24. dubna 2018 • 22:40

Liverpool - AS Řím 5:2. Úžasný Salah přiblížil domácím finále LM

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

První semifinále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a AS Řím se změnilo v exhibici domácí dvojice Mohamed Salah, který v létě přišel právě z italského celku, a Roberto Firmino. Oba si připsali po dvou gólech a dvou asistencích, pátý zásah Liverpoolu přidal Sadio Mané. Římané nicméně ve druhé půli sympaticky zabojoval (už i se střídajícím Patrikem Schickem) a nejprve Edin Džeko a poté Diego Perotti z penalty v závěru snížili na rozdíl tří gólů.



Salah, který přišel do Anglie loni v létě právě z AS Řím, nasbíral stejně jako Firmino v tomto ročníku Ligy mistrů deset branek. Lepší než liverpoolská dvojice je v soutěži pouze Cristiano Ronaldo z Realu Madrid s patnácti zásahy. Egyptský útočník se blýskl hlavně u prvního gólu, kdy z rohu vápna naprosto přesně trefil vzdálenější šibenici. Navíc pak připravil jeden zásah pro Firmina a Maného

Když už to za stavu 5:0 vypadalo, že pro Liverpool bude odveta jen formalitou, podařilo se hostům situaci zdramatizovat zásluhou Džeka a Perottiho penalty. Český útočník Patrik Schick začal utkání na lavičce Římanů a nastoupil až od začátku druhého poločasu, vytvořil si minimálně jednu výbornou šanci, ale hlavičkou domácího brankáře nepřekonal.

Patrik Schick atakuje Jordana Hendersona
Patrik Schick atakuje Jordana Hendersona

Liverpool v této sezoně Ligy mistrů ještě neprohrál a od začátku ukazoval proč. V páté minutě využil Firmino problémů asistenta s rozbitým praporkem a i díky těsnému ofsajdu šel sám z úhlu na branku, ale minul. Další šance patřila hostům, když brankář Karius podcenil střelu Kolarova a míč mu mezi rukama proletěl na břevno.

Ze strany Říma to bylo v prvním poločase vše, další možnosti počítal už jen Liverpool. Ve 28. minutě Sané šel sám na branku, ale vystřelil vysoko nad. Ve 36. minutě už se domácí dočkali - sudí pustil na půlce dva tvrdé souboje, po kterých se k míči dostal Salah a z hranice vápna poslal míč levačkou do šibenice.

Lovren poté mířil po rohu jen do břevna, ale Liverpool šel nakonec do kabin s dvoubrankovým náskokem. Salah po úniku lehkým obloučkem přehodil Alissona a připsal si desátou branku v Lize mistrů. V ročníku dal už 43 branek a čtyři zásahy ho dělí od klubového rekordu Iana Rushe ze sezony 1983/84.

Do druhého poločasu poslal trenér Di Francesco na hřiště Schicka místo Ündera. Po přestávce tak vyběhla na trávník stejná jedenáctka Říma, která ve čtvrtfinálové odvetě domácí výhrou 3:0 nad Barcelonou vymazala prohru 1:4 a zařídila Giallorossi druhou účast v semifinále Ligy mistrů v historii.

V podobně nelehké situaci budou Římané i v odvetě proti Liverpoolu. Po brejku v 56. minutě Salah připravil třetí gól pro Maného a chvíli nato našel před prázdnou brankou Firmina, který si připsal devátý zásah v tomto ročníku Ligy mistrů.

Schick po příchodu na hřiště zahodil dvě šance, ale když už to za stavu 5:0 vypadalo, že pro Liverpool bude odveta pouhou formalitou, podařilo se Římanům snížit. Po nákopu za obranu se v 81. minutě prosadil Džeko a čtyři minuty nato proměnil Perotti penaltu nařízenou za ruku Jamese Milnera.

Liverpool má přesto finále na dosah. Jako teprve druhý klub v historii dokázal dát v semifinále Ligy mistrů pět branek. Před ním se to povedlo jen Ajaxu, když v roce 1995 porazil 5:2 Bayern Mnichov.

Góly

Domácí: 36. M. Salah, 45+1. M. Salah, 56. Mané, 62. Firmino, 69. Firmino

Hosté: 81. Džeko, 85. Perotti

Sestavy

Domácí: Karius – Alexander-Arnold, Lovren, V. van Dijk, Robertson – Oxlade-Chamberlain (18. Wijnaldum), Henderson (C), Milner – M. Salah (75. Ings), Firmino (90+3. Klavan), Mané.

Hosté: Alisson – Fazio, Manolas, Juan Jesus (67. Perotti) – Florenzi, De Rossi (C) (67. Gonalons), Strootman, Kolarov – Ünder (46. Schick), Nainggolan – Džeko.

Náhradníci

Domácí: Klavan, Clyne, Ings, Mignolet, Moreno, Wijnaldum, Solanke

Hosté: El Shaarawy, Gonalons, Pellegrini, Skorupski, Perotti, Schick, Peres

Karty

Domácí: Alexander-Arnold, Lovren, Henderson

Hosté: Juan Jesus, Fazio

Rozhodčí

Brych – Borsch, Lupp (všichni Německo)

Stadion

Anfield Road, Liverpool

Návštěva

51236 diváků

SESTŘIH Premier League: West Bromwich - Liverpool 2:2
Video se připravuje ...
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud