Jakub Plaskura
5. října 2023 • 10:45

Lokálka z Anglie přejela TGV, Mbappé „neexistoval“. Enrique: Moje chyba

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už před středečním utkáním Ligy mistrů mezi Newcastlem a PSG hostující kouč Luis Enrique prohlásil, že narazit na Newcastle nechce nikdo. Ani netušil, jak hořce pravdivým se jeho výrok stane. Paříž narazila na severu Anglie do tvrdé zdi a padla 1:4. Straky se tak ve skupině smrti vyšvihly na první místo tabulky. Pořádně narazil i Kylian Mbappé, jehož francouzský deník L'Equipe ohodnotil známkou dva a napsal, že na hřišti prakticky „neexistoval.“



On si možná taky Luis Enrique myslel, že jede někam na anglický venkov a do hry v St. James' Parku vyslal od úvodu čtyři útočníky v čele s hvězdným Kylianem Mbappém. Jenže Newcastle těžil z výborného napadání, čímž se otevíral střed pole pro brejky. Navrch měli domácí i při standardních situacích.

Duel vstoupí do fotbalových encyklopedií jako příklad, že statistika držení míče nemusí znamenat úspěch. PSG mělo míč na kopačkách 69 % času, stejně dostalo čtyři banány od cesty a připomíná jen mátohu týmu z let minulých, kdy na evropském kolbišti ještě operovali Messi s Neymarem. 

„Vzadu to bylo muž proti muži, čelili jsme hráčům světové extratřídy, ale naše góly přišly v pravý čas. Celkově to byl výjimečný večer a kromě hráčů děkuji také fanouškům,“ tetelil se blahem domácí kouč Eddie Howe. 

Důvodů měl hned několik. Zásadním aspektem kromě otupení útočné síly soupeře byl také zajímavý aspekt, kdy Marquinhose a Milana Škriniara totálně zastínili jejich obranné protějšky. Brazilec je v Paříži nedotknutelným, Slovák zase byl jednou z vymodlených předsezonních posil.

Marquinhos byl dalším hráčem pařížského celku, který si vyloužil v hodnocení deníku L'Equipe velmi nízkou známku dvě. Stejně propadl ještě útočník Kolo Muani a právě Mbappé, jehož Newcastle vymazal. Svůj podíl na tom měl i odchovanec Sean Longstaff, jenž se v klubu vypracoval až do základu a pozici má i po změně majitelů a velkých nákupech. Ten dal gól a vysloužil si sedmičku.

Za domácí ale úřadovali i Dan Burn a Fabian Schär. Oba beci strak dali gól a hlavně to někdy v hlavičkových soubojích vypadalo, že dva starší kluci zabloudili na tělocvik hochů z nižšího ročníku, i když Luis Enrique házel prohru především na svá bedra, PSG působilo místy v osobních soubojích více než naivně.

„Zodpovědný za porážku jsem já. Je spravedlivé, že Newcastle vyhrál, ale výsledek a prohra o tři góly je pro nás příliš krutá. Bojovali jsme s jejich presinkem a dělali jsme některé chyby z nedbalosti, to se nesmí stávat,“ rekapituloval španělský stratég. 

Newcastle se tak po jasné výhře dostal po dvou zápasech poněkud překvapivě do čela skupiny F se 4 body, bod ztrácí právě PSG, na dvou bodech za dosavadní dvě bezbrankové remízy zůstává AC Milán, poslední je Dortmund.

Z V R P Skóre B
1. Dortmund 6 3 2 1 7:4 11
2. Paris SG 6 2 2 2 9:8 8
3. AC Milán 6 2 2 2 5:8 8
4. Newcastle 6 1 2 3 6:7 5

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud