6. března 2019 • 16:38

Mbappé jde na oslabené United. Jako Messi? Spíš Ronaldo, tvrdí kouč

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezastavitelný, neuvěřitelný! Pouze podobné superlativy na svou adresu slýchá Kylian Mbappé, dvacetiletý útočník Paris St. Germain. Aktuálně má skvělou formu a ve středeční odvetě osmifinále Ligy mistrů proti Manchesteru United (21.00) by měl lídra francouzské ligy táhnout za postupem. „Rudí ďáblové“ jej po porážce v prvním duelu doma (0:2) musejí uhlídat a zároveň dokázat takřka nemožné. Vyhrát v Parku princů, což v posledních padesáti pohárových zápasech zvládly jen dva týmy.



Dvě hvězdy bohatého velkoklubu jsou v posledních týdnech mimo. Brazilec Neymar laboruje s poraněným nártem pravé nohy, jeho uruguayský parťák Edinson Cavani nemůže hrát kvůli problémům se stehenním svalem. Nikoho v Paříži to ale zatím trápit vůbec nemusí.

Liga mistrů na O2 TV Sport

Moderátor Petr Svěcený přivítá už od 20:25 ve studiu Davida Rozehnala a Romana Bednáře, zápas PSG - Manchester United komentují Milan Štěrba a Tomáš Radotínský, zápas Porto - AS Řím komentují Václav Pilný a Vlastimil Kaiser.

Proč? Protože Mbappé! Poslední hráč z hvězdné útočné trojice opakovaně ukazuje, že zvládá ambiciózní mužstvo táhnout i sám. V posledních pěti zápasech dal sedm gólů, naposledy se dvakrát prosadil o víkendu na půdě Caen. A vědět o sobě dal i před třemi týdny na Old Trafford, když si mezi stopery našel přihrávku Angela Di Maríi a přidal důležitou druhou trefu PSG.

„Kylian už je klubovou legendou, v Paříži je doma a každý ho miluje. Co ve svých dvaceti letech dokázal, je výjimečné,“ řekl před pár dny šéf klubu Násir Chelajfí pro španělský deník Marca. Statistiky mu dávají za pravdu.

Mbappé o víkendu dosáhl na hranici 50 tref za PSG, ke kterým přidal ještě 29 asistencí. Tohle všechno přitom stihl za 76 zápasů, v klubu hraje od léta 2017. „Je pořád hladový, i přes mladý věk už je skutečně velkou osobností. Pro mě jako pro kouče je výzva s ním pracovat,“ uvedl v rozhovoru pro televizi BT Sport trenér francouzského celku Thomas Tuchel.

Ačkoliv s Neymarem a Cavanim Mbappé obvykle nastupuje v pozici křídelního hráče, Tuchel jej vnímá hlavně jako útočníka. „Pro mě je to střelec. Není typem hráče jako Lionel Messi, dobrý příklad je spíš Brazilec Ronaldo. Myslím, že jednou může být nejlepším útočníkem světa, má dobře našlápnuto,“ prohlásil německý kouč.

Kylian Mbappé rozhodl o výhře PSG na hřišti Caen
Kylian Mbappé rozhodl o výhře PSG na hřišti Caen

Důkaz o formě mistra světa z letního šampionátu v Rusku dává i další pohled do statistik. Gólem totiž končí jeho každá čtvrtá střela, žádný efektivnější hráč v top pěti evropských ligách nehraje. A jen Messi se v současné sezoně trefil víckrát. „Každý den tvrdě pracuju, abych si mohl užívat hru a pomáhat týmu. Fotbal je o zábavě, střílení gólů a překonávání rekordů,“ podotkl Mbappé před časem. V jeho podání to skutečně tak jednoduše vypadá.

Manchester United proto ve večerním duelu v Paříži čeká těžký úkol. Kouči Ole Gunnaru Solskjaerovi navíc bude z nejrůznějších důvodů chybět hned deset hráčů, v nominaci tak jsou i dva mladíci z dorostu (Mason Greenwood a Brandon Williams), kteří za áčko ještě nikdy nehráli. A PSG je na svém stadionu velmi silné. Z posledních padesáti pohárových zápasů prohrálo jen dva, před čtyřmi lety s Barcelonou a loni s Realem Madrid. Udeří rozjetý Mbappé znovu a přiblíží svůj tým vysněnému triumfu v Lize mistrů?

NEJLEPŠÍ STŘELCI V TOP 5 EVROPSKÝCH LIGÁCH
Anglie Sergio Agüero (Manchester City) 18 gólů
Francie Kylian Mbappé (PSG) 24 gólů
Itálie Cristiano Ronaldo (Juventus) a Fabio Quagliarella (Sampdoria) 19 gólů
Německo Robert Lewandowski (Bayern) a Luka Jovič (Frankfurt) 15 gólů
Španělsko Lionel Messi (Barcelona) 25 gólů

Góly

Domácí: 12. Bernat

Hosté: 2. R. Lukaku, 30. R. Lukaku, 90+4. Rashford

Sestavy

Domácí: Buffon – Kehrer (70. Paredes), Silva (C), Kimpembe, Bernat – Verratti, Marquinhos – Dani Alves (90+5. Cavani), Draxler (70. Meunier), Di María – Mbappé.

Hosté: de Gea – Lindelöf, Bailly (36. Dalot), Smalling, Shaw – Young (C) (87. Greenwood), McTominay, Fred – Pereira (80. Chong), R. Lukaku, Rashford.

Náhradníci

Domácí: Aréola, Paredes, Cavani, Meunier, Choupo-Moting, Kurzawa, Dagba

Hosté: Romero, Rojo, Dalot, Garner, Chong, Gomes, Greenwood

Karty

Domácí: Di María, Paredes, Marquinhos

Hosté: Shaw

Rozhodčí

Damir Skomina – Jure Praprotnik, Robert Vukan (všichni SLV)

Stadion

Parc des Princes, Paříž

Návštěva

47 441 diváků

SESTŘIH LM: Manchester United - PSG 0:2. Hosté vládli i bez opor, Pogba byl vyloučen
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud