Michal Petrák
9. dubna 2012 • 18:40

Sudí Adámek naštval Hradec: Ať si sáhne do svědomí, říká Fukal

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtou výhrou sezony se fotbalisté Baníku přiblížili na dva body od záchrany, v Hradci Králové však byli hlavními postavami zápasu rozhodčí Tomáš Adámek s asistenty Martinem Wilczekem a Emanuelem Markem. Ti kvůli svému výkonu plnému chyb odcházeli ze hřiště zasypáni nadávkami.



Bez důkazů se těžko vznáší obvinění, přesto měla většina diváků brzy jasno, co se na trávníku v Hradci Králové děje. „Hodnotit rozhodčího? Myslím, že ho celý zápas hodnotili fanoušci,“ odpověděl na tiskové konferenci trenér domácích Václav Kotal.

Z tribun Všesportovního stadionu se totiž během zápasu často ozýval pokřik „Černá svině!“ – od chvíle, kdy Tomáš Adámek zapískal po čtvrthodině penaltu, kterou proměnil sám postižený Ján Greguš a poslal Baník do brzkého vedení.

„Určitě nebyla. Sám rozhodčí mi říkal, že jsme šli tělo na tělo a že pískal to, že jsem do Greguše bez míče vrazil ramenem na rameno,“ kroutil po utkání hlavou Radek Hochmeister, obránce, který pokutový kop zavinil.

Fotbalisté Baníku Ostrava vyhráli poprvé pod trenérem Radoslavem Látalem, porazili Hradec KrálovéFoto ČTK

„Nemyslím si, že podle pravidel to je faul. Navíc Greguš padal už předtím. Když už byl skoro na zemi, snažil se mě ještě kopnout do nohy, aby to vypadalo ještě víc jako faul,“ popisoval spornou situaci.

„Nebudu hodnotit rozhodčího, ten by si měl sám sáhnout do svědomí, jestli to penalta byla, nebo ne,“ odmítal se vyjádřit kapitán Milan Fukal, který odcházel ze hřiště evidentně naštvaný.

Domácí byli na trojici sudích naštvaní kvůli dvěma dalším výrazným momentům – když asistent Emanuel Marek neodmával téměř dvoumetrový ofsajd nebo když naopak první asistent Martin Wilczek neuznal vyrovnávací gól hradeckého Pavla Dvořáka kvůli spornému ofsajdu.    

Velkou šanci k vyrovnání si Hradec nevypracoval – větší vinou vlastní neschopností a kvůli pečlivé obranné hře Baníku, ovšem i proto, že útočnou snahu zastavovaly drobné verdikty o ofsajdech a faulech.

„Bylo vidět, že se na obě strany nepískalo stejně. Některé zákroky, které pískal pro Baník, nepískal nám, pak oni ve druhé půli polehávají a zdržují, on řekne, že nastaví nějaké minuty, a nastaví jednu. To jsou takové maličkosti, které se sečtou,“ rozčiloval se Hochmeister.

„Já nemám oprávnění se k tomu vyjadřovat a ani se k tomu vyjadřovat nebudu,“ poznamenal k výkonu sudího Adámka a jeho kolegů ostravský kouč Radoslav Látal. Ten se radoval z prvního vítězství ve funkci trenéra Baníku...

Názor Michala Petráka

Rozhodčí byli špatní
Penaltu, která rozhodla o vítězství Ostravy v Hradci Králové, si rozhodčí Tomáš Adámek obhájí. Radek Hochmeister se sice Jána Greguše nedotkl natolik, aby musel ostravský záložník padat, nicméně hradecký stoper v souboji naivně nechal ruku.

Přesto by všichni tři rozhodčí zasloužili trest. Celý zápas dělali drobné chyby při ofsajdových verdiktech, při faulech – a domácí na ně byli pořádně naštvaní právem. Omylů se totiž Adámek a spol. většinou dopouštěli ve prospěch hostů.

Ovšem to samozřejmě mohla být jenom náhoda...

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud