Sestavy

Domácí: Harrison – D. Davies, K. Davies, Hudson, Marriott (C) – Smith, Routledge, Redmond (83. Clark) – Robles, McManus,
Cieslewicz (72.Williams)

Hosté: Hruška – Řezník, Hejda (C), Brabec, Hybš (80. Chorý) – Ndiaye – Kayamba (66. Ba Loua), Káčer (46. Mosquera), Bucha (74. Janošek), Šulc – Beauguel

Karty

Domácí: Redmond

Hosté: Ndiaye, Beauguel

Rozhodčí

Frischer – Mõtsnik, Saga (všichni EST)

Stadion

Cardiff City Stadium, Wales

Vstoupit do diskuse
20

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud