iSport.cz
4. srpna 2022 • 21:14

SESTŘIH: Slavia - Panathinaikos 2:0. Nadějná výhra a emoce. Skvělý Usor

Autor: iSport.cz, Radek Špryňar
Vstoupit do diskuse
44
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to divoké, chvílemi dokonce bláznivé, dvakrát opepřené červenou kartou. Výsledek první partie třetího předkola Konferenční ligy se však musí Slavii tuze líbit – 2:0 pro domácí! Panathinaikos sekli Ivan Schranz a v druhém poločase Moses Usor. Před odvetou, která se odehraje příští čtvrtek v řeckém infernu, je český vicemistr ve skvělé pozici. Byť bude postrádat hloupě vyloučeného Eduarda Santose... „Byl to zkrat,“ štvalo Jindřicha Trpišovského.



Den před zápasem slávistický trenér pravil, že jeho tým se musí vybičovat k maximálnímu výkonu, aby kolos z Řecka vyřídil. Povedlo se, byť bez chyb to nebylo. Klíčové je však skóre. Dílčí stav 2:0 bere Slavia všema deseti. Kdyby ještě v poslední půlhodině trochu přiložila pod kotel, mohl být výsledek ještě výraznější.

„Se stavem 2:0 jsem spokojený, nedostali jsme gól. Mám radost z výkonu do defenzivy, relativně i do ofenzivy. Ve vedru se zápas dohrál, jak se dohrál. Škoda, že jsme z možností v druhém poločase nevytěžili ještě jeden gól,“ syknul Jindřich Trpišovský.

Společně se realizačním týmem se rozhodl pro totožné složení středu pole jako v neúspěšné ligové premiéře proti Hradci Králové (0:1). Překvapilo to, i proto, že ofenzivní příspěvek tria Holeš – Tiéhi – Traoré byl kritizovaný i hlavním trenérem.

Ve stejném režimu jako v neděli, tedy bez vyložených šancí a výrazných konstruktivních myšlenek, se hrálo i prvních čtyřicet minut. Pak se z poloviny hřiště pustil do kličkované Sebastian Palacios. Klíčový borec Panathinaikosu byl za chvilku ve vápně, kde vletěl do švédské závory Aihama Ousoua. Argentinec se skácel k zemi.

V mžiku k němu přiběhl francouzský sudí Ruddy Buquet a po druhé žluté kartě poslal křídelníka do kabin. Za simulování… Bylo to přísné, pro hostující celek extrémně kruté. Palacios totiž neudělal jediný nepřirozený pohyb.

Takovou druhou žlutou sudí zápasu ublížil, říká Lička o vyloučení Panathinaikosu
Video se připravuje ...

„Nechci to komentovat,“ kysele pravil srbský kouč Ivan Jovanovič. „Musíme se dát dohromady. Výsledek odpovídá průběhu hry. Umíme víc.“

Odchod Palaciose zapůsobil na slávisty jako dávka adrenalinu aplikovaná přímo do žíly. Najednou bylo v řeckém vápně živo, obří šanci zazdil Ondřej Lingr. Eden byl na nohou a za pár desítek vteřin Schranz, teprve ve středu večer dopsaný na evropskou soupisku, „koníčkem“ uklidil balon k tyči.

Po pauze poslal Trpišovský na plac tvořivá křídla – Mosese Usora a Ewertona. Ano, byl to správný tah. Proti oslabenému soupeři logické řešení. Jenže sedm minut po startu druhého poločasu Eduardo Santos nezachytil náběh Andraže Šporara, čapnul ho za rameno a rázem byl počet hráčů na place totožný.

„Jednoznačný zkrat, byť mu předcházela chyba v rozehrávce, ale může se stát. Jdeme do situace, u které je jasné, že skončí vyloučením. Šlo o osobní kontakt bez balonu, úplně nesmyslné rozhodnutí, navíc ze špatného postavení. Strašně nám to zkomplikovalo zápas. Museli jsme sundávat Lingra, který hrál skvěle. Mrzí mě to, měli jsme to perfektně rozehrané, tohle ale zápas hodilo někam jinam. V takovém utkání, vlastně v žádném utkání, to nemůže Santos takhle vyřešit,“ rozčiloval se Trpišovský.

Navzdory vyloučení Slavia držela kormidlo bláznivému průběhu zápasu. Krátce po Santosově odchodu vymyslel Traoré pětihvězdičkovou přihrávku na střed na mašírujícího Ewertona. Brazilec sice pálil do tyče, odražený míč si však sebral Usor a vrátil ho tam, kam celý Eden chtěl.

Vyjma hlouposti Santose pracovali sešívaní skvěle do obrany. Soupeře za celých devadesát minut nepustili do vyložené šance, jen jednou musel Aleš Mandous zasahovat. A to ještě nijak dramaticky.

Slavia předvedla dobrou práci, rozhodně nejlepší v dosud krátké sezoně, a do Řecka si za týden poveze výsledek, který ji opravňuje myslet na postup do play off Konferenční ligy. „Ale v Řecku nás čeká peklo. Bude ještě o pár stupňů víc, k tomu specifické hřiště. Musíme zase předvést komplexní výkon,“ ví slávistický kouč.

Góly

Domácí: 45+2. Schranz, 55. Usor

Hosté:

Sestavy

Domácí: Mandous – Douděra, Ousou, Santos, Oscar – Tiéhi, Holeš, Traoré – Schranz, Olayinka, Lingr

Hosté: Brignoli – Kotsiras, Šarlija, Magnusson, Ganea – Kourbelis, Perez, Gnezda Čerin – Palacios, Ioannidis, Cantalapiedra

Karty

Domácí: Douděra, Santos (č)

Hosté: Palacios, Palacios, Perez, (č), Cantalapiedra, Šporar

Rozhodčí

Ruddy, Buquet, A. Drouet, G. Debart (všichni FRA)

Stadion

Fortuna Arena, Praha-Vršovice

Návštěva

17 314 diváků

Lička o moderních trendech v Česku: Lepší se to. Vyzdvihl Svědíka či Trpišovského
Video se připravuje ...

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

 

Vstoupit do diskuse
44

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud