Jonáš Bartoš
13. září 2022 • 20:35

Plzeň – Inter 0:2. Domácí v deseti po vyloučení Buchy padli, trefil se i Džeko

Vstoupit do diskuse
37
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Laťka v Lize mistrů visí proklatě vysoko. Zvlášť, když si ji zvyšujete vlastními chybami. Viktoria Plzeň padla i ve druhém utkání skupiny, Inter si veze do Milána pohodlnou výhru 2:0. Michal Bílek nejprve netrefil rozestavení se třemi stopery, když se Viktoria malinko nadechovala, přišlo zbytečné vyloučení Pavla Buchy. Čekání na body mezi evropskou smetánkou potrvá i přes reprezentační přestávku, další pokus přijde 4. října v mnichovské Allianz Areně.



Plzeň ulehčila favoritovi zápas už na Barceloně, kde čelila enormní kvalitě a padla 1:5. Nevyvarovala se zaváhání, bez nichž mohla pomýšlet na lepší výsledek. To samé se stalo doma proti Interu. Nádherné zápasy proti mimořádným soupeřům najednou hořknou, Západočeši se skóre 1:7 okupují po dvou kolech chvost skupiny C. Což se vzhledem k síle nalosovaných soupeřů dalo očekávat.

Michal Bílek vymyslel na Inter novinku, proti tříobráncovému rozestavení favorita zvolil variantu 3-4-2-1 s tím, že na krajích kmitali Sýkora s Havlem. Chorého vepředu doplňovali Mosquera s Vlkanovou, stoperské role zastali Hejda, Pernica a Jemelka.

Cíl byl jasný – maximálně vyztužit střed pole a eliminovat silné zbraně milánského favorita. Záměr se naprosto minul účinkem. V některých momentech se před vápnem Plzně pohybovalo hned sedm domácích hráčů v defenzivní hradbě. Inter bez větších problémů pronikal na soupeřovu polovinu a trpělivě mačkal bránící skvadru.

Trest za zbytečnou pasivitu, která chvílemi úplně umlčela vyprodanou Doosan Arenu, přišel po dvaceti minutách. Sýkora ztratil balon, ten se postupně dostal na hranu vápna k Edinu Džekovi. Bosenský forvard utaženou střelou na zadní tyč uklízel precizně. Potvrdil, jakou má na Viktorii žízeň -  Plzni dal už deset gólů v devíti soutěžních duelech za Teplice, Manchester City, AS Řím a Inter.

Plzeňská lavička reagovala rychle – Bílek po inkasovaném gólu zavelel přeskupit řady do obvyklého rozestavení – na levou stranu defenzivní čtverky se vrátil Jemelka, Sýkora se naopak vytáhl na pravé křídlo. Až od té chvíle začala domácí hra malinko fungovat. Přesto Plzeň do poločasu ani jednou nevystřelila na bránu, hodně mimo šly pokusy od Buchy a Vlkanovy.

Naopak těsně před pauzou měl po brejkové situaci ohromnou šanci znovu Džeko. Jeho střelu bravurně vyrazil Staněk, který si poradil i následnou dorážkou Henrika Mchitarjana. „Magic Jindra“, jak mu v Plzni přezdívají, se znovu vytáhl hned po přestávce - zneškodnil hlavičku Gosense a následnou dorážku od Škriniara.

Viktoria se velmi zvolna osmělovala, postupně si dovolovala i krátké kombinace a narážečky po zemi. Probíralo se i publikum, když „dýchalo za Viktorii,“ jak fanoušci s oblibou v Plzni zpívají. Naděje utnul moment ze šedesáté minuty. Pavel Bucha předržel balon při kombinaci s Milanem Havlem a ve snaze zachránit situaci dohrál Barellu. Do italského záložníka šel nohou napřed a ošklivě mu prošlápl holeň. Sudí Scharer nejprve tahal žlutou, po upozornění od VAR se šel podívat na video a verdikt změnil. Západočeši šli místo pokusu o vyrovnání do deseti, vzdorovat proti zkušenému favoritovi už bylo složité.

Bílek: Vyloučení Buchy? Zbytečné... Kvůli rozestavení jsme neprohráli
Video se připravuje ...

Nepříjemný zkrat se plzeňskému středopolaři nestal poprvé – Bucha nedohrál jarní zápasy proti Spartě ani proti Slavii, pokaždé šlo o zbytečné zákroky v důležitých a těžkých zápasech.

Plzeň se v oslabení prala statečně, jako kdyby shodila poslední břímě studu. Dobrou šanci měl Sýkora, Západočeši ožili a snažili se o útočné výpady. Jenže v 70. minutě proměnil brejk nejlepší hráč utkání Dumfries a bylo hotovo.

Západočeši musí zvednout hlavy, už v neděli je v Doosan Areně čeká ligový šlágr se Slavií. Úvod skupiny Ligy mistrů naznačil, že soupeři Viktorie disponují odlišnou kvalitou a pohybují se v jiném fotbalovém světě.

Viktoria si splnila sen, hraje velké zápasy slavné soutěže a inkasovala vysoké startovné. Utkání ve skupině ale ukazují rozdíl od naprosté evropské elity. A po reprezentační pauze to nebude jiné. Viktoria pojede na zkušenou do Mnichova, odkud si při posledním setkání před devíti lety odvezla domů čistého bůra.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí:

Hosté: 20. Džeko, 70. Dumfries

Sestavy

Domácí: Staněk – Havel (76. Holík), Hejda (C), Pernica, Jemelka – Kalvach (76. Ndiaye), Bucha – Mosquera, Vlkanova (84. Čermák), Sýkora (72. Jirka) – Chorý (72. F. Bassey).

Hosté: Onana – Škriniar, Acerbi, Bastoni (63. D'Ambrosio) – Dumfries, Barella (72. Gagliardini), Brozović (C) (84. Asllani), Mchitarjan (72. Çalhanoğlu), Gosens – Džeko, J. Correa (72. L. Martínez).

Náhradníci

Domácí: Jedlička, Tvrdoň, Tijani, Pilař, Čermák, Jirka, Holík, Bassey, Ndiaye

Hosté: Handanovič, Cordaz, de Vrij, Gagliardini, Martínez, Bellanova, Asllani, Çalhanoğlu, Dimarco, D'Ambrosio, Darmian

Karty

Domácí: Sýkora, Kalvach, Jemelka, Bucha (č)

Hosté: Bastoni, Gagliardini

Rozhodčí

Schärer – Zogaj, Erni (všichni SUI).

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Návštěva

11 252 diváků

Vstoupit do diskuse
37

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud