25. dubna 2018 • 04:55

2x(2+2)! Salah a Firmino psali historii, Egypťan nádheru neslavil

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen zvedl ruce, až omluvně. Trefy do sítě bývalého klubu galantně neslavil. Jeho spoluhráči a tisícovky fanoušků na liverpoolském Anfieldu ale měly všechny důvody k radosti. Fenomální Mohamed Salah je dvěma nádhernými brankami a dvěma asistencemi posunul o pořádný krok blíž postupu do kyjevského finále Ligy mistrů, stejnou měrou se pod výhru 5:2 nad AS Řím podepsal i jeho brazilský kolega Roberto Firmino.



Obránci Říma nejspíš zapomněli na to, jaký šikula jejich bývalý spoluhráč je, a dali mu snad všechen volný prostor, který jen mohli. A Salah toho využil. V prvním poločase nejdřív na pravém křídle převzal nahrávku od Firmina a střelou z dálky, která snad nemohla být přesněji umístěná, poslal Liverpool do vedení. Druhou branku přidal po nahrávce téhož spoluhráče ještě do poločasu. Hladová dvojice útočníků vletěla do pěti beků a Salah skvělým obloučkem přehodil Alissona.

Egyptská hvězda má neuvěřitelnou střeleckou formu. Dvěma brankami do římské sítě se dostal na 43 branek ve všech soutěžních zápasech této sezony. Z hráčů Premier League jich v historii vstřelil víc už jen jeden muž. Ruud van Nistelrooij, zabiják v dresu Manchesteru United, zapsal před 15 lety o branku víc.

„Egyptský král vládne dál. Senzační výkon od Mo Salaha,“ zářil štěstím na Twitteru Gary Lineker, fotbalový expert a sám bývalý skvělý kanonýr, u nádherné trefy na 1:0. A nebyl zdaleka sám, radostných ohlasů na smrtonosně přesnou trefu byl plný internet.

O poločasové přestávce se Salah proměnil z kanonýra v nahravače. Během pouhých šesti minut dvakrát utekl soupeřům po pravém křídle a předložil míč na malé vápno. Poprvé na něj naběhl Sadio Mané, podruhé Roberto Firmino, výsledek byl vždy stejný – vstřelená branka.

Mohamed Salah, Roberto Firmino a Sadio Mané řádili a vystříleli Liverpoolu víceméně jasný postup
Mohamed Salah, Roberto Firmino a Sadio Mané řádili a vystříleli Liverpoolu víceméně jasný postup

Salah se tak stal prvním hráčem v historii semifinále Ligy mistrů, který do statistik zapsal dva góly a dvě nahrávky v jediném zápase. Jen o sedm minut nato se k němu ale připojil spoluhráč Firmino, když se pověsil do vzduchu při Milnerově rohu a hlavou zvýšil na 5:0.

Římané se přece jen zmohli k odporu, paradoxně zrovna poté, co Mohamed Salah usedl na liverpoolskou lavičku. V 81. minutě využil Edin Džeko toho, že Dejan Lovren  podskočil centr, zpracoval si míč na prsa a překonal Lorise Kariuse. Diego Perotti jen o pár minut později určil z penalty konečné skóre 5:2.

Tříbrankový deficit je sice poměrně vysoký, už o kolo dříve proti Barceloně jej ale Římané také dokázali dohnat a dvojzápas zvrátit ve svůj prospěch. "Ve druhém zápase budeme zase bojovat, nezapomínáme na to, jak jsme se sem dostali," sliboval pro Mediaset Premium hned po závěrečném hvizdu obránce AS Federico Fazio.

Góly

Domácí: 36. M. Salah, 45+1. M. Salah, 56. Mané, 62. Firmino, 69. Firmino

Hosté: 81. Džeko, 85. Perotti

Sestavy

Domácí: Karius – Alexander-Arnold, Lovren, V. van Dijk, Robertson – Oxlade-Chamberlain (18. Wijnaldum), Henderson (C), Milner – M. Salah (75. Ings), Firmino (90+3. Klavan), Mané.

Hosté: Alisson – Fazio, Manolas, Juan Jesus (67. Perotti) – Florenzi, De Rossi (C) (67. Gonalons), Strootman, Kolarov – Ünder (46. Schick), Nainggolan – Džeko.

Náhradníci

Domácí: Klavan, Clyne, Ings, Mignolet, Moreno, Wijnaldum, Solanke

Hosté: El Shaarawy, Gonalons, Pellegrini, Skorupski, Perotti, Schick, Peres

Karty

Domácí: Alexander-Arnold, Lovren, Henderson

Hosté: Juan Jesus, Fazio

Rozhodčí

Brych – Borsch, Lupp (všichni Německo)

Stadion

Anfield Road, Liverpool

Návštěva

51236 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud