Jakub Dvořák
29. května 2022 • 12:41

Příběh hrdiny finále LM: Courtois v Anglii necítil respekt, teď táhne Real

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden by řekl, že být brankářem Realu Madrid musí být fajn věc. Vyhráváte, slavíte, vyhráváte… Jenže to jste na omylu. Své by vám o tom mohl vyprávět Thibaut Courtois. Třicetiletý Belgičan předvádí v brankovišti psí kusy, aby vytáhl slavný klub z bryndy. Byl to on, kdo v sobotu ve finále Ligy mistrů (1:0) devíti zákroky umlčel Liverpool a ukradl trofej pro španělského mistra.



Loni v létě se madridská defenziva rozsypala jako pytel brambor. Šéf Sergio Ramos zamířil do PSG. Stálice Raphael Varane si šel vyzkoušet novou výzvu do Premier League a beci základní sestavy Daniel Carvajal a Ferland Mendy laborovali se zraněními.

Přesto Real jel naplno. Ochrannou ruku nad ním po celou dobu držel Thibaut Courtois. Výsledek? Španělský titul a od soboty i triumf v Lize mistrů. Již pátý za posledních 10 let. Jednička belgické reprezentace vytáhla na Stade de France životní výkon. Obrovské tutovky vytáhl Salahovi i Manému.

Celkem si ve finále připsal devět zákroků, což je nejvíc od sezony 2003/04. Ve vyřazovací fázi rovněž stanovil nový rekord – ve 13 zápasech udělal 55 zásahů. Což je hodnota, kterou například Ederson zaznamenal za celou sezonu Premier League v brance Manchesteru City.

„Jakmile jsem proti Liverpoolu chytil první střelu, řekl jsem si, že dneska prostě žádný gól nedostanu,“ líčil Courtois, jak se proti „reds“ motivoval. Největším pohonem však bylo opovrhování veřejností v minulých měsících. Ještě než se vydal s královskou družinou na pouť pro ušatý pohár, cítil se přehlížený. Loni jej magazín FourFourTwo vynechal z elitní desítky brankářů. V anketě Zlatý míč byl v kategorii ceny Lva Jašina až osmý… Přitom měl za sebou účast na EURO, s Belgií oslavil postup na MS a s Realem atakoval nejvyšší mety.

V Madridu jen zvedali obočí. Co vlastně Thibaut provedl? „Asi mi to v Anglii prostě stále vrací za můj odchod,“ zamyslel se nad okolnostmi, když v roce 2018 opustil Chelsea.

Ano, Londýn. Kapitola, kterou rodák z městečka Bree nechce už otvírat. Léta byl „odložený“ v Atlétiku Madrid, posléze soupeřil s Petrem Čechem o post jedničky a když zvítězil, stejně si vydupal odchod. Chtěl být svým dětem, které žijí v Madridu u matky, nablízku.

A tak prezident Florentino Pérez sáhl do pokladny a za, dnešní optikou „drobných“, 35 milionů eur koupil Courtoise do Realu. „Je nejlepší brankář na světě a proto jsme ho tehdy přivedli,“ usmíval se šéf „bílého baletu“ v sobotu v Paříži po dalším vítězném večeru.

„V Anglii jsem necítil dostatečný respekt. Před zápasem s Liverpoolem jsem slýchával všelijaké věci. Chtěl jsem vyhrát, abych všem dokázal, že jsem dobrý,“ vzkázal pochybovačům belgický „ďábel“. Pro fanoušky „bílému baletu“ je však bohem. „Moc jsem tomu nerozuměl, proč byl Thibaut na Ostrovech takhle přehlížený,“ říká Daniel Pudil, který zná 30letého brankáře ze vzájemného působení v Genku.

Hrdina finále Thibaut Courtois
Hrdina finále Thibaut Courtois

„Courtois a Benzema dotáhli Real k titulu v lize a v Lize mistrů. Jestli si někdo zaslouží vyhrát Zlatý míč, tak jeden z nich,“ neváhá. „Do áčka Genku přišel jako hodně mladý. Moc nemluvil, byl tichý. Ale začal chytat a rychle rostl. Pamatuji si, jak proti Gentu podal famózní výkon. Chytil asi čtyři obrovské šance. Byl obří, kraloval ve vzduchu. Nabral sebevědomí a už byl v kabině slyšet. Dodnes jsme spolu přes sociální sítě v určitém kontaktu. Je to stále normální kluk, který si na nic nehraje. To člověka potěší,“ dodává bývalý český reprezentant.

Po závěrečném hvizdu však musel volat domů s omluvenkou: den po triumfu se ženil bratr Gaetan. „Bohužel se nezúčastním, budu slavit na Cibeles,“ vzkázal vysmátý Courtois.

Rodina promine. Syn, bratr či vnuk je na vrcholu slávy. Ještě před sezonou mu Real vylepšil kontrakt, vyprší až v červnu 2026. O jedničce na Santiago Bernabéu do dalších let není pochyb. „Byla to jedná trofej, která mi scházela. Ale nespokojím se s jednou. Chci vyhrát podruhé, potřetí a třeba i počtvrté,“ oznámil Courtois.

Poklonu složil i Carlo Ancelotti, jemuž rukama prošlo spoustu báječných brankářů. „Vím, že naše defenziva občas hapruje a soupeři mají celkem dost střeleckých příležitostí, ale jsem v klidu,“ smál se italský kouč na podzim po jednom z utkání.

„Víte proč? Máme přece v brance Courtoise, který je nejlepším brankářem na světě. Předvádí neskutečné věci. Pracoval jsem se spoustou skvělých gólmanů. Například s Casillasem, Buffonem, Čechem, Neuerem a Thibaut mezi ně jednoznačně patří.“

Přesto musí Ancelotti za belgickým brankářem občas dojít a domluvit mu. „To, co předvádí v zápasech, ukazuje denně i na tréninku. Přiznám se, že občas za ním jdu a prosím ho, aby nebyl na naše útočníky tak přísný a trochu jim zvedl sebevědomí.“

Když na počátku milénia v brance zářil Iker Casillas, říkalo se mu v Madridu „San Iker“. Že by se ve městě objevil nový svatý?

Courtois je unikát, rozplývá se Hřebík. Zlatý míč už musí jít brankáři, nejdůležitější post
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud