Pavel Hartman
25. října 2010 • 19:50

Sparta otočila zápas v Liberci a dotahuje Plzeň

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta vstala z klinické smrti. Letenští u Nisy prohrávali do 83. minuty a další kolaps by už Jozef Chovanec majitelům asi těžko vysvětlil. Nakonec však vnesly dvěma góly do letenské tmy záblesk světla Afričané.



V ledovém večeru to dlouho vypadalo na ledovou sprchu pro hosty. Deset minut do konce a domácí stále vedli 1:0.

Vydýchá tohle sparťanský šéf Daniel Křetínský? Nebo už zavelí k personálnímu zemětřesení.

Jenže v tom přilétli do libereckého vápna dva centry, jeden po zemi, druhý vzduchem a mohutní Afričané ve sparťanském dresu se postarali o zázračný obrat.


Nejdříve střídající Léonard Kweuke v 83. minutě dotlačil do brány míč, který brankář Bičík vyrazil po hlavičce Bonyho Wilfrieda. Ten o pět minut napřáhl a parádní střelou do šibenice zařídil pro Spartu vítězství v Liberci po šesti letech. Mimořádně důležité vítězství!

„Co nám vzal fotbal ve čtvrtek, to nám dnes vrátil,“ pravil spokojeně Jozef Chovanec, generální sportovní manažer Sparty.

Vydechl si. Aby ne. Další blamáž by pro něj, ale i jeho tým mohla být osudová. Krach v poháru se Sokolovem, domácí prohra s Teplicemi a dvanáctibodové manko na Plzeň, infarktová remíza s Lausanne, to je pekelná série.

Pokračovat v ní i včera, to bylo jako jít si hrát se zápalkami do stohu slámy. Zvláště když v sobotu plzeňský lídr padl v Boleslavi a dal možnost sparťanům stáhnout manko na přijatelnějších devět bodů.

Proto ta velká letenská úleva po závěrečném hvizdu! Nejvíce si oddechl mazák Jaromír Blažek. Právě jeho školácká minela mužstvu zavařila. Co se přihodilo?

Sparťanští hrdinové. Bony s Kweukem rozhodli o vítězství nad LibercemFoto Michal Beránek Sport


Před přestávkou mířila zpoza rohu vápna na Blažka rána z kopačky Breznaníka. Byla prudká, ale putovala přesně tam, kde Blažek stál. Všichni si mysleli, že balon se stane jeho snadnou kořiští, leč omyl.

Zkušený gólman plácnul míč nad sebe, ten ťuknul do břevna. A než se stihl Blažek zvednout ze země, důrazný Nezmar ho dotlačil do sítě, i když se zdálo, že brankář by mohl být u balonu dříve a výstavní kisk napravit.

„Tohle byl můj největší průšvih na podzim,“ kál se Blažek. „Chtěl bych poděkovat klukům černejm vpředu. Že za to vzali a dali gól,“ dodal.

Kritiku si však do té doby zasluhovala celá Sparta. Liberec ji jednoznačně přehrával. Hlavně v rychlé kombinaci. V prostoru u pravé lajny si Vácha s Gebre Selassiem a s přispěním Gecova dělali se soupeřem, co chtěli. Jen finále tomu chybělo.

Nebýt toho, hosté by prohrávali do půle vyšším rozdílem. Třeba Kerič s Breznaníkem předvedli dokonce dvojnásobně promarněnou šanci. Oba stáli za malým vápnem naprosto sami, řítil se k nim centr zprava, jenže první promáchl a druhý prásknul do balonu tak, že přeletěl vysoko bránu.

I zkraje druhého dějství musela být ve sparťanech malá dušička. Po Keričově ulici běžel sám na Blažka Breznaník. Chtěl zakončit skrz gólmanovy nohy, ale Blažek mu to vystihl a trochu se vykoupil ze předchozí hřích.


Pak Chovanec z lavičky zvedl statného Kweukeho a karta se začala obracet. I proto, že domácí kouč Josef Petřík stihl dorovnat výškovou převahu střídáním až po vyrovnávacím gólu, byť ho měl nachystané už dříve. Jeho tým však upustil od aktivní hry, což protivníkovi pomohlo nahoru.

Pročistí výhra „last minute“ na Letné atmosféru? „Žádné dusno uvnitř týmu nebylo. Dusno je tvořeno informacemi, které veřejnost dostává zvenčí. A povím vám, že to jsou někdy rány,“ konstatoval Chovanec v narážce na mediální kritiku.

Černou podzimní bilanci týmu s nejvyššími cíli na všech frontách však ani včerejší zvrat nemůže přemalovat na růžovo.

Slovan Liberec - Sparta Praha 1:2 (1:0)

Branky: 40. Nezmar - 82. Kweuke, 87. Wilfried. Rozhodčí: Jech - Koval, Marek. ŽK: Vácha - Kucka. Diváci: 5350.

Liberec:
Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Holeňák (90. Vulin), Fleišman - Vácha, Gecov, Bosančič (73. Papoušek), Breznanik - Nezmar (84. Dejmek), Kerič. Trenér: Petřík.
Sparta: Blažek - Adiaba (64. Matějovský), Řepka, Brabec, Pamič - Kladrubský - Sionko (71. Kweuke), Kucka, Vacek, Kadlec (85. Podaný) - Wilfried. Trenér: Chovanec.


Sparta vydřela vítězství v Liberci
Sparta vydřela vítězství v Liberci


Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud