Jonáš Bartoš
18. dubna 2024 • 23:55

Fiorentina - Plzeň 2:0. Viktoria končí v Evropě, v deseti urvala prodloužení

Autor: Jonáš Bartoš, inf
Vstoupit do diskuse
158
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FLORENCIE | Urputný defenzivní boj o semifinále Konferenční ligy dotáhli až do prodloužení, zakopaní v obranném valu a v deseti přežili neuvěřitelné věci. Fiorentina na domácím hřišti zlomila odpor Viktorie až v závěru, po výhře 2:0 slaví zasloužený postup. Kolektiv trenéra Miroslava Koubka končí na evropské scéně se vztyčenou hlavou, Viktoria dohrávala na hraně absolutního vyčerpání. Zůstává pachuť z toho, že se proti italskému soupeři za dva zápasy k ničemu nedostala.



Osm zápasů, šestnáct dlouhých poločasů, k tomu prodloužení se Servette a následný start prodloužení ve Florencii. Hráči Plzně v čele s fantastickým Martinem Jedličkou si řekli, že v Evropě gól nedostanou opravdu dlouho. V Itálii ale odolávali enormnímu tlaku. Přežili šance a tyčky v první půli, nikoliv přísné vyloučení Cadua po zásahu VARu a prohráli 0:2.

Zatímco domácí se při pauze před prodloužením hecovali v kroužku, hráči Viktorie popadali na trávník a proklepávali vyčerpané nohy. Bylo takřka nemožné přežít další nápor čerstvějšího favorita, navíc hrajícího v přesile. Západočeši už neměli kde brát, mnohé aktéry zápasu braly křeče.

Rozhodl nenápadný roh z levé strany. V zápase podobných situací Viktoria uskákala mraky. Tentokrát se ale balon odrazil na hranu vápna k Nikolasi Gonzálezovi. Práskl do balonu, Jedlička se natahoval, míč přizvedl, ale jen do šibenice. Domácí slavili a utnuli dlouhé čekání na gól, jistotu postupu přidal druhou brankou po úniku kapitán Cristiano Biraghi.

Viktoria neprohrála v Konferenční lize včetně kvalifikace patnáct zápasů, získala si respekt velmi nepříjemného týmu. Proti Fiorentině ale narazila na vyšší evropský level, kterému nebyla schopna čelit. Cestou do čtvrtfinále vydělala téměř čtvrt miliardy korun, zvýšila koeficient a pomohla českému fotbalu do hlavní fáze Ligy mistrů. Což rozhodně není málo.

„Cesta Evropou byla krásná. Odešli jsme se vztyčenou hlavou, kluci zaslouží uznání. Nejen za celý rok, ale i za tento zápas,“ chválil svůj tým trenér Miroslav Koubek.

Ve Florencii ale na postup neměla. Od prvních minut okusila pořádný evropský kolotoč. Fiorentina do toho na stařičkém domácím stánku šlapala, pokračovala v podobném tlaku na míči, jakým odehrála i zápas v Plzni. A ještě přidala na kvalitě. Už před výkopem šly z jejího tábora zprávy o tom, že odvetu vnímá jako jedno z nejdůležitějších utkání v sezoně. Což bylo na hřišti vidět.

Viktoria často jen odkopávala, proti technicky dominantnímu soupeři nestíhala. Jen díky obrovské klice a démonovi Martinovi Jedličkovi v bráně dlouho držela čisté konto. Statistika xG ukazovala na domácí straně po poločase hodnotu 1,44, realita vypadala pro Plzeň mnohem hůř.

Tutovky Bellotimu a Kouamému zlikvidoval Jedlička geniálními zákroky. Kouamého bomba skončila na břevně, další zakončení Belottiho orazítkovalo tyčku. Domácí mohli vést v klidu tři, čtyři nula, místo toho nevěřícně sledovali světelnou tabuli s bezbrankovým stavem.

Ve druhé půli zběsilé nájezdy Fiorentiny ustaly, jenže došlo na jiný, možná klíčový moment. Cadu dobíhal ve sprintu unikajícího Doda a před vápnem mu nechtěně šlápl na patu. Španělský sudí Jesús Manzano v 65. minutě vytáhl žlutou, po pokynu do sluchátek ale běžel k monitoru. Netrvalo dlouho a verdikt přehodnotil, brazilský krajní záložník šel po přísném přezkumu VAR ven.

„Snažili jsme se hrát trochu aktivněji než doma, kde jsme hráli hodně z bloku. Chtěli jsme napadat výš, byli jsme tak trochu více otevření. Fiorentina zahodila šance, pomohl nám Jedlička. V druhé půli jsme se vrátili k bloku, který fungoval, ale pak zápas změnila červená karta. Hrát třicet minut nastavení v deseti bylo nad naše síly,“ uznal Koubek.

Plzeň hrála až na absolutní hranu možných sil. Italský favorit i s Antonínem Barákem v sestavě, který naskočil v 75. minutě, nakonec přesilovku proměnil.  Slaví semifinále a ukončil povedenou evropskou sezonu Viktorie. 

Celý speciál: Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské konferenční ligy:

Góly

Domácí: 92. González, 108. Biraghi

Hosté:

Sestavy

Domácí: Terracciano – Dodô (88. Faraoni), Milenković, Ranieri, Biraghi (C) – Beltrán (75. Barák), Melo (65. López), Mandragora (91. L. Martínez) – González (98. Sottil), Belotti (88. Ikoné), Kouamé.

Hosté: Jedlička – Hranáč, Hejda (C), Jemelka – Kopic (106. J. Mosquera), Červ (90+4. I. Traoré), Kalvach (100. Dweh), Cadu – Šulc – Chorý (70. Řezník), Vydra (56. Kliment).

Náhradníci

Domácí: Christensen, Sottil, López, Ikoné, Infantino, Faraoni, Martínez, Duncan, Kayode, Comuzzo, Parisi, Barák

Hosté: Tvrdoň, Baier, Paluska, Kliment, Traoré, Řezník, Mosquera, Dweh

Karty

Domácí: Ranieri

Hosté: Cadu (č), Řezník

Rozhodčí

Manzano – Barbero, Nevado (ESP)

Stadion

Stadio Artemio Franchi, Florencie

Návštěva

19418 diváků

Lille - Aston Villa 2:1 po prodl. (2:1, 1:0), na pen. 3:4
Branky:
15. Yazici, 68. André - 87. Cash. První zápas 1:2, postoupila Aston Villa.

PAOK Soluň - Club Bruggy 0:2 (0:2)
Branky: 33. a 45. Jutglá. První zápas 0:1, postoupily Bruggy.

Fenerbahce Istanbul - Olympiakos Pireus 1:0 po prodl. (1:0, 1:0), na pen. 2:3
Branka: 12. Kahveci. ČK: 120.+4 Ntoi (Olympiakos). První zápas 2:3, postoupil.Olympiakos.

Semifinále (první zápasy 2. května, odvety 9. května):

Fiorentina - Bruggy, Aston Villa - Olympiakos Pireus.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
158

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud