28. srpna 2019 • 23:20

Spory stranou, vždycky jsme s váma! Slavii hnal do LM jednotný Eden

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spory stranou! Jádro fanoušků z Tribuny Sever našlo se Slavií společnou řeč a mužstvo kouče Jindřicha Trpišovského v odvetě čtvrtého předkola Ligy mistrů proti Kluži podporoval vyprodaný a jednotný Eden. A vše vyšlo, Pražané se díky vítězství 1:0 po dvanácti letech opět dostali mezi evropskou elitu! Jak duel na tribunách vypadal?



Rozdíl byl patrný na první pohled (i poslech). Když Slavia o víkendu v lize přejela Bohemians (4:0), atmosféra v hledišti úplně ideální nebyla. Část příznivců v kotli kvůli zpřísněným bezpečnostním opatřením na stadionu v reakci na problémy během zápasu s Olomoucí vůbec nefandila. Na závěr pak vypískala oblíbenou děkovačku, která se nezvykle uskutečnila na rohu u východní tribuny.

Spor fanoušků s klubem ovšem minimálně pro středu utichl. „Eden se večer musí proměnit v burácející peklo, ze kterého se rumunskému soupeři podlomí kolena,“ burcovali fanoušci z TS ve společném prohlášení. Slavia jim vyšla vstříc, když pro bitvu s Kluží zrušila sektorizaci. A už před zápasem bylo cítit, že českého mistra za snem skutečně požene jednotný stadion.

SESTŘIH: Slavia - Kluž 1:0. Eden se dočká Ligy mistrů, euforii stvrdil Bořil
Video se připravuje ...

Zmíněná severní tribuna byla z velké části zaplněná už hodinu před výkopem, bouřlivý potlesk doprovázel při příchodu na rozcvičku nejprve duo domácích brankářů a posléze i celé mužstvo. Rumunského soupeře naopak vítal pískot. Fanoušci pak oslavovali každý gól, který se Škodovi a spol. při rozcvičce povedlo vstřelit. Jednoduše – všichni věděli, že se hraje o něco opravdu výjimečného.

Během bezbrankové první půle zněly zpoza brány, kterou hájil Ondřej Kolář, tradiční chorály, ke kotli se často hlasitě přidávali i příznivci z ostatních tribun. Zkrátka velmi dobrá atmosféra, na kterou jsou slávisté v Edenu zvyklí.

Ta vygradovala po změně stran. Své si ve třiapadesáté minutě vyslechl brankář Kluže Arlauskis, když se pod Tribunou Sever těžce sbíral ze souboje s Davidem Hovorkou. Po hodině hry natáhl za vápnem ke krásné střele Nicolae Stanciu, hukot na stadionu ještě zesílil.

Pyrotechnika jen v rukou Rumunů

A pak to přišlo. Neúnavný dříč Jan Bořil využil volného prostoru na levé straně, protáhl se za obranu soupeře a dostal míč za Arlauskise. 1:0! Radostná euforie pohltila Eden, hráči hecovali fanoušky k ještě větší podpoře. Jestli v sobotu vztah mužstva s kotlem budil rozpaky, tentokrát zase šlo o dokonalou symbiózu.

Průběh utkání se obešel zcela bez excesů, zakázaná pyrotechnika se hned v úvodu objevila pouze v sektoru příznivců z Rumunska. Ti slávističtí se skutečně soustředili jen na maximální podporu svého klubu, jak předem avizovali.

Střelec Slavie Jan Bořil oslavuje postup do Ligy mistrů s realizačním týmem
Střelec Slavie Jan Bořil oslavuje postup do Ligy mistrů s realizačním týmem

„Žádáme fanoušky, aby za žádných okolností nevstupovali na hrací plochu,“ vyzýval opakovaně hlasatel v době, kdy bylo zřejmé, že tohle už Slavia zvládne. Pokud by rozradostněné publikum vyrazilo slavit postup na hřiště, Pražanům by totiž hrozila pokuta a v krajním případě i uzavření stadionu.

Ani to se ale nestalo. Fanoušci v posledních minutách hromadně povstali, po závěrečném hvizdu však zůstali na svých místech. A oslavy propukly naplno. „Hoši děkujem,“ skandoval zaplněný Eden. Hráči utvořili skákající hlouček, střelec Bořil přijímal gratulace od spoluhráčů.

Pak se mužstvo vydalo na děkovačku. Zase tradičně před Tribunu Sever, na stadionu ale zůstala i drtivá většina ostatních fanoušků. Postup do Ligy mistrů se koneckonců neslaví každý den. Mužstvo kouče Trpišovského si zaskákalo pod kotlem, pak přišla tradiční říkanka. „Vždycky jsme s váma!“ bouřil stadion. Slavia korunovala mimořádně úspěšnou minulou sezonu další parádou, na podzim potká nejlepší evropské kluby.

A text populární děkovačky snad bude platit skutečně vždycky.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud