4. dubna 2017 • 17:52

Odstřelí Mourinho ligu? Pak by triumf United v EL nehrál Česku do karet

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další dva zápasy to všechno rozhodnou. Jestli se Manchester United proti Evertonu a Sunderlandu nezlepší, půjde u něj Premier League až na druhou kolej a trenér José Mourinho se bude soustředit na to, aby jeho mužstvo vyhrálo Evropskou ligu. Právě přes triumf v ni totiž vede cesta do Ligy mistrů, kterou portugalský kouč už dvakrát vyhrál. Má to i stinnou stránku z českého pohledu. Případná strategie „Rudých ďáblů“ nehraje do karet letošnímu šampionovi ePojisteni.cz ligy.



Jdu na to matematicky, proklamoval Mourinho před dnešním soubojem s Evertonem. United ztrácí v Premier League šest bodů na třetí místo, které zaručuje místo v základní skupině Ligy mistrů. Proti Liverpoolu, který bronzový post momentálně okupuje, má navíc výhodu dvou zápasů k dobru. Dokud bude existovat reálná šance kvalifikovat se do milionářské soutěže díky umístění v Premier League, Mourinho a jeho svěřenci se o ni pokusí.

Ale co když ta šance zmizí? „Pak možná uvidíte, že budu v lize šetřit hráče, které považuji za podstatné pro Evropskou ligu. Ale jenom pokud se dostaneme do situace, kdy bude matematicky nemožné postoupit z domácí soutěže,“ odhalil své plány trenér United.

Do zápasů s Evertonem, Sunderlandem a následného čtvrtfinále Evropské ligy s Anderlechtem už budou moci zasáhnout Zlatan Ibrahimovic a Ander Herrera, kteří si odpykali karetní tresty, zdravý by měl být i nejdražší hráč světa Paul Pogba .

Pokud se umístění v nejvyšší trojici ligy manchesterskému týmu vzdálí a hoši z Old Trafford se budou muset vydat ze všech sil a vyhrát druhou nejprestižnější evropskou soutěž, zmrazí tím úsměvy na tvářích českých mistrů.

Vítěz ePojisteni.cz ligy se totiž přímo do základní skupiny Ligy mistrů kvalifikuje pouze v případě, že vítězové obou evropských pohárů postoupí do Ligy mistrů i z domácí soutěže.

Kudy vede cesta?

Komu by tedy největší favorité české nejvyšší soutěže měli držet palce v Evropské lize? V úvahu připadá Anderlecht, který je shodou okolností čtvrtfinálovým soupeřem právě „Rudých ďáblů.“ Belgický klub zatím se čtyřbodovým náskokem drží první místo ve skupině o titul. Jen z něj jde z Jupiler League postoupit přímo do základní skupiny Ligy mistrů.

To další belgický klub, Genk, hraje doma pouze jednu ze skupin o Evropskou ligu. Český mistr tak nebude fandit jemu, ani jeho čtvrtfinálovému oponentovi, španělské Celtě Vigo. Ta se totiž nachází v samém středu tabulky La Ligy, tedy na 10. místě. Podobně je na tom německé Schalke, momentálně 9. tým bundesligy.

Soupeř týmu z Gelsenkirchenu, nizozemský Ajax Amsterdam, ještě teoreticky šanci má. Kromě zisku poháru pro vítěze Evropské ligy by ale musel také ukončit čekání na triumf v Eredivisie. Po výhře v derby nad prvním Feyenoordem ztrácí na vedoucí příčku tři body.

Českého mistra by mohl ziskem poháru potěšit Besiktas, který si v čele turecké turecké ligy drží pětibodový náskok nad Basaksehirem, další pronásledovatelé v dresu Galatasaraye a Fenerbahce ztrácí už 9, respektive 11 bodů. Lídrovi Süper Lig stojí v cestě Lyon, který je ve francouzské Ligue 1 čtvrtý, na místo zaručující základní skupinu LM ztrácí propastných sedmnáct bodů.

První zápasy čtvrtfinále Evropské ligy se hrají ve čtvrtek 13. dubna, odvety pak o týden později.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud