Richard Šíma
17. října 2011 • 04:00

Šéf Baníku o zranění Jankulovského: Snad to nebude konec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen několik hodin trvala naděje ostravských fanoušků, že zranění Marka Jankulovského, které si čtyřiatřicetiletý hráč přivodil pár minut po sobotním nástupu na hřiště, nebude vážné. Včerejší vyšetření magnetickou rezonancí odhalilo krutou pravdu. Jankulovski má znovu přetržený přední křížový vaz, kvůli němuž sedm měsíců stál. Ačkoliv o tom Baník nemluví, Jankulovského kariéra v sobotu dost možná definitivně skončila.



Návrat Marka Jankulovského na ostravské Bazaly se připravoval skoro dva roky. Když už k němu konečně mohlo dojít, trval pouze necelých osm minut.

V 65. minutě naskočil bývalý hráč AC Milán do zápasu s Hradcem, v němž do té doby nepadl gól. Za tři minuty si užil radosti ze vstřelené branky Baníku a za pár okamžiků upadl tak nešťastně, že jej museli odnést ze hřiště.

„Zranění by nemělo být tak vážné,“ zněly první sobotní zprávy z Bazalů. A Baník si tak mohl naplno užít tříbodového zisku. Prvního v sezoně. Optimizmus zesílil, když Jankulovski opustil ostravský stadion po svých.

Nedělní odpolední magnetická rezonance ale veškerý optimismus utnula. „Bohužel jsem nucen konstatovat, že Markovi se obnovilo původní zranění kolene. Jeho přední křížový vaz v levém koleni je znovu přetržený,“ prohlásil pár hodin po včerejším poledni Michal Otava, tiskový mluvčí ostravského klubu.

„Koleno je ale velmi oteklé, takže hráč celé vyšetření absolvuje za dva týdny ještě jednou, až otok splaskne. Pak bude pravděpodobně následovat operace,“ dodal Otava s tím, že do konce kalendářního roku se Jankulovski na hřiště určitě nevrátí. „O tom, co bude následovat příští rok, je zatím velmi předčasné hovořit,“ dodal ještě mluvčí.

Pokud druhá magnetická rezonance původní diagnózu potvrdí, je jasné, že Jankulovski by se na hřiště nemohl vrátit dřív než v druhé polovině jarní části sezony.

Není ale vůbec vyloučeno, že si bývalý reprezentant obnovení vážného zranění další návrat už rozmyslí. Přestože si nepřál končit kariéru zraněním, což byl podle jeho slov jeden z motivů jeho návratu do Baníku. Jankulovski se zatím ke svému stavu nechce veřejně vůbec vyjadřovat.

Marek Jankulovski se zranil a musel být střídán
Marek Jankulovski se zranil a musel být střídán

„Musím říct, že když jsem viděl Marka stát u postranní čáry připraveného na střídání, měl jsem husí kůži,“ řekl Tomáš Petera, majitel ostravského klubu.

„Ten pocit jsem v Baníku zažil úplně poprvé, naposledy jsem měl takový stav před třemi lety na mistrovství Evropy ve Švýcarsku, když dal Václav Svěrkoš gól. Co jsem prožíval, když jsem viděl Marka ležet na trávníku, o tom nemohu ani mluvit. Já vážně nevím, co na to říct. Když si vzpomenu, jak se na ten návrat připravoval, jak se na něj těšil. Strašně mě to mrzí. Především kvůli němu,“ řekl Petera.

„Pro Baník je to samozřejmě taky velká ztráta. Je nezpochybnitelné, že s ním bychom byli výrazně silnější. Všiml jste si, co se dělo, když se postavil k půlící čáře a minutu nebo dvě tak čekal, než se přeruší hra? Všech dvacet hráčů, kteří byli v tu chvíli na hřišti, se dívalo na něj, kdy už vystřídá,“ pravil Petera.

Marek Jankulovski se po osmi minutách pobytu na hřišti zranil a byl odnesen na nosítkáchFoto ČTK
K tomu, jestli si myslí, že se Jankulovski ještě vrátí, řekl stroze: „Nezbývá nám, než doufat, že tam ještě nějaká naděje je.“

Jankulovski byl v sobotu na hřišti sotva osm minut. A právě v tomto úseku hry vstřelil Baník gól. Ostravský trenér Pavel Malura to za náhodu nepovažuje.

„Tvrdím to i přesto, že v té gólové Marek neměl přímou účast. Každý musel cítit, jak velká vzpruha to byla, když se na hřišti objevil. Považuju to za obrovskou nespravedlnost, že se tohle stane hráči, který se po takovém zranění už jednou dá dohromady, vrátí se do Baníku, aby kariéru dohrál doma se ctí a svéomu klubu pomohl. A stane se mu tohle,“ řekl Malura a dodal, že i jemu Jankulovského zranění výrazně zkazilo radost z vítězství 1:0 nad Hradcem Králové.

„Bezprostředně po zápase jsme si tu radost užili, protože jsme si mysleli, že Markovo zranění není vážné. Ale v neděli se dostavil úplně jiný pocit,“ přiznal ostravský trenér.

„Nesmí nás to ale zlomit. I když jsme se na Marka všichni těšili. A všichni jsme doufali, že s ním budeme silnější. Nebudeme, ale boj pokračuje a všichni musíme dál bojovat o osud tohoto klubu,“ uzavřel Malura.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud