17. července 2012 • 20:53

Liberec si oddychl, kazašskou Karagandu porazil těsně 1:0

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Liberce zahájili vítězně svůj třetí pokus o premiérový postup do základní skupiny Ligy mistrů. Český šampion v úterním úvodním utkání druhého předkola prestižní soutěže doma porazil kazašský Šachťor Karaganda 1:0 po brance Vojtěcha Hadaščoka z 23. minuty. Odveta v daleké střední Asii je na programu příští úterý.



Liberecký kouč Šilhavý nasadil do prvního soutěžního utkání v nové sezoně jedinou z letních posil obránce Kušníra, který v obraně nahradil reprezentanta Gebre Selassieho, jenž odešel do Brém. Místo chybějících Rabušice a Breznaníka, který si odpykával disciplinární trest z předešlého působiště, nastoupili v ofenzivě Hadaščok a navrátilec z hostování Blažek.

Na Slovanu bylo patrné, že hraje první ostrý zápas po pauze. Jako obvykle se snažil režírovat hru, ofenzivní manévry ale brzdily nepřesnosti. I proto domácí často zkoušeli střelbu z dálky. V úvodu napřáhl Bosančič a brankář Mokin jen sledoval, jak balon těsně minul tyč.

Šachťor, který odehrál v domácí lize už šestnáct kol, hlavně bránil, když ale přešel do ofenzivy, dokázal domácím zatopit. Po patnácti minutách také názorně předvedl svou největší zbraň. Po centru ze strany se pověsil do vzduchu vytáhlý Gridin, radost z gólu mu ale pokazil ofsajd.

V polovině první půle domácí proti vysokým obráncům účinně zakombinovali po zemi a výsledkem bylo vedení. Bosančič na hranici vápna přihrávkou mezi nohy bránícího zadáka vysunul Hadaščoka a dvacetiletý útočník z otočky pověsil míč do horního rohu branky.

Severočeši brzy pochopili, že hostující gólman při střelách z dálky jen nejistě vyráží balon. Těsně před pauzou pálil opět agilní Bosančič a Mokin s obrovskými potížemi vyrazil pokus na roh.

Tomáši Janů uniká Vicius
Tomáši Janů uniká Vicius

Po přestávce Karaganda překvapivě otevřela hru a tlačila se za vyrovnáním. Libereckým vápnem prolétlo několik nebezpečných centrů, v 56. minutě dokonce dostal kazašský šampion míč podruhé v zápase do sítě, ale sudí Jeskov ještě předtím odpískal Finončenkovi útočný faul.

Kouč Šilhavý zkusil oživit hru příchodem střídajícího Šurala, který se hned uvedl střelou a Mokin znovu s problémy odrazil balon jen před sebe. V polovině druhé půle autor úvodní trefy Hadaščok vyslal do šance Váchu, ten ale v tísni minul.

Slovan v závěru tlačil, důležitý druhý gól už ale nepřidal ani po nepřehledné situaci v poslední minutě, kdy se nejprve zdálo, že sudí nařídil penaltu, ale pak odpískal pouze ofsajd Kušníra. Těsnou výhru nakonec domácím na opačné straně zachránil v nastavení skvělým zákrokem proti Caňasově hlavičce Bičík.

Úvodní zápas 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Slovan Liberec - Šachťor Karaganda 1:0 (1:0)

Branka: 23. Hadaščok. Rozhodčí: Jeskov - Kalugin, Semenov (všichni Rus.). ŽK: Vácha, Bosančič - Bajžanov, Vasiljevič, Džidič. Diváci: 5500.
Liberec: Bičík - Kušnír, Nezmar, Kelič, Fleišman - Blažek (60. Šural), Vácha, Janů, Bosančič - Štajner - Hadaščok (78. Delarge). Trenér: Šilhavý.
Karaganda: Mokin - Paryvajev, Džidič, Vasiljevič, Kirov - Arsenjevič, Vičius (66. Caňas), Bajžanov (75. Tarasov), Kukejev (79. Višnakovs) - Finončenko, Gridin. Trenér: Kumykov.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud