Tomáš Podvín
28. května 2016 • 04:35

Velké SROVNÁNÍ Realu a Atlétika: Kdo drží před finále LM trumfy?

Vstoupit do diskuse
0
  • Real Madrid a Atlético Madrid se chystají na velké finále Ligy mistrůReal Madrid a Atlético Madrid se chystají na velké finále Ligy mistrůFOTO: Koláž iSport.cz

    Den D nastal. Už dnes se rozhodne, kdo se bude moci nazývat klubovým králem Evropy. Bude to Real Madrid, nebo Atlético? Srovnání portálu iSport.cz ukazuje, že jsou oba finalisté Ligy mistrů velmi vyrovnaní. Přesto se u obou madridských rivalů objevují výraznější přednosti i slabiny. Kdo je na tom před vzájemným duelem lépe? Každou kategorii jsme oznámkovali od 1 do 10, přičemž 10 je nejlepší.

  • Brankáři

    Real Madrid: Keylor Navas
    Známka: 9

    Nebýt nesrovnalostí, v Realu Madrid už by nebyl. Jenže příchod Davida de Gey v létě nevyšel a Keylor Navas chytil svou šanci. Kostarický fantom byl v této sezoně fantastický, mnohokrát „bílý balet“ zachránil. Má famózní reflex, je skvělý i v soubojích jeden na jednoho a problém nemá ani ve vzduchu. Za jedinou jeho slabinu se dá považovat slabší hra nohama.

    Keylor NavasFoto Reuters

    Atlético Madrid: Jan Oblak
    Známka: 9

    V tomto si Atlético s Realem nezadá. Jan Oblak sice nemá punc hvězdy, ale pro svůj tým je v letošní sezoně nepostradatelným mužem. Mladý brankář působí velice vyspěle, je velmi silný ve vzduchu i na čáře. Přitom i slovinský reprezentant si prošel těžkou cestou, v úvodu angažmá v Atlétiku nechytal a madridský klub ho chtěl dokonce vrátit do Benfiky, odkud ho koupil.

    Jan OblakFoto EPA

  • Obrana

    Real Madrid: Carvajal, Pepe, Ramos , Marcelo
    Známka: 8

    V této sezoně Ligy mistrů inkasoval Real Madrid jen pět branek, o dvě méně než Atlético. Přesto se nedá říct, že by obrana „bílého baletu“ fungovala perfektně. To ostatně dokazuje i statistika ve španělské lize, kde naopak Real inkasoval o 16 gólů více než jeho sobotní soupeř.

    Lídrem obrany je kapitán Sergio Ramos, který je ale někdy náchylný k chybám. Doplňuje ho Pepe, jenž se dostal do výborné formy. Kraje má Real hodně ofenzivní, ovšem levý obránce Marcelo se občas směrem dozadu zapomíná.

    Kapitán Realu Sergio Ramos si před finále LM proti Atlétiku věříFoto EPA

    Atlético Madrid: Juanfran, Giménez, Godín, Filipe Luís
    Známka: 10 

    Perfektní. To je slovo, které nejlépe vystihuje obranu Atlétika. Chyb totiž udělá defenziva madridského celku za celou sezonu naprosté minimum, právem je mnoha experty považováná za vůbec nejlepší na světě.

    Jednoznačným vůdcem je Diego Godín, velký motivátor a vůdce. Skvěle se vedle něj učí mladý José Gimenéz a silné jsou rovněž kraje. Obraně pomohl návrat Filipeho Luíse z Chelsea.

    Diego Godín a KokeFoto Reuters

  • Záloha

    Real Madrid: Modric, Casemiro, Kroos
    Známka: 8

    Na podzim měl ve středu zálohy Real Madrid problém, ten ovšem vyřešil Casemiro. Brazilský defenzivní záložník dostává pod Zinedinem Zidanem hodně prostoru a stal se důležitou spojkou mezi obranou a zálohou. Navíc dokáže přitvrdit, což Realu v zápasech s Atlétikem vždy chybělo. „Casemiro je klíčovým hráčem Realu,“ chválil soupeře trenér „Atletů“ Diego Simeone.

    O ofenzivnější část se pak stará duo Luka Modric a Toni Kroos. Zatímco chorvatský středopolař je naprosto klíčovým mužem, kolem kterého se točí hra „bílého baletu“, německý reprezentant trochu zaostává za očekáváním. Obě hvězdy by se navíc měly častěji prosazovat střelecky.

    Luka ModricFoto EPA

    Atlético Madrid: Saúl Níguez, Gabi, Augusto Fernández, Koke
    Známka: 8 

    Střed zálohy Atlétika Madrid, to jsou hráči hlavně na černou práci. Odvádí ji nicméně znamenitě, hlavně kapitán Gabi je srdcem týmu. Na krajích má pak trenér Diego Simeone dva protiklady.

    Technicky vybaveného Kokeho, který se často stahuje do středu a snaží se hru tvořit, a rychlíka Saúla Nígueze, jenž je především u pravé lajny. Záloze Atlétika každopádně trochu chybí více tvořivosti a rovněž nedává moc gólů ze střední a větší vzdálenosti. Například Gabi má v sezoně jen jeden gól, Augusto Fernández žádný.

    KokeFoto Reuters

  • Útok

    Real Madrid: Bale, Benzema , Ronaldo
    Známka: 10

    Trio přezdívané BBC je v ráži. Během sezony sice měli Gareth Bale, Karim Benzema i Cristiano Ronaldo zdravotní problémy, jinak ale nohu z plynu nesundali. Nejlepší střelec týmu i Ligy mistrů „CR7“ dal ve 47 zápasech 51 gólů, památný je jeho hattrick do sítě Wolfsburgu, kterým poslal Real do semifinále.

    Skvělou formu pak nabral v posledních zápasech Bale, který Portugalce při jeho zranění skvěle nahradil a po Ronaldově návratu dokonce často zastínil. Francouz Benzema byl v posledních zápasech ze zabijácké trojice nejméně výrazný, ale pro své parťáky je velmi důležitou součástkou. Trio BBC je prostě v současnosti skutečným postrachem.

    Cristiano Ronaldo v dresu Realu MadridFoto Reuters

    Atlético Madrid: Fernando Torres, Antoine Griezmann
    Známka: 9

    Jak to jen to Atlético dělá? Vždy, když madridský klub přijde o klíčového útočníka, v okamžiku ho skvěle nahradí. Nyní je útočnou jedničkou „Atletů“ Antoine Griezmann. Francouz, který by měl být klíčovou postavou Francie na domácím EURO, dal v této sezoně už 32 gólů.

    Ještě cennější je, že Griezmann dokáže rozhodovat velké zápasy. Dva góly dal ve čtvrtfinále Ligy mistrů v odvetě s Barcelonou, jeden zase v semifinále na Bayernu. Navíc se daří i parťákovi Fernandu Torresovi. Ten v Atlétiku neuvěřitelně ožil, občas má ovšem problém kvůli přemotivovanosti.

    Antoine Griezmann vstřelil proti Bayernu gól na 1:1Foto EPA

  • Trenéři

    Real Madrid: Zinedine Zidane
    Známka: 8

    Real Madrid převzal v lednu po odvolaném Rafaelu Benítezovi a tenhle tah se zatím vedení klubu vyplácí. Zinedine Zidane dovedl „bílý balet“ do finále Ligy mistrů a navíc s ním ještě dokázal bojovat o mistrovský titul. Mimochodem, kdyby se španělská liga počítala až od Zidanova nástupu, Real by ji vyhrál.

    „Přestože nemá moc trenérských zkušeností, udělal v týmu revoluci. Dokáže z každého hráče vytáhnout maximum,“ chváli Zidana kapitán Sergio Ramos. A skutečně, hráči svého kouče velmi respektují a jsou ochotni se na hřišti vydat na maximum. Přesto je brzo na velké závěry, Zidane bude ještě muset ukázat, jestli dokáže na ty největší zápasy vymyslet účinnou taktiku. Začít může dnes.

    Zinedine Zidane mohl být s úvodem zápasu spokojenFoto Reuters

    Atlético Madrid: Diego Simeone
    Známka: 9

    To on udělal z průměrného a rozhádaného Atlétika jeden z nejlepších klubů na světě. Taktiku založil na absolutní disciplíně, maximální bojovnosti a skvěle propracované defenzivě. Všechno pod ním šlape na jedničku. Hráči navíc Simeoneho zbožňují.

    Argentinský trenér je při zápasech velmi impulzivní, jenže někdy to přehání. Právě jeho výstřelky mu trochu sráží renomé. Před pár týdny dostal ve Španělsku trest, protože během hry vhodil na hřiště míč, aby zastavil nebezpečný útok soupeře. V odvetě na půdě Bayernu zase plácl svého spolupracovníka do zad.

    Kouč Atlétika Diego Simeone je hodně impulzivní.Foto ČTK

  • Forma

    Známka: 10

    Z Realu je na konci sezony válec. Ve španělské lize vyhrál posledních 12 zápasů se skóre 39:9, dokázal vyhrát i na půdě Barcelony. V Lize mistrů pak sice porazil Manchester City v semifinále jediným gólem, ovšem to jen kvůli neproměňování šancí. Jinak byl madridský gigant lepší v obou zápasech.

    Pod Zidanem našel Real ve 26 zápasech jen dva přemožitele! Jedním z nich byl německý Wolfsburg, kterému to ale poté „bílý balet“ vrátil. A druhým? Ano, Atlético Madrid. Přijde také odveta? Formu na to Real má.

    Real Madrid je nejbohatším fotbalovým klubemFoto Reuters

    Známka: 8

    Atlético na rozdíl od Realu nebojovalo o ligový titul do posledního kola, o tuto šanci přišlo v předposledním kole nečekanou prohrou na půdě posledního Levante. I tím potvrdilo, že je mnohem silnější doma než venku.

    Ostatně v Lize mistrů nevyhrál tým Diega Simeoneho ve vyřazovacích bojích na hřišti soupeře ani jednou. Na druhou stranu je potřeba dodat, že narazil na Barcelonu a Bayern Mnichov. Navíc má Atlético trochu problémy se střílením branek, v posledních sedmi zápasech dalo jen osm gólů.

    Fotbalisté Atlétika oslavují postup do finále Ligy mistrůFoto Reuters

  • Souhrn

    Real Madrid: 53

    Real Madrid je podle expertů i sázkařů mírným favoritem finále. Slovo „mírným“ je ale opravdu důležité. Pokud se o nějakém zápase dá říct, že ho rozhodnou naprosté detaily, je to letošní finále Ligy mistrů. Real si musí dát pozor na rychlé brejky Atlétika a tlačit se do zakončení. Přidat by měl na střelbě ze střední vzdálenosti.

    Fotbalisté Realu Madrid slaví postup do finále Ligy mistrů, mezi nimi je také španělský králFoto instagram.com/cristiano/

    Atlético Madrid: 53

    „Atlético Madrid je ve finále zaslouženě,“ prohlásil ze soupeřova tábora Sergio Ramos. Samozřejmě má pravdu. „Atleti“ totiž dokázali vyřadit Barcelonu a Bayern Mnichov, dva největší favority na celkové vítězství. Nyní si brousí zuby na toho třetího. Poslední vzájemné zápasy i letošní pouť Atlétika Ligou mistrů ukazují, že to není v žádném případě nemožné.

    Ostatně naprosto vyrovnané srovnání portálu iSport.cz ukazuje, že nás čeká velmi vyrovnaná bitva.

    Fotbalisté Atlétika Madrid slaví postup přes BarcelonuFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud