26. března 2012 • 18:46

Baník se chytá poslední naděje: Malura končí, přijde Látal

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový Baník Ostrava podruhé v sezoně mění trenéra. Vedení klubu dnes po sobotní porážce na hřišti Slovácku odvolalo Pavla Maluru. Předposlední tým tabulky povede v závěrečných osmi kolech nejvyšší soutěže bývalý reprezentant Radoslav Látal, který dosud koučoval druholigový Sokolov. S klubem podepsal smlouvu do 30. června 2013.



Důvod trenérské výměny je jasný - neuspokojivé postavení ostravského celku v prvoligové tabulce. Baník je na sestupovém patnáctém místě a na čtrnáctou Olomouc ztrácí dva body. Pod Malurou sice na jaře předváděl ofenzivní fotbal, který však nepřinášel kýžený bodový zisk a za šest jarních kol získal jen pět bodů.

Podle předsedy představenstva Baníku Petra Šafarčíka vedení klubu došlo i po dohodě s Malurou k tomu, že tým potřebuje nový impulz. "Radek je stoprocentní profesionál, respektovaná osobnost a navíc je vítězný typ a to je to, co současný Baník potřebuje ze všeho nejvíce.

Z nedávné minulosti jej k Baníku pojí velké úspěchy, jako kapitán přivedl tým k mistrovskému titulu a k zisku českého poháru. I proto jsme přesvědčeni, že pod jeho vedením se Baník v první lize zachrání," uvedl Šafarčík na oficiálním klubovém webu.

Odvolaný Malura v klubu zůstane. Šafarčík ho ze špatných výsledků neviní. "U týmu odvedl velmi dobrou práci. Jeho nesporné trenérské kvality uznáváme, a proto jsme se dohodli, že s ním i nadále počítáme v trenérských strukturách Baníku," řekl Šafarčík.

Látal se nové funkce ujme v úterý. "Situace je skutečně velice vážná, ale odstup ještě není tak beznadějný. Dokud je nějaká šance, musíme bojovat," řekl ČTK stručně Látal, s odkazem na úterní tiskovou konferenci však dále svůj příchod nechtěl rozebírat.

Dvaačtyřicetiletý Látal má na Ostravu dobré vazby ze svého dřívějšího působení. Na sklonku hráčské kariéry s Baníkem v roce 2004 získal mistrovský titul, o rok později vyhrál i domácí pohár a po skončení aktivní kariéry v klubu začal pracovat jako vedoucí prvoligového mužstva.

Poté zamířil na své první trenérské angažmá do Frýdku-Místku, vedl druholigovou Opavu a nyní působil v Sokolově, se kterým figuruje na pátém místě druhé nejvyšší soutěže. Ze západočeského klubu ho na Bazaly doprovodí i dlouholetý asistent Jiří Neček, na lavičce navíc zůstane Malurův spolupracovník Daniel Tchuř.

Svůj trenérský debut u prvoligového týmu si bývalý dlouholetý olomoucký záložník a vicemistr Evropy z roku 1996 shodou okolností odbude ve středu v odvetném utkání čtvrtfinále Poháru České pošty proti Olomouci, se kterou se ve zlém rozešel krátce po svém návratu z bundesligového Schalke v roce 2001.

Malura byl na lavičce Baníku od druhého kola místo slovenského kouče Karola Marka, kterého tehdejší majitel klubu Tomáš Petera vyhodil hned po úvodní porážce s Teplicemi.

Ostrava je po Slavii druhým klubem, který změnil trenéra už podruhé v sezoně. Nového kouče angažovaly v průběhu ročníku také Žižkov, Olomouc, České Budějovice a Bohemians 1905. Změny v realizačním týmu udělala i vedoucí Sparta.

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud