25. září 2008 • 04:59

Navrátilci: zatím žádná sláva!

Autor: Aleš Roll
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deset velkých jmen se v létě vrátilo ze zahraničí do Gambrinus ligy. Nikdo z nich ovšem nezáří. Nikdo nenapodobil famózní comeback Poborského, Heinze či Svěrkoše…



V létě se v české lize po třinácti letech znovu objevil Patrik Berger. Zamířil do Sparty. Byl to meganávrat! Od prvních chvil na něj byla upřena obrovská pozornost médií a veřejnosti.

„Já nejsem žádný spasitel. Ani superman, jsem jako všichni ostatní. Můžu mít dobré dny, můžu mít i špatné,“ bránil se ihned zodpovědnosti Berger. Špatných dní je bohužel zatím v jeho podání víc.

Galásek: Fotbal u nás není svátkem>>>

Není to sice žádný propadák, ovšem český fanda čekal od tohoto virtuosa víc. Bergra k tomu předurčuje minulost i fakt, že se na Letnou přesunul z Aston Villy, jednoho z tradičních účastníků Premiere League.

Nutno ovšem připomenout, že od konce srpna ho do hry nepustilo svalové zranění. Naposledy byl v základní sestavě výběru Vítězslava Lavičky v 5. ligovém kole při utkání Sparta–Žižkov (2:0). I tak ovšem v dosavadních čtyřech ligových střetnutích a ve čtyřech bitvách kvalifikace Ligy mistrů čtyřiatřicetiletý záložník nepřesvědčil.

Úspěšný návrat do Česka? Ne vždy>>>

Vědom si toho je i letenský stratég. „Očekávání jsou vyšší, ta přidaná hodnota v podobě gólu nebo přihrávky na gól, ta tam zatím chybí,“ řekl Lavička v nedávném rozhovoru pro Sport. Podobně jako Berger jsou na tom ovšem i jiní.

Nejlepší comeback prožívá Kincl>>>

Všichni navrátilci se dají rozčlenit do dvou skupin. Do té první patří kromě Bergra i Tomáš Galásek, Marek Kincl, Petr Gabriel či Jaromír Blažek. Tito hráči mají jedno společné – jsou za zenitem, ve vyšším věku a je jim jasné, že jejich současné ligové angažmá je zároveň jejich posledním. Už tyto faktory jejich výkonnost do jisté míry limitují.

Útočník Bohemians Praha Marek Kincl, jenž přišel z druholigového rakouského Schwadorfu, však dokazuje, že i věku se lze vzepřít. Tři góly v sedmi duelech, to je slušná bilance. „Návrat mi zatím vychází, jak jsem si představoval, “ pochvaluje si Kincl. „V mých pětatřiceti letech možná ani nikdo nečekal, že ještě budu dávat góly,“ usmívá se.

V druhé skupině jsou Michal Papadopulos, Luboš Pecka, Štěpán Vachoušek, Mario Lička a David Lafata. Tedy ti, jež jsou v ideálním věku a vracejí se proto, aby oživili svou kariéru, která v zahraničí začala z různých důvodů uvadat. V Česku by ji rádi nastartovali.

Ani tady to není žádný propadák. Ale také žádná sláva. U některých za tím stojí objektivní důvody. To je případ Štěpána Vachouška, který se po těžkém zranění přesunul z Austrie Vídeň do Teplic.

„Dlouho nehrál. Když přišel, sám si uvědomoval, že není připravený a potřebuje víc času. Ta cesta, aby se dostal do kondice a herního rytmu, bude u něj delší. Musí být trpělivý,“ říká teplický trenér Jiří Plíšek na adresu bronzového medailisty z EURO 2004.

Rovněž v Mladé Boleslavi čekají, až vypukne gólový koncert Papadopulose s Peckou. Oba totiž zatím dali jen po gólu. „To, že se jim střelecky tolik nedaří, vnímám jako momentální stav. Když to vezmu obecně, hráči, kteří se vrátí ze zahraničí, jsou přínosem už jen svými zkušenostmi, chováním. Jsou vzorem pro ostatní,“ říká Pavel Hapal, kouč Středočechů a muž, jenž se rovněž před lety rozhodl oživit kariéru návratem do Gambrinus ligy.

Hapal nabízí důvody, proč není rozjezd letošních „navrátilců“ v úvodu sezony tak dynamický. „Jednak jsou pod tíhou očekávání, za druhé na ně padá větší pozornost protivníka. Jsou daleko víc střeženi, při taktických poradách jsou na tabuli nakresleni jako první,“ dodává stratég Středočechů.

Ve čtvrtečním vydání deníku Sport dále naleznete:

  • Známky všech deseti navrátilců
  • Porovnání: komu se návrat vydařil a komu ne
  • Rozhovor s Tomášem Galáskem

 

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud