25. listopadu 2014 • 11:45

Jak zastavit Messiho? Bývalý trenér Celtiku prozradil recept na hvězdu

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Famózní, nejlepší, jedinečný. Lionel Messi vypadá v Barceloně zase šťastně. Kritikům o víkendu odpověděl hattrickem do sítě Sevilly, čímž překonal střelecký rekord španělské ligy. Večer v utkání na hřišti Apoelu Nikósie může překonat další metu v počtu nastřílených branek v Lize mistrů. Možný způsob, jak hvězdného útočníka zastavit, prozradil serveru goal.com bývalý kouč Celtiku Neil Lennon.



Jeho slova mají váhu. V listopadu 2012 se totiž Lennonovým svěřencům podařil unikátní kousek. Celtik na domácím hřišti proti Barceloně držel míč pouhých jedenáct procent času, přesto nakonec slavil senzační výhru 2:1.

Jednou z klíčových věcí bylo, že se skotským bojovníkům podařilo umlčet Lionela Messiho , dovolili mu až v nastavení snížit na 1:2. K jiné velké šanci se během zápasu nedostal, ač mu na Celtic Parku napočítali 111 doteků s míčem, což patří k jeho nejvyšším počtům v posledních třech sezonách.

"Musíte se snažit, aby hrál co nejvíc zády k vaší brance. Jakmile se otočí a dostane jen trošku prostoru, máte problém," řekl Lennon pro server goal.com. "Samozřejmě také potřebujete trochu štěstí a aby vám velmi dobře zachytal gólman," dodal.

VIDEO: Všechny góly Lionela Messiho ve španělské lize 

Messi čtyřikrát za sebou ovládl střeleckou tabulku Ligy mistrů. Trenéři vymýšlejí spousty variant, jak nepolapitelného Argentince zkrotit. Taktické plány zahrnovaly například co největší zúžení prostoru mezi stopery a krajními obránci, nasazení dvou hráčů na osobní obranu, zahustit střed hřiště a donutit Messiho hrát víc zkraje či ho jednoduše faulovat v bezpečné vzdálenosti od branky.

"Když má dobrý den, opravdu neexistuje cesta, jak ho zastavit," upozornil legendární útočník Thierry Henry. "Messiho nelze s nikým srovnávat, je jeden svého druhu a nikdo takový už nebude. Jsme šťastní, že ho tady můžeme mít," chválil ho trenér Luis Enrique poté, co Messi o víkendu překonal šedesátiletý střelecký rekord Telma Zarry.

Lennonovi se před dvěma lety Messiho podařilo zastavit. "V průběhu zápasu se stále víc pohyboval v šířce hřiště. To se nám hodilo, protože je mnohem nebezpečnější, když na obranu chodí z hlubších středových pozic," zavzpomínal současný trenér Boltonu.

Něco podobného si určitě budou dnes večer přát i obránci Apoelu Nikósie. Messi totiž může překonat další velkou metu. Pokud se na Kypru trefí aspoň jednou, vstřelí 72. gól v Lize mistrů a v historické tabulce přeskočí Raúla.

Messiho rekordy

Nejlepší střelec v Lize mistrů: 71 (spolu s Raúlem)
Nejlepší střelec ve španělské lize: 253
Nejlepší střelec Barcelony: 368
Nejvíce gólů v jediné ligové sezoně: 50
Nejvíce gólů v jediné sezoně: 73
Nejdelší série gólů v po sobě jdoucích zápasech: 21
Nejvíce gólů v El Clásiku s Realem: 21
Nejvíce hattricků za jedinou ligovou sezonu: 8
Nejvíce hattricků v Lize mistrů: 4
Nejvíce gólů za kalendářní rok: 91
Nejvíce individuálních ocenění Zlatý míč: 4
Nejvíce gólů v mistrovství světa klubů: 4 (spolu s Denilsonem)
Nejvíce gólů v jediném zápase v evropských pohárech: 5 (spolu s Luizem Adrianem)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud