15. července 2014 • 23:20

Müller, Messi a LAFATA! Kapitán Sparty pěti góly vyrovnal rekord LM

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle se opravdu jen tak nevidí. Útočník pražské Sparty David Lafata prožil báječný večer. Pěti góly do sítě Levadie Tallinn vyrovnal rekord fotbalové Ligy mistrů. Letenský kapitán napodobil takové střelecké hvězdy, jakými jsou Gerd Müller nebo Lionel Messi. Nejlepší kanonýr české ligy mohl mít na kontě i šest zásahů, pokud by jeho střelu do sítě lehce netečoval estonský obránce.



MATCH OVERVIEW LEGACY
15. 7. • 20:45
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
7:0
ONLINE
15. července
20:45
FC Levadia Tallinn
FC Levadia Tallinn
Góly

Domácí: 22. Lafata, 44. Lafata, 45+3. Lafata, 55. Tipurič (vl.), 57. Lafata, 61. Lafata, 84. Přikryl

Hosté:

Sestavy

Domácí: Bičík – Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa – Hušbauer (69. Mareček), Vácha, Matějovský – Dočkal, Lafata (72. Bednář), Krejčí (79. Přikryl)

Hosté: Smiško – Podholjuzin, Tipurič, Artjunin, Pikk – Vukobratovič, Antonov (82. Kaljumäe) – Kulinitš (57. Teever), Raudsepp, Elhussieny (63. Pěnič) – Subbotin

Rozhodčí

Hunter – Storey, Eakin (vš. Severní Irsko)

Stadion

Generali Arena

Návštěva

10 152 diváků

"Tolik gólů v jednom utkání jsem nikdy nedal a možná už nikdy nedám, ale hlavní je, že jsme to takhle zvládli. Sice jsme teprve v poločase, ale troufám si říct, že tohle už nepustíme," prohlásil Lafata.

V novodobé éře Ligy mistrů dal pět branek jen Argentinec Messi v zápase Barcelony s Leverkusenem v roce 2012. "Tak on to dal trochu jinému soupeři. To se moc nedá srovnávat," řekl sparťanský kanonýr s úsměvem.

V PMEZ, který byl předchůdcem Ligy mistrů, se pětkrát během jednoho zápasu trefilo celkem deset hráčů. Nejslavnější z nich byl Němec Gerd Müller, který to dokázal v roce 1972 proti Omonii Nikósia. Mezi dalšími pětigólovými střelci jsou například Maďar Florián Albert, Belgičan Paul van Himst nebo Dán Sören Lerby.

David Lafata předvedl neskutečný výkonFoto Jaroslav Legner (Sport)

Lafata mohl být po dnešku ještě o jeden stupínek výš, ale jeho další střelu mířící do sítě tečoval obránce hostí a UEFA gól označila jako vlastní.

"Hned jsem věděl, že to bude vlastňák, protože to tečoval. Ale to mi nevadí. Pro mě je hlavní, že jsme to takhle zvládli. Chtěli jsme udržet nulu vzadu a že jsme k tomu přidali tolik gólů, to už je jen třešnička na dortu," reagoval Lafata.

Lafata: Byli jsme hladoví po gólu

Své galapředstavení přitom předvedl proti soupeři, který předtím 1758 minut nedostal ani jeden gól. "V úvodu jsme nevyužili tlak a dlouho to bylo 0:0. Ale hráli jsme trpělivě a nakonec je zlomili těmi prvními dvěma góly. Hlavní bylo, že jsme se tlačili do šestnáctky a byli jsme hladoví po gólu," hledal vysvětlení Lafata.

Za své góly děkoval spoluhráčům, kteří ho nacházeli. "Dostával jsem od nich skvělé přihrávky a pak už jsem to jen dával do prázdné brány. Dnes nám to vycházelo skvěle. Někdy to tak je, že do čeho kopnete, tak tam spadne. Ale doufám, že jsem si něco nechal na další zápasy," prohlásil sparťanský kapitán.

VIDEO: Parádní představení pražské Sparty

Jednu z branek zaznamenal i z pokutového kopu, přitom v přípravě jednu penaltu zahodil. "Rychle jsem se domluvil s Pepou Hušbauerem, který dal penaltu proti Basileji. Řekl mi, ať jdu, tak jsem to vzal na sebe," vysvětlil Lafata.

Když pak čtvrt hodiny před koncem střídal, Letná vestoje bouřlivě tleskala. "Bylo to krásné. Chtěl bych za to divákům poděkovat. Na takové okamžiky budu jednou vzpomínat," řekl Lafata, jehož výkon sledovaly přímo v hledišti i jeho dvě děti. "Snad si na to jednou také vzpomenou," dodal.

Hrdina Lafata: Snad jsem si to nevybral v jednom zápase
Video se připravuje ...

David Lafata slaví se spoluhráči další branku
David Lafata slaví se spoluhráči další branku

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud