4. srpna 2021 • 21:50

SESTŘIH: Ferencváros - Slavia 2:0. Chyba i penalta, těžký úkol do odvety

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
88
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Slavie prohráli první zápas 3. předkola Ligy mistrů na stadionu Ferencvárose Budapešť 2:0. Na konci prvního poločasu si dal vlastní gól Taras Kačaraba s přispěním chybujícího Ondřeje Koláře, druhou branku přidal krátce po pauze z penalty Igor Charatin. Sešívané tak čeká příští úterý při domácí odvetě v Edenu složitý úkol.



Maďarský šampion rozhodl dnešní zápas na přelomu poločasů. Ve 44. minutě si dal po chybě brankáře Ondřeje Koláře a malé domů vlastní gól obránce Taras Kačaraba a v 50. minutě po jeho faulu proměnil penaltu Igor Charatin. Červenobílí prohráli poprvé po 13 soutěžních zápasech a od dubnové porážky 0:4 s Arsenalem.

PRVNÍ DOJEM: Zápas blbec, nejhorší výkon pod Trpišovským? Gól spíš jde za Kolářem
Video se připravuje ...

Slávisté usilují o třetí postup do skupinové fáze Ligy mistrů v historii. Pokud by se jim v odvetě povedlo dvojzápase otočit, ve 4. předkole by je čekal vítěz duelu mezi Kluží a Young Boys Bern. V případě vyřazení s Ferencvárosem by si zahráli v závěrečném předkole Evropské ligy s horším z dvojice Dinamo Záhřeb, Legia Varšava. Pod trenérem Jindřichem Trpišovským Pražané prošli do skupiny Ligy mistrů při jediném z předchozích tří pokusů.

„Jsme v polovině, soupeř vede 2:0. Ukázali, že jsou skvělý tým. Teď budeme mít domácí prostředí, po dlouhé době přijde spousta našich fanoušků. Jsem přesvědčený, že pokud se nám podaří rychle dát gól, bude to úplně jiný zápas,“ řekl na tiskové konferenci Trpišovský.

Ve slávistické základní sestavě nechyběl uzdravený útočník Kuchta, který kvůli viróze vynechal páteční ligový zápas v Teplicích. Poprvé v nové sezoně a od nedávného mistrovství Evropy nastoupili od začátku reprezentanti Masopust s Holešem. Z letních posil trenér Pražanů Trpišovský nasadil do zahajovací jedenáctky křídelníka Plavšiče. Za domácí nastoupil i bývalý hráč Sparty či Slovácka obránce Čivič.

Slávistický stoper David Zima se snaží zastavit protihráče v duelu s Ferencvárosem
Slávistický stoper David Zima se snaží zastavit protihráče v duelu s Ferencvárosem

Podle očekávání se v úvodu hrálo opatrně. Slávisté vstoupili do zápasu před vynikající kulisou téměř zaplněného stadionu pro 22 tisíc diváků aktivněji, z počáteční převahy ale vedení nevytěžili. Ve 25. minutě musel kvůli zranění střídat Ševčík. Za čtyři minuty se protáhl ze strany před brankáře Stanciu, gólman Dibusz ale jeho ránu pod břevno vytěsnil na roh.

V závěru poločasu se osmělil i vítěz posledních tří sezon maďarské ligy, který se v minulém ročníku dostal do základní skupiny Ligy mistrů. V 39. minutě měl dobrou pozici ve vápně Nguen, ale střela se mu nepovedla.

O pět minut později už domácí vedli. Kačaraba poslal ve skluzu malou domů na brankáře Koláře, jemuž míč přeskočil nohu a dostal se až do sítě. Slávistický gólman chyboval i v páteční duelu při výhře 3:1 v Teplicích.

„Mrzí mě, že jsem nepomohl klukům, že jsem jim hodil klacek pod nohy. Dřeli jsme, připravovali jsme se na to a taková hloupost je posadila na koně. Je mi z toho do breku,“ připustil Kolář. „Nebyla to chyba Ondry. Taras hrál ve skluzu, balon přeskočil jeho nohu. Kdyby tam byl kdokoliv jiný, dopadlo by to stejně,“ mínil Trpišovský.

Chvíli po změně stran bylo s Pražany ještě hůře. Kačaraba ve vápně fauloval Uzuniho a rozhodčí Gil Manzano nařídil penaltu. Kolář sice vystihl směr Charatinovy střely, na míč ale těsně nedosáhl.

„Bylo vidět, že je zkušený, že se na mě díval do poslední chvíle. Kdybych šel dřív, on by to uklidil. Musel jsem čekat do poslední chvíle. Byly to centimetry, které mi chyběly. Bohužel jsem na to nedosáhl,“ řekl Kolář. Vzápětí slávistický brankář zachránil hosty od třetího inkasovaného gólu, když zastavil Nguenův samostatný únik.

Trenér Trpišovský reagoval dvojím střídáním a na trávník poslal čerstvé útočníky Musu a letní posilu Schranze. Právě slovenský reprezentant, který se v Teplicích blýskl hattrickem, mohl v 70. minutě snížit, ale brankář Dibusz jeho pokus vykopl. Ještě blíže ke snížení byli červenobílí o sedm minut později, Bahova tečovaná střela ale skončila na tyči.

„Zatímco my svoje šance nevyužili, soupeř potrestal naše chyby, které jsme udělali. Nás buď vychytal gólman, nebo to skončilo na tyči. Pro nás dost nešťastný zápas,“ dodal Trpišovský.

Góly

Domácí: 44. Kačaraba (vl.), 50. Charatin

Hosté:

Sestavy

Domácí: Dibusz (C) – Wingo, Blažič, S. Mmaee, Čivič (85. Botka) – Laidouni, Charatin – Nguen (90+2. Kovačevič), Zachariassen (86. Zubkov), Uzuni – R. Mmaee (75. Loncar).

Hosté: Kolář (C) – Masopust (53. Schranz), Kačaraba, Zima, Oscar – Holeš (72. Lingr) – Bah, Stanciu, Ševčík (25. Traoré), Plavšič (46. Olayinka) – Kuchta (53. Musa).

Karty

Domácí: Blažič

Hosté: Plavšič, Oscar

Rozhodčí

Manzano – Nevado, Martínez – de Mera (všichni ESP)

Stadion

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
88

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud